Muziekverzamelaar Roger heeft zo’n 2.500 lp’s: ‘In een platenzaak voel ik me als een kind in een snoepwinkel’

roger slangen
Muziekverzamelaar Roger Slangen (50). foto indebuurt

Roger Slangen (50) uit Apeldoorn is in het bezit van ongeveer 2.500 platen en verzamelt al achtendertig jaar muziek. Wij spraken onder andere met hem over zijn verzameling aan cassettes & lp’s – waar trouwens geen einde aan lijkt te komen – en zijn idool Pink Floyd waar hij diverse platen van in bezit heeft. 

Huis vol muziek

Toen wij bij binnenkomst vriendelijk werden begroet door Roger en zijn gezin, zagen we meteen dat we in het huis van een muziekliefhebber waren belandt. Overal cassettes, kasten met platen en een prachtige piano middenin de woonkamer. Het eerste wat we ons afvroegen was: Waar komt deze interesse in muziek vandaan?

“Eigenlijk heb ik al sinds mijn kinderjaren een immense interesse in muziek. Toen ik een jaartje of 9, 10 was maakte ik altijd al mijn eigen radio-uitzendingen met alle nummers die in de Top 40 stonden. Het grappige is dat ik eigenlijk helemaal niet uit een muzikaal gezin kom, dat is een beetje uit mijzelf ontstaan denk ik.

Veel van mijn zakgeld ging eerder op aan singles, maar ook aan lp’s. Bij de jeugd van tegenwoordig is dat wel anders, als ik naar mijn eigen kinderen kijk hebben ze meer interesse voor de Playstation.”

”Ik heb een ontzettend brede muziek smaak, het gaat echt van klassiek, naar jazz tot aan de 90’s. Dat is ook best prettig, want ook al zit ik in stemming A of B, ik kan altijd naar iets luisteren.”

Verzamelkoorts

Het is wel duidelijk dat Roger een hele grote passie heeft voor verschillende muziek, maar waar begon de verzamelkoorts? En wat vindt zijn gezin ervan?

”Mijn eerste plaat die ik ooit kocht was in de eerste klas van de middelbare school, dus ik denk dat ik een jaar of twaalf was. De eerste echte lp die aan mijn verzameling werd toegevoegd was Peter Tosh met Bush Doctor. Dat is een reggaeplaat waar ook Mick Jagger van de Rolling Stones in meezong. Die kocht ik overigens niet nieuw, daar had ik het geld destijds nog niet voor. Gelukkig waren er vroeger genoeg tweedehands platenzaken waar ik terecht kon.”

 ‘Mijn kinderen worden er soms goed moe van’

”Je treft ons nu op een moment dat het aardig opgeruimd is, maar meestal liggen hier stapels met lp’s en cassettes. Op sommige momenten bestel ik weer iets en op andere momenten ben ik weer aan het sorteren. Je kan dus wel zeggen dat mijn kinderen er soms goed moe van worden. Gelukkig zijn ze het een beetje gewend.”

Tegenwoordig

Met de komst van YouTube en Spotify komt het fysiek verzamelen van onder andere cassettes niet meer veel voor. Wat vindt Roger van de online muziek? En gebruikt hij het zelf ook?

“Muziek wordt tegenwoordig geconsumeerd via Spotify, Youtube en natuurlijk de telefoon. Vroeger ging dat heel anders, dan werd er bijvoorbeeld een Top 40 plaatje uitgebracht door Veronica, die dan later in de platenwinkel op de toonbank lag. Vervolgens nam je dat dan mee naar huis om uit te zoeken of je er een singletje van ging kopen (als je centen had tenminste).

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook nog wel regelmatig Spotify gebruik, maar wel om te ontdekken of ik een album interessant vind. Als ik een album dan leuk genoeg vind bestaat er een kans dat ik hem ook fysiek koop.

Een fysiek medium hebben is veel leuker omdat je een bewuste keuze maakt over wat je gaat luisteren.

