Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Erik (52) heeft een grote Apeldoorn-tattoo op zijn arm: ‘Apeldoorn is mijn stadsie’

Door Natalie Polman 30 juni 2020

Toen Erik Kamphuis 15 of 16 was, pakte hij een naald, doop die in Oost-Indische inkt, en prikte daarmee zijn eigen tattoo in zijn onderarm. De letter ‘E’, van Erik, zat er meer dan 35 jaar later nog steeds. Tot 30 oktober afgelopen jaar. Nu prijkt er een grote Apeldoorn-tattoo op Erik’s arm, die de liefde voor de stad waar hij opgroeide en nog steeds woont. “Ik hoef hier niet weg.”

Op de rechter onderarm van Erik prijkt sinds oktober een grote tattoo, die zijn liefde voor Apeldoorn verbeeldt. De ‘E’ die jarenlang zijn arm sierde is in zijn Apeldoorn-tattoo verdwenen.

“Het is de Apeldoorn van boven gezien, met daarop te zien de A1, de A50 en de rondweg en daarop een kompas.” Over dat kompas straks meer.

Midlifecrisis

“Ik ben een oude gek die in een midlifecrisis zit”, zegt Erik Kamphuis, waarbij niet helemaal duidelijk is of hij dat van zichzelf vindt of dat anderen dat tegen hem zeggen.

Erik werd 52 jaar geleden geboren in het St. Liduina ziekenhuis Apeldoorn, woonde de eerste jaren van zijn leven aan het Stationsplein, groeide daarna op aan de Burglaan, woonde met zijn toenmalige vrouw aan de Sterrenlaan en momenteel met zijn vriendin enkele honderden meters daar vandaan, aan de Saturnusstraat.

Kompas

“Ik heb altijd gezegd; ‘Ik ga nooit weg uit Apeldoorn’.” Daar moet Erik dan wel een beetje van terugkomen, want heel misschien gaat hij in de toekomst in het huis wonen waar zijn vriendin Betty opgroeide. En dat staat in Eerbeek.

Over Eerbeek gesproken: zijn tattoo is dan misschien wel op én top Apeldoorns, de wijzer in het kompas op de kaart van Apeldoorn wijst naar het zuidoosten, “Daar waar Eerbeek ligt ten opzichte van Apeldoorn”. Een bewuste knipoog dus naar het dorp waar Erik’s vriendin vandaan komt.

Erik Kamphuis Apeldoorn tattoo
foto indebuurt

Brandweerhelm

Erik liet de tattoo zetten bij Black Sword Tattoo Parlour, de tattooshop van Matthew Luhukay, aan de Hofstraat. “Een half jaar voordat ik deze liet zetten, liep ik bij hem binnen voor een brandweer-tattoo. “Ik wilde al jaren een brandweerhelm laten tatoeëren”, zegt Erik, die bij de vrijwillige brandweer werkt. “Ik vertelde Matthew het idee.”

Die liet het “bloeien in zijn hoofd”. “Ik wil tattoos altijd persoonlijk maken en daarvoor moet je proberen in iemands hoofd te kruipen. Ik zag dat het werk als brandweerman hem raakte op een bepaalde manier.” Matthew stelde voor om een actiefoto van hem te gebruiken en in het vizier van de helm te zetten. En zo geschiedde.

Van een ‘E’ naar Apeldoorn

Tijdens het zetten van de brandweerhelm raakten de twee aan de praat over de ‘E’ die op Erik’s onderarm zat, en nog een ‘paar puntjes’ die hij erin had gezet. “Daar moesten we wat mee”, zegt Erik. “‘Wat wil je dan?'”, zei Matthew. “‘Weet ik veel’, zei ik, maar toen ging ik nadenken.”

Toen kwam het idee van de plattegrond van Apeldoorn, en een kompas. Een half jaar na ‘de brandweerhelm’ wandelde Erik weer binnen in Matthews zaak om zijn idee tot een tattoo te laten omzetten. Matthew bedacht het idee van een afgescheurde landkaart en het scheepstouw en zijn vijfde tattoo (hij heeft onder meer ook de sterrenbeelden van zijn twee kinderen op zijn andere arm, red.) werd een feit.

“Ik vind Apeldoorn prachtig, een geweldig uit de kluiten gewassen dorp, mijn stadje. Ik hoef hier niet weg.”

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Oproep: wie heeft Apeldoorn-gerelateerde tattoos?

Tattoos zijn voor eeuwig, net als onze liefde voor Apeldoorn. Wat is er dus mooier dan een tattoo va...
Matthew Luhukay

Tattoo artist Matthew Luhukay: ‘Hoe mooi als iemand jouw eigen werk uitkiest om te laten zetten’

Een uil op je borst? Wolf met indianentooi? Horrorclown of 3D zonnebloem? Tatoeëerder Matthew Luhuka...
carl nengerman de ducati deskundige

Drie keer Nederlands kampioen motorrijden en monteur aan de Griftstraat: ‘Het racen deed ik erbij’

Carl Nengerman (54) woont aan de Griftstraat nummer 36. Dat is ook het nummer waarmee hij drie keer ...

Brandweermannen Mike en Moestafa: ‘Momenten zoals op Koninginnedag bij De Naald zijn heel erg onwerkelijk’

Wie wilde er als klein jongetje nou niet bij de brandweer? Mensen heldhaftig redden uit brandende ge...
fahid

Mister Tattoo Senior Fahid Alizzi: ‘Ik heb me altijd voorgenomen om het niet te verbergen’

Tattoos zijn immens populair, niemand kijkt er dan ook raar van op als oma Jannie er een extra tatto...
apeldoorn hoofdstraat

Dit horen Apeldoorners als ze zeggen dat ze uit Apeldoorn komen

We vroegen jullie onlangs op Facebook wat jullie te horen krijgen van mensen als jullie vertellen ui...

adv.