Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geen eigen auto maar wel af en toe één nodig? Autopool ’t Vierschaar biedt hulp

Door Madé Linschooten 27 oktober 2020

Misschien heb je geen auto, omdat het financieel lastig is of omdat je er simpelweg geen nodig hebt. Om wat voor reden dan ook kan je toch ineens een auto nodig hebben. Dan biedt Autopool ’t Vierschaar uitkomst.

De kans is groot dat je nog nooit van ’t Vierschaar hebt gehoord, maar deze autopool bestaat al sinds 1989. De vereniging heeft twee Dacia deelauto’s staan bij buurthuis ’t Veldhuus in De Maten die beschikbaar zijn voor iedereen die lid is.

”We hebben op dit moment vijftien leden en drie aanmeldingen”, vertelt Christine Kinze, die al sinds 2001 lid is. ”Onze leden wonen verspreid door heel Apeldoorn en komen allemaal uit een andere sociale klasse”, vervolgt ze. “Zo heb je tweeverdieners, mensen die milieubewust zijn en mensen die wat minder te besteden hebben.”

Non profit

Autopool ’t Vierschaar maakt geen winst en alle kosten zijn doorberekend. “Wij zijn eigenlijk een buurtinitiatief, soms denk ik ook: Wij als vereniging vallen onder burgerparticipatie en leefbaarheid en mobiliteit’’, zegt Christine.

Als je bij ’t Vierschaar lid wordt betaal je een borg van € 100,- en per maand € 2,50 aan contributie. Als je één van de deelauto’s gebruikt kost dat 22 cent per kilometer en 97 cent per uur. Christine vertelt ook dat je tussen 23.00 en 07.00 uur niet hoeft te betalen voor gereden uren.

Op de site (die op dit moment alleen beschikbaar is voor leden) kan je als lid zijnde een auto reserveren. ”In theorie kan je een auto reserveren en één minuut later wegrijden”, grapt Christine.

‘Iedereen draagt zijn of haar steentje bij’

Christine laat merken dat ’t Vierschaar echt als vereniging draait: ”Het is voor elkaar, maar ook met elkaar. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij. Zo wast de één soms de auto’s en brengt een ander ze naar de garage als dat nodig is. Ikzelf help veel mee met de administratie.”

Corona is lang niet altijd erg

Voor een vereniging als ’t Vierschaar heeft covid-19 ook positieve kanten. In verband met de crisis raken mensen bijvoorbeeld hun lease-auto van het werk kwijt. ”In zo’n geval kan ’t Vierschaar als een redmiddel gezien worden”, zegt Christine. Dat geldt ook als mensen financieel in de knel komen, omdat een auto lenen uiteraard goedkoper is dan er zelf één hebben.

Meer aandacht

Christine hoopt vooral dat ’t Vierschaar meer aandacht krijgt. Christine vertelt: ”Ik hoor heel vaak: ‘Waarom heb ik niet van jullie gehoord, jullie zijn er al zo lang, dit is geweldig!”’ Om die reden is de autopool gestart met sociale media. Zo zijn ze onder andere te vinden op Facebook.

Lid worden

Omdat de site van ’t Vierschaar op dit moment alleen voor leden bedoeld is moeten mensen contact met Christine opnemen om lid te worden. ”Mensen kunnen mailen naar [email protected] of mij bellen op 06 12479336 voor meer informatie”, laat Christine weten.


Meer over Autopool ’t Vierschaar ontdekken?

Autopool ’t Vierschaar auto en mobiliteit

GeopendHele dag

Magistratenveld 613, Apeldoorn

Bekijk meer:auto en mobiliteit

Lees ook

Utimate Studio Shoot & Go

Shoot & Go: nieuwe fotostudio van Ultimate nu ook voor 1,5 uur te huur

Of je nu hobbyfotograaf bent of gewoon gave foto's wil maken voor je webshop of socials, de nieuwe U...
westpoint

Westpoint wordt eindelijk opgeknapt en nog 4 mooie ontwikkelingen in Apeldoorn

Mopperen over de binnenstad doen we graag, maar laten we eens kijken naar wat er wél goed gaat! Het...
broeklanderweg 59

Brrr… Deze spookachtige huizen stonden ooit in Apeldoorn

Hou je wel van een beetje griezelen? Dat treft, want we hebben een paar duistere foto's gevonden van...
christmas shop ugchelen

Ho ho ho! Pop-up kerstwinkel van Frank en Erna in Ugchelen geopend

Kerstliefhebbers kunnen (weer) een vreugdedansje maken: na Café De Schimmel in Apeldoorn Zuid en de ...

Enorme aandacht voor Joyce en Barry die hun café hebben omgetoverd tot kerstwinkel

De kerstsfeer zit er bij Café de Schimmel aan de Schimmelpenninckstraat goed in. Barry Gruben en Joy...
tienermoeders apeldoorn

Bovengemiddeld veel tienermoeders in Apeldoorn: dit zijn de cijfers

Het aantal tienermoeders in Nederland daalt, blijkt uit cijfers van het CBS. Op 1 januari van dit ja...

adv.