Ilse (27) geeft techniekles aan een klas vol puberjongens: ‘Soms moet je je wat meer bewijzen’

Door Natalie Polman 5 februari 2019

Ze draagt jurkjes, make-up en nagellak én ze is goed in techniek. Het bestaat. De Apeldoornse Ilse van Beusekom (27) is het levende voorbeeld. Zij geeft les aan een klas vol puberjongens, op het Zone.college Twello.

“Ik had altijd in mijn hoofd dat ik kapper zou worden. Maar toen ik tijdens het VMBO op de middelbare school zo goed scoorde op wiskunde en natuurkunde vroegen de docenten of ik daar niet meer mee wilde doen. Dus toen ik een richting moest kiezen ben ik voor Techniek gegaan. Dat was daarvoor nooit in me opgekomen. Het was iets dat alleen jongens deden.”

Toch was het geen hele rare keus, want technische begaafdheid zit in haar familie. “Mijn moeder werkt bij een meldpunt voor techniek, mijn tante deed bouwkunde en mijn vader was werktuigbouwkundige.”

‘Het was iets dat alleen jongens deden’

Na als één van de weinige meiden (nog drie anderen kozen voor techniek) het VMBO richting Techniek te hebben afgerond, besloot Ilse te gaan voor Werktuigbouwkunde aan het MBO. “Een zo breed mogelijke opleiding, want ik wist nog niet zo goed welke kant in de techniek ik op wilde.”

Boeren en scheten

Haar eerste dag weet ze nog goed. “De techniekopleiding op het ROC (het huidige Aventus, red.) in Apeldoorn bevindt zich naast de kappersopleiding. Dus toen ik binnenliep zeiden de jongens: ‘de kappersopleiding zit hiernaast’.”

Ze was dan ook geen ‘tuinbroekenmeisje’. “Ik speelde vroeger altijd met Barbies en droeg jurkjes en had op de opleiding lang haar, droeg make-up en nagellak.”

Haar klasgenoten behandelden haar desondanks al snel als één van hen. “Jongens zijn veel echter, directer en minder kattig. En boeren en scheten laten ze gewoon waar je bij zit.”

Ze liep stage bij de technische dienst van onder meer Royal Talens, de papierfabriek in Eerbeek en Remeha. Tijdens stagegesprekken kreeg ze echter vaak de vraag of ze opgewassen was tegen opmerkingen van jongens. Of ze vroegen in fabrieken of ze de posters van naakte vrouwen voor mij moesten weghalen. “Joh, ik doe m’n ding, geen zorgen.”

‘Ik ouwehoer altijd mee’

Ze geeft toe dat het inderdaad handig is als je een beetje stevig in je schoenen staat. “Ik ouwehoer altijd mee, reageer nooit serieus op grappen of opmerkingen.”

Vieze handen

Toen Ilse tijdens haar laatste jaar nog niet wilde werken, besloot ze te gaan voor een technische lerarenopleiding. “Ik gaf al volleybaltrainingen en had geen moeite met voor groepen staan, dus het lesgeven lag me wel.”

Ook tijdens deze opleiding zat ze tussen alleen maar jongens. En tijdens een stage voor de klas had ze weleens een jongen die in eerste instantie niets van haar wilde aannemen. “‘Ga jij me nou laten zien hoe het moet?’ zeiden ze dan. Maar als ik dat vervolgens deed, waren ze wel stil. Soms moet je je wat meer bewijzen.”

‘Techniek is geweldig’

Na haar stage aan het Zone.College is ze blijven hangen en inmiddels geeft Ilse alweer drie jaar les aan jongens in de bovenbouw, als enige vrouw, naast nog twee leraressen in de onderbouw.

En zo blijkt ze bij toeval de juiste weg te hebben gevonden. “Techniek is geweldig. Je bent lekker bezig met je handen en je leerlingen maken allemaal iets dat nuttig is, waar je iets aan hebt. Maar het is zoveel meer dan vieze handen. Zo maak je bijvoorbeeld ook weleens 3D-ontwerpen achter de tekentafel. Dan blijven je handen de hele dag schoon.”

Ze wil maar zeggen: “Je ziet voorzichtig steeds meer vrouwen kiezen voor techniek. Ik vind het ook leuk dat ik door voor de klas met alleen maar jongens te staan laat zien dat niet alleen mannen in de techniek werken.”

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien word jij of wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

adv.