Lotte van Sweet Charlotte bakt hele bijzondere bruidstaarten

Door Natalie Polman 12 september 2017

Taarten bakken deed ze al van jongs af aan, maar ze had nooit gedacht haar werk ervan te kunnen maken. Toch is het sinds twee jaar werkelijkheid. De bijzondere ‘bohemian’ bruidstaarten van Lotte Ramondt (31) vinden steeds beter hun weg naar bruiloften.

Engeland

Haar taartenliefde ontstond al vroeg, mede door de reizen die ze als jong meisje met haar ouders naar Engeland maakte. “Engeland is echt een bakland. Iedereen bakt daar zelf, en zelfgemaakt is toch het lekkerst!”

sweet charlotte
foto Studio Phylica

Sweet Charlotte

Al een paar jaar bakt Lotte Ramondt de mooiste taarten en cupcakes en dan vooral de meest bijzondere bruidstaarten. Sinds twee jaar is Sweet Charlotte, vernoemd naar haar doopnaam en een Frans taartje, haar fulltime baan.

120 personen

Dat had ze “echt nooit verwacht. Ik dacht dat ik gewoon een baan moest hebben. Ondernemerschap is ook niet echt iets dat je op school leert.” Eigenlijk bij toeval ging Lotte in een taartenwinkel werken. “Daar kwam op een dag iemand binnen die een bruidstaart wilde hebben voor 120 personen.

Zij kreeg van verschillende bakkers te horen dat één stapeltaart voor zoveel mensen niet mogelijk was, dat er minimaal twee taarten nodig zouden zijn. Ik zei dat het wel mogelijk was en ging aan de slag. Het was even zoeken, maar het lukte.”

Brutaal

Het bleek de kiem voor haar eigen bedrijf. Toch vond ze het spannend de stap te zetten. “Ik vond het eng om op mensen af te stappen, had geen zin om mezelf op te dringen. Ik dacht dat je heel brutaal moet zijn om een eigen bedrijf te beginnen, maar ik heb gemerkt dat een bedrijf runnen het beste werkt als je jezelf bent.”

‘Ik heb gemerkt dat een bedrijf runnen het beste werkt als je jezelf bent’

“Het mooie is: taart kun je laten proeven. Als mensen op een bruiloft de taart lekker vinden, vragen ze aan het bruidspaar wie ‘m heeft gemaakt en zo komen ze bij mij terecht. Mensen zeggen vaak dat ik straal als ik over m’n werk praat.” Dat zien wij ook, Lotte glimt van geluk tijdens ons gesprek.

sweet charlotte
foto Happy Photographer

Geen zoetekauw

Verrassend genoeg is Lotte zelf geen enorme liefhebber van taarten. Om te eten dan. “Ik eet zelf niet zo veel taart, ben geen enorme zoetekauw. Mijn eigen taarten maak ik dan ook niet te zoet. Vooral de bruidegom vertelt vaak tijdens de proeverij dat ze normaal geen taarteters zijn en mijn taart wèl erg lekker vinden. Dan ben ik trots.”

Eetbare bloemen

De taarten van Sweet Charlotte zijn zoveel mogelijk natuurlijk, zegt Lotte. “Ik ben niet zo van de fondantfiguurtjes of coating, maak de taarten zoveel mogelijk ‘naked’ of ‘semi-naked’, dat wil zeggen dat ik ze met crème afwerk. Ook kan ik glutenvrije, zuivelvrije, suikervrije of veganistische taarten bakken, want ik wil dat iedereen, in ieder geval op zijn of haar trouwdag, kan genieten van taart.”

Bohemian

“En ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten.” Letterlijk, want Lotte is dol op bloemen als decoratie. “Ik gebruik eetbare bloemen van een biologische kweker uit de buurt, lavendel en roos en bijvoorbeeld ook verschillende theesoorten als smaken, maar ook fruit en chocola, naar wens van het bruidspaar. Je zou het bohemian bruidstaarten kunnen noemen.”

sweet charlotte
foto Lotte Ramondt

Voorpret

Hoewel Sweet Charlotte dus ook cupcakes, cakepops en af en toe een verjaardagstaart levert, concentreert Lotte zich op bruidstaarten. “Je creëert je eigen werk, dus je moet doen wat je het leukste vindt.” Leuk vindt ze ook het contact met mensen en de voorpret. “En natuurlijk het aansnijden en proeven van de taart. Ik probeer zoveel mogelijk bij dat moment van de bruiloft aanwezig te zijn, want natuurlijk wil ik de reacties van het bruidspaar zien.”

‘Ik wil dat iedereen, in ieder geval op zijn of haar trouwdag, kan genieten van taart’

Momenteel maakt Lotte tot maximaal zes à zeven bruidstaarten per week. Af en toe krijgt ze links en rechts hulp bij het bakken of het bezorgen van de taarten. En niet onbelangrijk, de afwas. “Mijn stijl is wel heel persoonlijk, dus de afwerking van een taart doe ik het liefste zelf.”

Atelier aan huis

“Verschillende trouwlocaties raden me inmiddels aan en ik heb een mooi netwerk opgebouwd. Ik merk dat steeds meer mensen me weten te vinden. Dus heb ik binnenkort meer werkruimte nodig.” Lotte droomt van een atelier aan huis. “Waar ik mijn stijl verder kan ontwikkelen en verder kan groeien.”

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.


Meer over Sweet Charlotte ontdekken?

Sweet Charlotte bakkers

Rakkersveld 132, Apeldoorn

Bekijk meer:bakkers

adv.