Jasmijn en Mirjam helpen jongeren omzien naar kwetsbare Apeldoorners

Mirjam en Jasmijn van SKILL-ABILITY
Mirjam (l) en Jasmijn (r) van Netwerk SKILL-ABILITY (foto: Indebuurt)

Een twintiger die bewoners van woongroep Philadelphia meeneemt om iets te drinken in de stad. Of een jongere die wekelijks een potje scrabbelt bij een vrouw op leeftijd. Met hun kersverse jongerennetwerk ‘SKILL-ABILITY’ brengen Mirjam en Jasmijn jongeren in contact met kwetsbare Apeldoorners.

“Toen ik nog als consultant werkte, was ik op zoek naar meer zingeving in mijn werk”, legt Jasmijn uit. Tijdens haar zoektocht stuit ze op Tijd voor Actie, een stichting die ze vanuit haar studententijd kent. Deze stichting wil jongeren stimuleren om zich in te zetten voor kwetsbare mensen in hun omgeving. Dat doen ze met hulp van pioniers, die jongerennetwerken opzetten in de stad waar ze wonen.

SKILL-ABILITY

“Ik heb letterlijk bij Stimenz  – de welzijnsorganisatie hier in Apeldoorn – aangebeld en gezegd: ‘Dit is mijn idee, zullen we samenwerken?’, lacht Jasmijn. “Ik wilde namelijk geen eilandje beginnen, maar elkaar juist versterken.” Stimenz omarmt het idee gelijk, al is het wel een eigen project binnen de bekende welzijnsorganisatie. “Dat betekent dus ook dat we onze eigen financiering moeten regelen”, legt Jasmijn uit. En met ‘we’ doelt ze op Mirjam, haar leeftijdsgenoot uit ’t Harde. “Ik zag via Tijd voor Actie de vacature voor deze plek in Apeldoorn”, vertelt Mirjam. Als blijkt dat het klikt tussen de twee, starten ze al gauw met de opstart van SKILL-ABILITY: het Apeldoornse vrijwilligersnetwerk voor jongeren in de leeftijd van 15 tot 30 jaar.

Talenten

Anders dan veel reguliere hulpvragen, gaat SKILL-ABILITY niet uit van de hulpvraag, maar van de talenten van de vrijwilliger. “Het talent van de jongeren staat centraal”, zegt Mirjam stellig. “Daarom is een van de vragen op ons aanmeldingsformulier ook: ‘Waar kom jij je bed voor uit?’ Als iemand een hekel heeft aan honden, gaan we hem of haar niet vragen om een hondje uit te laten”, glimlacht ze. “Aangeven wat je talenten zijn is best lastig”, vervolgt Jasmijn. “Maar iemand kan wel aangeven of hij of zij creatief of muzikaal is of bijvoorbeeld organisatietalent heeft.”

flyers netwerk Skill-Ability

Hulpvragen

Met het antwoord van de jongere in hun achterhoofd, gaan ze op zoek naar een passende match. “De lijst met hulpvragen is al heel groot”, weet Mirjam. Onder de hulpvragers zijn zorginstellingen zoals Atlant en Talma Borgh, maar ook Stichting Philadelphia, die mensen met een beperking ondersteunt.

‘Het gaat vooral om tijd en aandacht’

“De meeste hulpvragen komen van ouderen”, ziet Mirjam. “Die krijgen we bijvoorbeeld via de ouderenadviseur van Stimenz binnen. Ouderen komen meestal toch minder makkelijk de deur uit.” Ze vragen om simpele dingen, zoals een bezoekje aan de markt, samen een terrasje pakken of een ritje op een duofiets. “Het gaat vooral om tijd en aandacht”, weet Jasmijn.

Succesvolle matches

Hoewel ze pas in september officieel zijn gestart, zijn de eerste succesvolle matches al gemaakt. “Laatst heeft een jongere van 19 kennisgemaakt met een vrouw van 84. Er was gelijk een klik en ze spreken nu elke week af. Die vrouw zat helemaal te stralen. Heel leuk”, zegt Mirjam enthousiast. Ook bewoners van woongroep Philadelphia hadden een leuk uitje: een jongere nam hen mee op sleeptouw door de stad om samen een drankje te doen. De jongeren die zich aanmelden, komen onder andere van de opleiding Sociaal Werk van Aventus. “Zij worden twee uur per week uitgeroosterd om iets maatschappelijks te doen”, vertelt Mirjam.

Geen verplichting

De jongeren zijn niks verplicht na het invullen van het aanmeldingsformulier, benadrukt Mirjam. “Naast een intake met de jongere zelf, ga ik altijd mee naar de eerste kennismaking met degene die hulp vraagt. Daarna is er de ruimte om na te denken, zowel aan de kant van de hulpvrager als de vrijwilliger”, legt ze uit. Ook de mate van inzet mogen de jongeren zelf bepalen. “Natuurlijk willen we het liefst dat jongeren zich bijvoorbeeld één keer in de week inzetten, maar er zijn ook jongeren die daar geen tijd voor hebben. Dus als iemand zich eenmalig of bijvoorbeeld met een groep in wil zetten, is dat ook helemaal prima”, zegt Mirjam. “We hopen ze vooral te enthousiasmeren. Dat ze denken: ‘Dit was tof, dit wil ik nog wel een keer doen!”, vult Jasmijn aan.

