Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Apeldoornse ex-verloskundige Adelina ziet gat in de markt met Online Geboorte Academie

Door Janet Freriks 2 december 2019

Het uitzien naar de geboorte van je kindje is voor veel (aanstaande) ouders een bijzondere periode. Maar niet iedere zwangere zit te wachten op een cursus Hypnobirthing of wekelijks lesje zwangerschapsyoga. Daarom komt de Apeldoornse ex-verloskundige Adelina van Gurp met een mooi alternatief: een eendaagse bevalcursus én online zwangerschapscursus. 

“Als jong meisje was ik altijd al geïnteresseerd in medische dingen”, herinnert Adelina zich. “Daarnaast wilde ik graag iets sociaals doen. Zo kwam ik uit bij het beroep van verloskundige.” Na een jaartje in Zeist komt Adelina uiteindelijk terecht bij verloskundigenpraktijk La Vita, dat Apeldoorn en gemeente Epe als werkgebied heeft. “Daar heb ik uiteindelijk ruim zes jaar gewerkt. Het spreekuur en de bevallingen vond ik heel leuk, maar ik had het gevoel dat ik daar steeds minder tijd voor had. Zo was ik bijvoorbeeld relatief veel tijd kwijt aan administratie en werkgroepoverleggen. Samen met nog wat andere factoren zorgde dat ervoor dat ik mijn werk steeds minder leuk ging vinden.”

Vrijheid

Het was hét moment dat het bij Adelina begon te kriebelen. “Ik wilde graag gaan ondernemen. Mijn man Patrick is ook ondernemer en ik zag dat je een bepaalde vrijheid voor jezelf creëert. Ik wilde graag werken waar en wanneer ik dat wilde. Daarnaast leek het me heel gaaf om echt zelf iets op te bouwen.”

Babywinkel

In september 2016 hakt ze de knoop door: ze verlaat verloskundigenpraktijk La Vita. Samen met haar zus Amelia springt ze in het diepe en begint ze een baby boutique en webshop in Bussum. “Maar we kwamen erachter dat het toch niet echt ons ding was”, geeft Adelina toe. “We misten waar we het eigenlijk voor deden: vrijheid. Want met een winkel heb je natuurlijk helemaal geen vrijheid”, lacht ze.

‘Toen floepte ik eruit: ik ben ex-verloskundige en kan je een cursus geven’

Eendaagse Geboorte Academie

Maar daar, in die babyzaak in Bussum, ontstaat wel het idee voor haar nieuwe onderneming: de Eendaagse Geboorte Academie. “In de winkel raakte ik aan de praat met een leuk stel”, vertelt Adelina. “Ze wilden graag een zwangerschapscursus doen, maar wilden niet acht keer naar zo’n avond toe. Toen floepte ik eruit: ‘Ik ben ex-verloskundige, ik kan je wel een cursus geven.'” Zo gezegd, zo gedaan. “Na afloop was ik blij verrast: ik vond het heel leuk om zo’n privé-cursus te geven.”

Een van de hulpmiddelen die Adelina gebruikt tijdens de Eendaagse bevalcursus. Beeld: Adelina van Gurp

Volgeboekt

Adelina besluit om niet alleen privécursussen, maar ook groepscursussen te gaan geven. Daarbij neemt ze maximaal acht stellen in één dag mee in de wereld van bevallen. Het blijkt een schot in de roos. “Ik krijg veel positieve reacties, ook van mannen. De cursus is niet zweverig, maar praktisch en nuchter. Inmiddels geef ik ze op vijf plekken in het land: Haarlem, Zoetermeer, Veldhoven, Heerenveen en Apeldoorn. Het zit elke week volgeboekt”, straalt ze. De groepscursus is vooral populair onder dertigers, ziet ze. “Meestal hoogopgeleid en in verwachting van hun eerste kind. Ze zien een gewone bevalcursus vaak niet zitten, maar zijn zich er wel van bewust dat ze zich moeten voorbereiden.”

Nee verkopen

Hoewel ze in die tijd blij is met haar succes, is er ook een nadeel: ze moet soms nee verkopen omdat ze geen plek meer heeft. “Ik vond het zonde dat ik hen als klant verloor. Je kunt niet tegen iedereen zeggen: ‘Kom dan maar volgende maand, want misschien zijn ze dan al uitgerekend”, lacht ze. “Tegelijkertijd wilde ik niet nog meer cursussen gaan geven: ik geef de groepscursus op een zaterdag en wil de zondag voor mijn gezin vrijhouden. Ik vind tijd met mijn gezin heel belangrijk.”

Online Geboorte Academie

En zo ziet de videoversie van de eendaagse bevalcursus het levenslicht: de Online Geboorte Academie. “In 34 korte video’s vertel ik alles over de laatste fase van de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en borst-en flesvoeding. Die video’s kunnen ze tot acht weken na de bevalling bekijken”, zegt ze trots.

Video's van de Online Geboorte Academie als voorbereiding op je bevalling.
Beeld: Marleen Sahetapy

Beren op de weg

Toch lopen mensen niet gelijk warm voor haar online zwangerschapscursus. “Van tevoren zeiden mensen al tegen me: ‘Een zwangerschapscursus, dat gaat toch niemand online doen?’ En toen ik in het najaar van 2018 amper wat verkocht, dacht ik bijna dat ze gelijk hadden.”

