Goochelaar en ballonkunstenaar Magic Stefan: ‘Hoe meer spotlight, hoe beter’

Door Natalie Polman 3 oktober 2017

In de kroeg waar Stefan van den Helder (35) platen draaide leerde hij goocheltrucs van de eigenaar. Hij raakte gefascineerd. Magic Stefan zelf over hoe hij goochelaar én ballonkunstenaar werd.

magic stefanDe kans is groot dat je hem bij Vue of de StadsOase in de weer hebt gezien met ballonkunstwerken. Het begon echter allemaal met goochelen. De interesse daarin kwam pas laat bij Stefan. “Ik had als kind wel een goocheldoos maar die heb ik al snel in de hoek gesmeten, dacht ‘daar trapt toch niemand in’.” Nee, de goochelliefde ontstond in de kroeg.

Muntjes en viltjes

“Eigenlijk ben ik banketbakker en ik wilde ook een eigen zaak openen, maar ik durfde het niet aan.” Hij had allerlei baantjes in de horeca. “Toen ik dj was bij Café Kierewiet (inmiddels al jaren ter ziele, red.), deed de eigenaar vaak goocheltrucs. Met muntjes, viltjes, rietjes, bierglazen… Ik vond het interessant, hoe hij mensen van de wijs wist te brengen.

‘Mijn goocheldoos heb ik al snel in de hoek gesmeten, dacht ‘daar trapt toch niemand in”

magic stefanDus ik vroeg hem of ‘ie mij ook een paar trucs kon laten zien. Dan ging ik een week oefenen thuis om ze vervolgens uit te proberen. Omdat er natuurlijk veel dezelfde mensen in de kroeg komen, wilde ik ze steeds iets nieuws kunnen laten zien. Dus begon ik trucs te kopen, online, in boekjes, dvd’s.”

Vue

Op een dag liet Stefan zich verleiden bij Cafetaria @Jannie een truc te laten zien. “De directeur van Vue zag dat en vroeg of ik op kinderfeestjes bij de bioscoop wilde komen goochelen. Dat was in 2013.”

Ballonnen

“Toen ik eens op een kidsmiddag voor vijfhonderd kinderen moest gaan optreden wist ik dat ik er met alleen een paar simpele trucs niet zou komen. Toen bedacht ik dat ballonkunst wel leuk zou zijn. En een hondje of een zwaard maken van ballonnen kan iedereen wel. Met behulp van filmpjes op YouTube leerde ik de eerste figuurtjes. De eerste keer deed ik vijf minuten over een hondje en stond ik te zweten, haha.”

‘De eerste keer deed ik er vijf minuten over en stond ik te zweten’

“Er kwamen meer kindermiddagen en ik probeerde steeds weer nieuwe figuren uit, die ook nog aansloten bij het thema van de film. Het ging steeds beter. Ik ben steeds grotere en ingewikkeldere dingen gaan maken, bijvoorbeeld een Charlie Chaplin. Je ziet de gaafste kunstenaars, die maken echt gezichten van ballonnen. Het is leuk ermee te spelen en uit te zoeken hoe het werkt.”

verhaal gaat door onder de foto

magic stefan

Grote draak

“Soms benaderen bedrijven me die een simpele ballonnenboog willen. Dan probeer ik altijd verder te denken en te zoeken naar een figuur die past bij het bedrijf. Ik vraag wat voor bedrijf iemand heeft en wat de exacte gelegenheid is. Zo maakte ik een keer een muur van het logo van Batman op een superheldenfeestje van een groot computerbedrijf, een grote motor voor een motorzaak en een grote draak ter decoratie op een kinderfeestje.’

Verprutsen

Maar ook op het gebied van goochelen is Stefan nog lang niet uitgeleerd. “Ik koop altijd nieuwe trucs, want ik moet blijven investeren. Het voordeel is wel; op een gegeven moment ken je bepaalde routines in trucs en daarmee kun je variëren. En door iets te verprutsen leer je weer hoe je je eruit kunt improviseren. Dat is het leuke van goochelen: hoe ga je dit nu weer doen? Dat creatief bezig zijn, dat wat ik bij het banketbakken kon uiten, doe ik nu met het goochelen weer.”

Grote draak

Inmiddels heeft Magic Stefan al op verschillende gelegenheden gegoocheld en ballonkunstwerken gemaakt. “Vijf jaar geleden had ik niet gedacht met kinderen te werken. Maar ik vind kinderen geweldig, ze zijn heel eerlijk. Bovendien zien ze meer dan volwassenen, ze kijken verder.”

Over kinderen gesproken, toen Stefan op de basisschool zat, is hij gepest. Het is de reden dat hij veel van zijn optredens introduceert door That’s Life van Frank Sinatra te zingen. “Zo geef ik mensen de boodschap mee dat je nooit bij de pakken neer moet zitten, dat je er altijd sterker uit kan komen en hoe belangrijk het is dat je jezelf bent.” Inmiddels heeft hij de pestkop tijdens een reünie de hand geschud. “Ze waren verbaast dat ik dit nu doe.”

Ik heb altijd een pakje kaarten of ander trucje bij me, je weet nooit wie je tegen komt. Ik ben mijn eigen visitekaartje. Heerlijk vind ik het, mensen vermaken. Hoe meer spotlight, hoe beter.”


Meer over Magic Stefan Entertainment ontdekken?

Magic Stefan Entertainment entertainment

Nu openHele dag

Deventerstraat 262, Apeldoorn

Bekijk meer:entertainment

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

adv.