‘Tegenwoordig vind ik streamingdiensten een soort digitale diarree die maar blijft lopen’

Tegenwoordig vind ik de streamingdiensten zoals Spotify een soort digitale diarree die maar blijft lopen. Ik luister toch liever op mijn ouderwetse platenspeler of cassetterecorder.”

Romantiek

Het fysiek in je bezit hebben van muziek vindt Roger dus heel belangrijk. Maar wat is er nou zo leuk aan dat verzamelen?

”Voor mij bestaat de romantiek van het verzamelen uit het vinden van iets speciaals. Als ik samen met mijn gezin twee weken naar Bordeaux op vakantie ben, gaan we naar restaurants en waterparken en dat vind ik ook heel leuk. Maar er is een dag dat ik iedereen meesleur naar Bordeaux om platenwinkels af te struinen. Als je mij in een platenzaak neerzet kan ik mijzelf uren vermaken, Ik voel me dan als een kind in een snoepwinkel.”

Pink Floyd

Als je 2500 platen in bezit hebt, is het dan wel mogelijk om een lievelingsartiest te hebben? Is het überhaupt mogelijk om een lievelingsalbum te hebben?

”Aangezien ik een ontzettend brede smaak heb is het inderdaad moeilijk om onderscheid te maken. Toch val ik altijd wel een beetje terug op oude lullenmuziek. Pink Floyd en Led Zeppelin zijn bijvoorbeeld twee bands die ik persoonlijk echt verschrikkelijk goed vind.

Ik blijf dan ook altijd zoeken naar bijzondere uitgaves van Pink Floyd’s Dark Side Of The Moon. Ik heb er daar nu meerdere van in bezit en moet stiekem ook wel toegeven dat het mijn lievelingsalbum is.

Pink Floyd ‘Dark Side Of The Moon’, Roger’s lievelingsalbum in meerdere uitgaves.

Hele verzameling op Instagram

Roger deelt zijn verzameling maar wat graag met andere liefhebbers en dat doet hij op Instagram. Roger heeft op dit moment bijna 5.000 volgers, dus je kan wel stellen dat hij flink populair is. Waar komt de populariteit vandaan? En wat voor doelgroep bereikt hij hiermee?

”Ik ben met mijn Instagram account gestart toen ik bezig was met het leveren van apparatuur voor een evenement. Daar heb ik uiteindelijk mijn eerste foto genomen en sindsdien post ik elke dag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet doe om de likes of om de volgers, ik wil gewoon mijn passie met de buitenwereld delen!

Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat het in andere delen van de wereld nog niet zo lekker zit met goed internet, Spotify en Netflix. Het valt me dan ook op dat ik veel volgers heb uit landen als Brazilië en Indonesië, waar cassettes en lp’s nog heel normaal zijn.

”Of ik ooit stop met het verzamelen van muziek? Dat denk ik niet maar dan heb ik wel meer ruimte nodig”.

Meer weten of Roger en zijn muziekcollectie? Bekijk dan hier zijn Instagram.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

 • Anja en René hebben meer dan 3000 peper- en zoutstellen – en er kunnen nog wel een paar bij

  De één verzamelt postzegels, de ander suikerzakjes en een derde bierviltjes. Anja en René Hut hebben hun hart verpand aan...

  peper en zoutstellen

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’”

Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’

niek van woudenberg
Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur
Ga naar “Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’”

Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’

merijn simone berend veit

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “VARKENSHAAS CULINAIR € 5,99”

VARKENSHAAS CULINAIR € 5,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht
Ga naar “Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders”

Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders

 • GIGANT
 • 12 februari 2023
documentaire centraal beheerdocumentaire centraal beheer
Ga naar “VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar”

VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar

 • Mazar Afghaans Restaurant Apeldoorn
 • 15 februari 2023
vegavrijdag mazar 15 februarivegavrijdag mazar 15 februari