Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geert is de oprichter van het Autisme Café: ‘Je mag hier zijn zoals je bent’

Door Job Burgwal 25 februari 2020

Een gezellige avond met gelijkgestemden, voor en door mensen met autisme. Dat is waar het Autisme Café om draait. Geert Verhoef (33) is initiatiefnemer van de bijeenkomst, die elke derde woensdagavond van de maand plaatsvindt in Klein Berlijn. Hij legt ons uit waarom dit zo belangrijk is. 

De bedoeling van het Autisme Café is dat mensen met autisme een uitje hebben om de deur voor uit te gaan. Geert merkte dat er vraag naar was, maar ook dat hij er zelf behoefte aan heeft. “Vaak is de drempel voor mensen met autisme best wel moeilijk. Zelf loop ik er ook tegenaan. Je wilt naar buiten, maar je kunt nergens naartoe”, vertelt Geert Verhoef over de reden waarom hij het Autisme Café is begonnen. Dat was in augustus 2018 in ’t Cafeetje van Marja.

“Vaak komen ze de eerste keer dan nog met een begeleider. Ik ben het initiatief gestart, dus de mensen hebben al iets om naartoe te gaan. De drempel is al lager. Dit café draagt er aan bij dat ze onderdeel van de samenleving mogen zijn.”

Geert (rechts) en gasten van het Autisme Café. foto: indebuurt

Spelletjesbox

De initiatiefnemer moest een andere plek zoeken voor het café toen ’t Cafeetje van Marja stopte. Hij kwam een half jaar geleden in aanraking met Klein Berlijn en die wilde graag meewerken. “Ik dacht ‘Ik ga gewoon beginnen’, want ik merkte dat er vraag naar was. De gemeente heeft wel ontmoetingsplekken, maar die voldoen niet aan de behoeftes van onze doelgroep want er zijn daar te veel prikkels.”

Met Klein Berlijn heeft Geert een rustige plek gevonden voor zijn gasten. “Het is hier in Klein Berlijn exact hetzelfde als in ’t Cafeetje van Marja. Voor de mensen die hier komen voelt het vertrouwd.”

‘Dit café draagt er aan bij dat ze onderdeel van de samenleving mogen zijn’

Op een gezellige avond met gelijkgestemden, zo meldt de poster, kan je altijd je eigen thema kiezen. “Er staat altijd een spelletjesbox waar mensen zelf mogen kiezen welk spel ze gaan spelen, of ze nemen hun eigen spel mee. Dat is de vrijheid die ik ze geef. Soms gaan we met elkaar kaarten aan tafel. Je mag hier zijn zoals je bent.” Vanavond was het voor één keer anders, het was Jeu de Boules avond. “Dit is wel bijzonder.”

De spelletjesbox waar gasten hun spel uit mogen kiezen. Foto: indebuurt

Geert mengt zichzelf vaak in de groep, maar hij moet ook de gasten ontvangen. Hij geniet op een andere manier van de avond. “Voor mij is het het belangrijkst om te zien dat de mensen een leuke avond hebben. Dan heb ik ook een leuke avond.”

Voor één keer kon je ook Jeu de Boules spelen in het Autisme Café. Foto: indebuurt

Steeds drukker

Volgens de initiatiefnemer komen er op de avond zo’n vijftien mensen. “Elke keer komen weer nieuwe mensen. Vaak kennen ze mij al van tv, want we zijn een keer bij Koffietijd en 5 Uur Live geweest.” Ook zijn er mensen die Geert al langer kennen: “Veel mensen die bij ’t Cafeetje van Marja waren, komen nu ook hier naartoe.”

Om nog meer bereik te genereren heeft Geert posters en een website gemaakt. Dit betaalt hij allemaal uit eigen zak. Voor deelname aan het Autisme Café vraagt hij een euro. Het is hem nog niet gelukt sponsoren te vinden. “Ik krijg niks vanuit de gemeente of andere instanties. Ik maak er alleen maar verlies op.”

‘Leven in een wereld die jou niet begrijpt is een zware strijd’

“Ik hoop dat er meer begrip kan komen voor onze doelgroep en dat de positieve kanten van autisme gebruikt kunnen worden. Laten we streven naar een autismevriendelijke samenleving, want leven in een wereld die jou niet begrijpt is een zware strijd.”

Het Autisme Café, bij Klein Berlijn aan de Hoofdstraat 34, is elke derde woensdagavond van de maand geopend van 19.00 uur tot 22.00 uur. Entree is één euro.

Lees ook:

nandaroep

Schrijfster Nanda Roep doet van alles: ‘Apeldoorn geeft mij de ruimte’

Nanda Roep (48), moeder van twee en woont sinds 2005 Apeldoorn. Nanda heeft altijd wel een bomvolle ...
stoofpot

5 x stoofpot eten in Apeldoorn

Een pruttelend potje onderweg naar jouw tafel, dat ruikt lekker, je begint steeds meer honger te kri...
123advies Sander

Hypotheekadviseur Sander ging zelf op huizenjacht in Apeldoorn

Sander Speulman, hypotheekadviseur bij 123Advies, pakte zijn spullen, verkocht zijn koophuis in Arnh...
Zwemmen in Apeldoorns Kanaal

5 x boetes die je kunt krijgen in Apeldoorn die je niet zo snel zou verwachten

Het is simpel: iedereen baalt van een bekeuring. Daar gaan je zuurverdiende centen. Zonde! Veel over...
wijn

Wijnen! Dit is alles wat je wilt weten over wijn drinken in Apeldoorn

Dol op wijn?! Apeldoorn ook, zo blijkt! Want hier kun je niet alleen gewoon 'wijnen', maar ook gave ...
Nieuw kunstcollectief Publique Artistique in Apeldoorn

Marcus en Robin organiseren nieuw cultureel evenement in Apeldoorn

Marcus Patty heeft een online kunstgalerie, Robin Batens is eigenaar van conceptstore Mansion24. Sam...

adv.