Elektrische auto? Je kunt nu meedenken over waar laadpalen moeten komen
Steeds meer mensen hebben een elektrische auto, ziet ook de gemeente Apeldoorn. Daarom moeten er meer laadpalen bij komen. De…
Als één van de eersten was hij er bij. In 2016 kocht Maarten Hachmang (41) zijn eerste volledig elektrische auto. Hij is sowieso een gadget-freak. Nieuwe technologieën interesseren hem. Hij is dan ook van oorsprong een echte IT’er. Al voor ‘de massa’ begon Maarten zich, naar eigen zeggen, voor de nieuwe manier van rijden te interesseren. Niet alleen omdat hij het milieu wil sparen. Het is ook een sport voor hem om te kijken hoe lang én hoe ver hij met een volledig geladen accu kan rijden. Hele blogs schrijft hij er over. Mét reisschema’s. Ook met nul procent lading bij een laadpaal aankomen doet hij regelmatig. “Het gaat altijd net goed! Maar mijn medepassagiers zijn niet altijd blij met de stress die het kan geven.”
Samen met zijn gezin heeft Maarten al diverse trips door Europa gemaakt in zijn Renault Zoe.
Naar zomerse en winterse bestemmingen. In mei staat Spanje op de planning. Inmiddels zijn ze er aan gewend dat ze regelmatig moeten stoppen om te laden. De kinderen, 11 en 13 jaar, zijn het ook al van jongs af aan gewend. Ook weet hij vaak gratis laadpunten te vinden. Zoals bij bepaalde supermarkten. “Kun je meteen ondertussen even boodschappen doen of iets eten. Als je even goed oplet kun je echt gratis heel Europa door rijden.”
Ook heeft Maarten inmiddels een modernere elektrische auto geleased. Het grootste verschil met de “oude” Zoe is toch wel het bereik. Je kunt met deze auto veel verder komen. Er zijn minder laadmomenten nodig. De techniek van het elektrisch rijden gaat met sprongen vooruit. “De stress van het laden is nu ook weg. Je bent eigenlijk stroom aan het tanken. Zo snel is je auto weer geladen.”
Maarten laadt zijn auto’s het liefst thuis. Aan zijn eigen laadpaal. De daken van zijn huis én van zijn garage liggen vol met maar liefst 75 zonnepanelen om de laadpaal van stroom te voorzien. Dat dit een flinke investering was mag duidelijk zijn. Maar het levert ook veel op. Maarten vertelt dat er met de zonnepanelen genoeg stroom wordt opgewekt om volledig gratis van te rijden. De stroomrekening van het huishouden is hierdoor ook flink gedaald. Ze hebben al jaren een stroomrekening van nul euro. De investering betaalt zich dus terug.
Ook zakelijk is Maarten met het elektrisch rijden aan de slag gegaan. Zijn baan als IT-er bij de Belastingdienst heeft hij er voor opgezegd. Hij wil graag dat het voor iedereen makkelijker wordt om te zien waar je je auto kunt opladen, maar ook hoe duur het is. Want dat verschilt nogal per plek en per aanbieder. Hij ondervond dit zelf tijdens de eerste jaren dat hij elektrisch ging rijden. “Er was toen nog vrijwel geen informatie over laadprijzen beschikbaar en er waren nog maar weinig laadpunten. Gelukkig is dat nu erg aan het verbeteren.”
Van alle laadpalen in Europa staat 40% in Nederland
Maarten vertelt dat ook in Apeldoorn steeds meer laadpunten komen. In de Stationsstraat bij het Marktplein kun je zelfs op twee plekken laden en ondertussen gratis parkeren.
De benzineprijzen gaan nu door het dak. We vroegen Maarten of het slim is om juist nu over te stappen naar een elektrische auto? Zijn antwoord hierop is: “Mensen moeten gewoon stoppen met brandstof verbruiken. Hoe eerder je dat doet hoe gunstiger het is voor het milieu en voor je portemonnee. Het moment dat je begint met elektrisch rijden maakt dus niet echt uit.”
Als afsluiting vroegen we nog om een gouden tip voor mensen die elektrisch willen gaan rijden. “Voel geen angst. In principe kun je overal heen. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je ergens stil komt te staan. De drempel die sommige mensen voelen is echt zo verdwenen als je elektrisch gaat rijden.”
Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!
In onze gids
Populaire rubrieken