‘Hoe mooi is het om op jonge leeftijd je talenten te ontdekken en voor een ander in te zetten?’ 

Iets moois doen voor je naaste

Maar waarom vinden Mirjam en Jasmijn het nou zo belangrijk dat specifiek jongeren vrijwilligerswerk doen? “Daar zijn meerdere redenen voor. We zien dat er een verandering nodig is: bestaande vrijwilligersorganisaties zijn soms best vergrijsd. Als je al op jonge leeftijd mensen inspireert om vrijwilligerswerk te doen, plukken we daar later de vruchten van”, stelt Jasmijn. “Daarnaast willen we ze inspireren en activeren om iets voor een ander te doen zonder dat je daar perse iets voor terugkrijgt. Hoe mooi is het om op jonge leeftijd je talenten te ontdekken en in te zetten voor een ander? Je ontmoet nieuwe mensen, leert ervan en bouwt een stukje zelfvertrouwen op. Eigenlijk levert het je dus heel veel op”, zegt ze enthousiast.

Vertrouwen

Daar weten ze allebei alles van: ze promoten namelijk niet alleen vrijwilligerswerk, maar zijn er zelf ook behoorlijk actief in. Zo is Mirjam schuldhulp-maatje en hielp Jasmijn als taalmaatje anderen op weg. En hoewel ze pas net gestart zijn met SKILL-ABILITY, durven ze hardop te dromen: ”De eerste fondsaanvragen zijn goedgekeurd, waardoor we kunnen starten. Daarnaast zijn we druk bezig met overige financiering en hopen dat er bedrijven of instellingen zijn die ons financieel willen ondersteunen, bijvoorbeeld met een vast bedrag per jaar. Want dat is uiteindelijk onze droom: dat SKILL-ABILITY echt onderdeel wordt van Apeldoorn en dat we het mét elkaar doen.”

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien word jij of wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Stimenz

Prins Willem-Alexanderlaan 1419, 7312 GA Apeldoorn

Meer informatie

Stimenz

Prins Willem-Alexanderlaan 1419, 7312 GA Apeldoorn

Meer informatie

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Apeldoornse vriendinnen Cherine (44) en Angelique (46) zijn onafscheidelijk: ‘De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje’”

Apeldoornse vriendinnen Cherine (44) en Angelique (46) zijn onafscheidelijk: ‘De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje’

Cherine en Angelique
Ga naar “Apeldoornse Tessa (38) heeft door fibromyalgie onverklaarbare langdurige pijn: ‘Mijn hoofd wil dingen die mijn lijf niet aankan’”

Apeldoornse Tessa (38) heeft door fibromyalgie onverklaarbare langdurige pijn: ‘Mijn hoofd wil dingen die mijn lijf niet aankan’

tessa de reede
Ga naar “Manon, Silvia, Patricia, Mirjam en Esther vormen een hechte vriendenclub: ‘We nemen onszelf niet altijd serieus, maar elkaar wel’”

Manon, Silvia, Patricia, Mirjam en Esther vormen een hechte vriendenclub: ‘We nemen onszelf niet altijd serieus, maar elkaar wel’

Patricia, Mirjam, Silvia, Esther en Manon clubavond

In onze gids

Ga naar “Café de Buren”

Café de Buren

 • Leienplein 1
 • Tapas restaurants
 • Gesloten
café de buren

Nu gesloten

Ga naar “Bospaviljoen ’t Leesten”

Bospaviljoen ’t Leesten

 • Hoenderloseweg 191
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Mr. Murk”

Mr. Murk

 • Deventerstraat 13
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
mr murk

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis kennismaking dans, pilates en yoga”

Gratis kennismaking dans, pilates en yoga

 • Bewegingsstudio PureMotion
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Keety PureMotion

Topper

Ga naar “Gratis coachingsessie t.w.v. €49,-”

Gratis coachingsessie t.w.v. €49,-

 • HipFitMam
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1”

Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Allround Winkelmedewerker”

Allround Winkelmedewerker

 • Foto Hofma
 • Parttime

Topper

Ga naar “Eerste Medewerker De Wasserij & Het Textielatelier”

Eerste Medewerker De Wasserij & Het Textielatelier

 • Foenix Zwitsalterrein
 • Parttime

Topper

Ga naar “Leidinggevende Houtwerkplaats”

Leidinggevende Houtwerkplaats

 • Foenix Zwitsalterrein
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Coördinator dienstverlening (36 uur per week)”

Coördinator dienstverlening (36 uur per week)

 • CODA
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Eerste Medewerker Houtwerkplaats”

Eerste Medewerker Houtwerkplaats

 • Foenix Zwitsalterrein
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Coronaproof concert met Rolf Sanchez”

Coronaproof concert met Rolf Sanchez

 • Theater & Concert Orpheus
 • 1 april 2022
Rolf Sanchez
Ga naar “Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek”

Trouwbeleving XL event @ Zwitsal Fabriek

 • Trouwbeleving
 • 30 januari 2022
Ga naar “Cultuur bij je buur 2022”

Cultuur bij je buur 2022

 • Van 23 apr t/m 24 apr
Cultuur bij je buur
Ga naar “Ouderschapsspel voor ouders met zorgintensief kind”

Ouderschapsspel voor ouders met zorgintensief kind

 • De Kap
 • Van 19 jan t/m 2 feb
Ouderschapsspel