De ommekeer komt als Adelina meer tijd neemt voor haar marketing.”Ik ben verloskundigenpraktijken gaan bezoeken, heb semi-influencers benaderd en ben begonnen met social media en Google-advertenties. Inmiddels heb ik honderden online cursussen verkocht en dagelijks komen er nieuwe cursisten bij.”

Vakkennis

In de online cursus krijgen zwangeren en hun partners niet alleen tips en tricks voor tijdens de laatste weken van de zwangerschap en de bevalling, maar doen ze ook veel inhoudelijke kennis op. “Door mijn achtergrond als verloskundige heb ik natuurlijk veel vakinhoudelijke kennis. Dat stelt cursisten vaak gerust”, ziet Adelina. Daarnaast is Adelina als moeder van een dochter (6) en een zoon (3) ook nog eens ervaringsdeskundige. “Ik heb zowel een thuis- als ziekenhuisbevalling gehad. En bij mij is de borstvoeding zowel gelukt als mislukt”, vertelt ze. “Achteraf ben ik er dankbaar voor dat het bij mij ook niet alleen maar rooskleurig is geweest. Zo kan ik me nog beter inleven.”

Goed terugkijken op je bevalling

Want daar doet ze het uiteindelijk voor: ouders met een gerust hart toe laten leven naar één van de meest bijzondere momenten in hun leven. “Ik wil dat zij er vertrouwen in hebben dat zij het ook kunnen. En kennis geeft dat vertrouwen. Aan het einde van mijn cursus heb je geen garantie op een goede bevalling, maar ik geloof er wel in dat je een grotere kans heb om goed terug te kijken op je bevalling. Ik krijg af en toe appjes waarin staat: ‘Mijn bevalling is niet zo goed verlopen, maar ik kijk er goed op terug omdat ik wist wat ik kon verwachten. Tevreden zijn met je bevalling heeft in mijn ogen niet te maken met hóe je bent bevallen of hoeveel pijn je hebt gehad, maar vooral met je verwachtingen vooraf”, vindt Adelina.

‘Zo kan ik de wereld op verloskundig gebied een beetje mooier maken’

Wereld mooier maken

Inmiddels is Adelina bezig om haar online cursus te vertalen naar het Engels. “Voor elke verkochte cursus doneer ik nu al een gedeelte aan Midwives4Mothers. Mijn droom is om uiteindelijk bij elke verkochte zwangerschapscursus er ook één weg te geven aan iemand in een ontwikkelingsland. Hoe ik dat precies ga doen, weet ik nog niet. Ik begin in ieder geval in Indonesië, mijn vaderland. Daar is onder zwangeren nog veel onwetendheid op dit gebied.”

Viva 400-genomineerde

Haar succes en ambities zijn ook anderen niet ontgaan: Adelina strijdt dit jaar samen met 62 andere vrouwen voor een felbegeerde Viva 400-award in de categorie Zorgdragers. “Ik vind het een erkenning en eer dat ik genomineerd ben. Ik wil met mijn bedrijf niet alleen winst voor mezelf, maar ook voor de maatschappij. Zo kan ik de wereld op verloskundig gebied een beetje mooier maken.”

P.S.: je kunt nog op Adelina stemmen tot en met dinsdag 3 december 00.00 uur.

Lees ook:

Zwanger sport

In verwachting, maar wel sporten? 5 x zwanger en fit in Apeldoorn

Ben je een moeder in wording, maar wil je wel gewoon blijven sporten? Goed idee, want vrouwen die sp...
tamara en chester

Tamara is bijna acht jaar ouder dan haar man Chester: ‘We zijn gelukkig samen en leren van elkaar!’

Hét showbizznieuws van de afgelopen dagen: Bridget Maasland (45) en André Hazes (25) hebben het geze...
Marlous Postma caravans

Marlous (36) pimpt caravans: ‘Ik koop het liefst caravans met een verhaal’

Wat begon met de verkoop van vintage producten, is voor de Apeldoornse Marlous Postma (36) uitgegroe...
steakhouse

Girlpower! 15 x powervrouwen met een zaak in Apeldoorn

Who run the world? Girls! In Apeldoorn kunnen vrouwen er ook wat van. Kijk alleen al naar deze 15 po...
olga en vera

Twinning is winning: 12 x Apeldoornse tweelingen

Hoe is het om tweeling te zijn? Ben je dan echt zo onafscheidelijk als de meeste mensen denken? Word...
aaron

Binnenkijken bij Aaron Post: ‘Ik ben wel trots op hoe het is geworden’

Ken je Lunchroom & Wijnbar Rembrandt, dan ken je ook Aaron Post (25). Aaron, eigenaar van deze nog v...
HuidVit

Ciska van HuidVit: ‘Je grootste orgaan verdient het met liefde behandeld te worden’

Ciska Haverkamp opende dit jaar HuidVit, een unieke huidverzorgingswinkel en schoonheidssalon aan de...

adv.