Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenaar Jack Liemburg: ‘Jacksart mag net zo bekend worden als Dolce & Gabbana’

Door Britte van Erven 27 februari 2018

In het enorme atelier van kunstenaar Jack Liemburg (50) is de vloer bijna volledig bezaaid met gekleurde verfspetters. Langs de wanden staan tientallen schilderijen en zelfs de vloer is deels bedekt met de opvallende werken. In ‘Apeldoorner van de week’ vertelt Jack ons over zijn werk, zijn bedrijf en zijn toekomstplannen.

Het roer om

Zo’n dertien jaar geleden gooide Jack het roer compleet om. Het werken voor verschillende bedrijven beviel hem niet en hij besloot zich fulltime op het schilderen te storten. “Ik heb dus ook een ‘normaal’ werkleven gehad maar ik was er helemaal klaar mee om voor iemand te werken. Het gaf gewoon geen voldoening”, legt hij uit.

Die beslissing was niet helemaal zonder risico: de eerste twee jaar liep het niet. “Het ging belabberd en ik dacht eigenlijk: dit wordt niks. Het spaargeld waar ik toen van leefde begon langzamerhand op te raken, maar ik ging er toch voor. Plotseling kwam ik toch net de goede klanten tegen en begon het gelukkig te lopen.”

Een echte ondernemer

Jacksart is inmiddels al jaren een gevestigde naam in Apeldoorn. En niet alleen in Apeldoorn: Jack heeft succes in binnen- en buitenland. Ook zijn populaire workshops doen het goed. Vanuit het hele land en zelfs daarbuiten komen mensen naar Apeldoorn voor een workshop bij de kunstenaar. “Ieder weekend is het hier bomvol. Maandelijks komen hier ongeveer tweeduizend tot drieduizend mensen om te schilderen. Van groepen tot ouders met kinderen, dat is steeds weer leuk om te zien” vertelt Jack terwijl hij de collectie verfpotten van de vorige workshop aanwijst.

Eigenlijk is Jack naast kunstenaar dus ook een echte ondernemer, en dat bleef niet onopgemerkt. In januari won hij de Marialust Award 2017, een prijs voor de beste Apeldoornse ondernemer van het jaar. Ook heeft hij allerlei samenwerkingen

‘Hoe mooi zou dat zijn: mijn schilderijen die overal ter wereld hangen en dat Jacksart net zo’n bekende naam is als Dolce & Gabbana’

Kortom, als je ergens écht voor gaat lukt het ook. En dat is ook wat Jack de deelnemers van zijn workshops wil meegeven: leg je hart erin en ga ervoor. “Niet dat ze perse kunst moeten maken natuurlijk, maar wel dat je met alles wat je doet er gewoon vol voor moet gaan.”

jack liemburg
foto indebuurt.nl

Toekomstdromen

Wie wil het niet: van je hobby je werk maken. Jack is het gelukt. “Ik ben hier zes dagen per week te vinden en elke dag is weer anders. Ik begin ’s ochtends en dan ga ik ergens mee aan de slag. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, van muziek tot beelden die ik op Netflix zie. Natuurlijk zijn er ook dagen dat het niet lukt. Ga ik lekker een kopje koffie zitten drinken of een dagje weg, dan komt het vanzelf weer. Dat ik kan doen wat ik leuk vind, dat met passie doe en er een succesvol bedrijf van heb gemaakt, daar ben ik best trots op.”

Op de vraag of hij het belangrijk vindt om succesvol te zijn in zijn werk antwoord hij resoluut. “Ja, zeker weten. Je wil toch erkenning voor je werk. Als het niks was geworden met schilderen weet ik ook wel zeker dat ik er mee was gestopt. Het is dan wel m’n passie maar er moet ook brood op de plank komen”.

‘Als het niks was geworden met schilderen was ik er ook mee gestopt’

En hoewel Jack het goed voor elkaar heeft met zijn successen en zijn enorme werkplaats zijn er nog dromen voor de toekomst. Het ultieme doel: wereldberoemd zijn met zijn kunst. En dan ook écht wereldberoemd. Er verschijnt een brede glimlach op Jacks gezicht: “Het is goed zo en ik ben tevreden, maar hoe mooi zou dat zijn, dat mijn schilderijen overal ter wereld hangen en Jacksart net zo’n bekende naam is als bijvoorbeeld Dolce & Gabbana.”

Kunst met een prijskaartje

Echte kunst komt natuurlijk met een prijskaartje en ook een echte ‘Jack’ heb je niet voor een prikkie in je huiskamer hangen. Prijzen beginnen vanaf twee á drieduizend euro en kunnen afhankelijk van de werkwijze en het materiaalgebruik zo nog een paar duizend euro omhoog springen. Duur? “Nee, ik vind mijn werk niet perse duur. Ja, het is natuurlijk veel geld, maar zo’n schilderij heeft ook een bepaalde marktwaarde en het hele proces dat eraan vooraf gaat kost ook wat. Daarnaast gaat de prijs natuurlijk ook wat omhoog als je wat bekender bent”.

Jacks duurst verkochte werk ging voor meer dan veertienduizend euro over de toonbank. “Dat was wel een hele grote, van 2 bij 3 meter, zoals die daar,” zegt hij wijzend naar een enorm schilderij dat tegen de muur staat. “Dat zijn natuurlijk wel leuke dingen” voegt hij grijnzend toe.

jack liemburg
foto indebuurt.nl

Ongebonden

Ondanks zijn succes in binnen- en buitenland is Jack toch al die jaren in Apeldoorn gebleven. Waarom eigenlijk? Hij denkt even na. “Goeie vraag, ik voel me eigenlijk niet perse gebonden aan Apeldoorn. Ik ben ook graag in Amsterdam omdat daar veel leuke restaurantjes, exposities en musea zijn. Maar mijn zoon Beau is nu 14 en ik ga zeker niet verhuizen als hij nog met school bezig is.

Misschien daarna wel ooit, wie weet. Ik hou bijvoorbeeld ook van Ibiza, maar ja, het is wel een klein eiland en misschien heb ik het na twee weken wel gezien. Ik vind het altijd toch ook wel fijn om in Apeldoorn terug te komen.”


Meer over Jacksart ontdekken?

Jacksart galeries

Gesloten09:00 - 16:00

Vlijtseweg 134, Apeldoorn

Bekijk meer:galeries

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

adv.