Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is Lisa Jansen (25) en zij lanceert het nieuwe festival BinnensteBuiten

Door Natalie Polman 15 augustus 2017

Ze vatte het plan pas een paar maanden geleden en volgende maand gaat het al gebeuren: haar eerste eigen festival. De Apeldoornse Lisa Jansen (25) organiseert op 9 en 10 september Festival BinnensteBuiten. Tien bands uit verschillende genres verdeeld over twee dagen, binnen en buiten een loods van de oude Zwitsalfabriek. En de toegang is gratis. Lisa vertelt over waarom en hoe.

CMV

Lisa studeerde Cultureel Maatschappelijke Vorming oftewel CMV. “Die opleiding houdt zoveel in dat je door middel van cultuur de maatschappij gaat verbeteren. Dat kan dus op talloze manieren”, zegt Lisa. “Ik wilde me specialiseren in evenementen.”

Producent bij Burgerweeshuis

Tijdens haar studie liep ze stage bij poppodium Burgerweeshuis in Deventer, waar ze één dag in de week bleef werken, als producent. “Maar dat was steeds op vrijwilligersbasis of tijdelijke contracten. Zo werkte ik bijvoorbeeld ook als vrijwilliger bij Roots In The Woods. Een baan vinden in die wereld is moeilijk. En dat ga je op een gegeven moment dan toch merken in je portemonnee.”

Zwitsalfabriek

Dus besloot Lisa een klein halfjaar geleden voor zichzelf te beginnen, als cultureel producent. “Rond die tijd brainstormde ik met Freek Ros, hoofdproducent bij het Burgerweeshuis, over wat er nog mist in Apeldoorn en waar je het kunt neerzetten. Hij zei: ‘Waarom doe je het niet in de Zwitsalfabriek?’. Freek kende één van de hallen, omdat hij er twee jaar geleden als lichttechnicus van de band De Staat was geweest.”

lisa jansen
Lisa Jansen op het terrein waar Festival BinnensteBuiten zal plaatsvinden. foto indebuurt.nl

Muziek

Lisa dacht er niet heel lang over na. De knoop was snel doorgehakt. “De Zwitsal is een hele inspirerende plek en biedt kans om te groeien. Ik wil me concentreren op kunst en aangezien ik voor de eerste editie nog geen budget heb voor meerdere kunstvormen, kies ik voor een focus op muziek. Muziek is verbindend en laagdrempelig. Je gaat makkelijker naar een concertje kijken dan een theaterstuk.”

Tien bands

“Het is de eerste keer dat ik zelf programmeer. Best een uitdaging, want ik wil het programma zo breed mogelijk houden en zo verschillende mensen trekken en bij elkaar brengen.” In totaal zullen tien bands zullen verdeeld over twee dagen spelen tijdens BinnensteBuiten. Momenteel zijn garagebluesduo Money & The Man, de rockabillyband Fake Billy & The False Prophets, de indiefolkband Snow Coats en de retro rockband The Dawn Brothers al bekend gemaakt.

‘Muziek is verbindend en laagdrempelig’

De bands spelen binnen, in hal 11. Buiten zal een dj bij een grasveldje de bezoekers die chillen in stoelen van Kringloopwinkel Foenix (die tegenover het festivalterrein een winkel heeft) en eten en drinken (onder meer bier van Hopdonders) bij kraampjes van deuntjes voorzien. Bij eventuele regen is er geen man overboord: “Dan gaat alles naar binnen.”

Crowdfunding

Lisa kiest er bewust voor met Apeldoornse partijen samen te werken. “Je steekt elkaar aan in je enthousiasme, dat werkt toch beter dan met een groot bedrijf vaak.” Om Apeldoorners nog meer te betrekken, heeft ze een crowdfundingactie opgezet. “Ik heb ook sponsors, maar omdat ik het voor en met Apeldoorners wil doen, wil ik ze mede op deze manier erbij betrekken. “Ik zie deze eerste editie als een soort pilot, vanaf volgend jaar hoop ik dan uit te breiden.”

Uit hun schulp

Je hoort veel van Apeldoorners dat er niet veel gebeurt hier. Er gebeurt wél veel, alleen niet voor jongeren en jongvolwassenen, vooral qua evenementen die focussen op livemuziek. Die jongeren zijn er wel in Apeldoorn maar ze moeten even uit hun schulp komen en niet zo pessimistisch zijn.”

Al met al heeft ze ontzettend snel van woorden daden gemaakt. “Je kunt heel lang nadenken, maar ik wil dit doen in ‘the heat of the moment’”, zegt Lisa.

‘Je kunt heel lang nadenken, maar ik wil dit doen in ‘the heat of the moment”

Dat moment is dus zaterdag 9 en zondag 10 september bij de evenementenhal (hal 11) van de Zwitsalfabriek aan de Vlijtseweg, ingang Noord. Muziek- en festivalliefhebbers in Apeldoorn, verenigt u daar!

Zie meer over Lisa’s crowdfundingactie in onderstaand filmpje:

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.


Meer over Zwitsal Apeldoorn ontdekken?

Zwitsal Apeldoorn werkplekken

Gesloten09:00 - 18:00

Vlijtseweg 130, Apeldoorn

Bekijk meer:werkplekken

adv.