Emile Jansen maakt al jaren zijn droom waar als acteur: ‘Het is elke keer weer een beproeving’

Emile Jansen
foto VAN-GAN photography

Hij is momenteel te zien in Netflix-serie Keizersvrouwen – en heeft al een cv waar je u tegen zegt. Zo heeft Emile Jansen (61) in Goede Tijden, Slechte Tijden gespeeld en in de film Oorlogswinter. De geboren en getogen Apeldoorner acteert al tientallen jaren.

“Eigenlijk wist ik op m’n tiende al dat ik acteur wilde worden. Een inspiratiebron voor mij was het moment dat ik voor het eerst de LP Carré 1 van Herman van Veen hoorde. Toen dacht ik dat als je op die manier mensen kunt beroeren ik dat zou willen doen. Heel toevallig werkte ik tien jaar later onder dezelfde regisseur als van die show van Herman van Veen, namelijk Nico Knapper”, vertelt Emile.

Op zijn negentiende maakte de Apeldoornse acteur zijn debuut met een gastrol in de Nederlandse sitcom Zeg ‘ns Aaa. Vervolgens ging Emile naar de toneelschool in Arnhem, waarna hij direct weer aan het werk ging.

Netflix

Sinds kort is Emile Jansen te zien op Netflix. In de misdaadserie Keizersvrouwen speelt hij de rol Jacob, één van de bad guys. Het is niet de eerste keer dat Emile een slechterik speelt, maar daar krijgt hij het niet warm of koud van. ”Ik speel met even veel liefde een good guy”, vertelt de acteur.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Kick

Op de vraag wat nou het leukste is aan het acteren geeft Emile een interessant antwoord: ”Het is elke keer weer een beproeving waarin je jezelf moet bewijzen en dat geeft een kick, een bepaalde drive. Inmiddels heb ik me al veertig jaar bewezen en weet ik dat ik het kan. Ook wordt lang niet iedereen toegelaten op de toneelschool.”

‘Inmiddels heb ik me al veertig jaar bewezen’

Eén uitspraak van zijn docent op de toneelschool blijft Emile altijd bij. ‘Er zijn maar drie dingen: Ken je tekst, wees op tijd en zorg dat je betaalt krijgt.’ Volgens Emile zijn dit de drie kernpunten binnen het vak.

Geloof in jezelf en doe het niet voor het geld

Voor de mensen die dezelfde ambitie hebben als Emile heeft hij een belangrijke tip: ”Geloof in jezelf! Als jij denkt dat jij het kan, geloof daar dan in en ga ervoor. En dan heb ik het niet over geld verdienen. Ik heb het ook nooit voor het geld gedaan. Dat je in Nederland veel geld verdient door te acteren is eigenlijk een soort fuik. Je wordt er niet heel rijk van. Als je het daar voor doet kan je beter wat anders doen.”

‘Afwassen of wandelen; zolang je maar in beweging bent’

Ook heeft hij een goede manier gevonden om zijn teksten te onthouden. Emile noemt zijn teksten namelijk op terwijl hij in beweging is. ”Soms speel ik piano en zing ik ondertussen de tekst. Een andere keer ben ik weer bezig met m’n camper terwijl ik de tekst spreek. Behalve piano spelen en wandelen heeft Emile ook een passie voor oldtimers. Hij vertelt: ”Geregeld knutsel ik aan mijn Volvo uit 1979 en m’n camper uit 1978. Dit vind ik al een jaar of twintig leuk! Zolang je maar in beweging bent is het goed”, zegt Emile.

Ga dus niet in je stoel zitten en de tekst voorlezen, aldus Emile. ”Je stem komt via je adem er uit. Als je aan het zitten bent zit je adem vast en als je in beweging bent verandert de melodie van je stem.”

Maar hoe herken je nou een goede acteur of actrice? ”Een criterium voor mij is dat het me moet raken. Het is belangrijk dat het me iets doet. Als dat lukt, doe je het goed”, vertelt Emile.

Huidige stand van zaken

Op dit moment is de ervaren acteur druk bezig met een rol in een game waarin Emile een wetenschapper en zijn tweelingbroer speelt. Over de game kan Emile nog weinig informatie geven. ”De game is in samenwerking met de Gelderse Musea om de aandacht van jongeren te trekken. Deze komt ergens volgend jaar uit”, zegt hij.

Waarom Apeldoorn?

De succesvolle acteur is geboren in Apeldoorn, maar heeft ook in Arnhem, Amersfoort, Amsterdam en Den Haag gewoond. Toch woont hij nu weer op zijn oude nest. ”Ik heb niet een bepaalde keuze gemaakt om in Apeldoorn te wonen, maar op een gegeven moment kon ik een leuk huisje krijgen in Apeldoorn-Noord dus ik heb het hier erg naar m’n zin”, legt Emile uit.

Bossen en het Oranjepark

Eén van de dingen van zijn stad waar Emile het meest trots op is zijn de bossen. ”Niet dat ik er altijd te vinden ben, maar als ik doorheen rijdt voelt het toch een beetje als thuiskomen. Het is erg rustgevend.”

Behalve het bos is ook het Oranjepark één van de favoriete plekken van Emile. Zo vertelt hij: ”Ik ben daar in de buurt geboren en ik heb er veel tijd doorgebracht. Zo ging ik er vroeger altijd sporten met mijn broertje. Mijn moeder woonde dan weer voor de oorlog bij het Verzetstrijderspark. Eigenlijk is die hele buurt dus mijn favoriet.”

Tip voor de gemeente

Ondanks alle Apeldoornse nostalgie heeft Emile een tip voor de gemeente. ”Ik vind dat Apeldoorn meer aandacht mag besteden aan Orpheus en Gigant, omdat theater op dit moment in het verdomhoekje zit. Elke branche heeft wel wat te klagen, maar het theater heeft het al jaren moeilijk.”

”Sinds minister Zijlstra zijn bezuinigingen losliet op de subsidies, heeft het theater het zwaar”, vult Emile aan. ”Het vlakkevloertoneel is bijvoorbeeld gewoon verdwenen. Het zou fantastisch zijn als Apeldoorn het voortouw zou nemen door theater meer aandacht te geven en zo het land het goede voorbeeld te laten zien”, vindt Emile.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Wim (75) begeleidde zijn laatste groep naar Midwinter Marathon: ‘Tijd om stokje over te dragen’”

Wim (75) begeleidde zijn laatste groep naar Midwinter Marathon: ‘Tijd om stokje over te dragen’

Ga naar “Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’”

Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’

niek van woudenberg
Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “LSC Smart Connect convectorkachel voor € 49,95”

LSC Smart Connect convectorkachel voor € 49,95

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “VARKENSHAAS CULINAIR € 5,99”

VARKENSHAAS CULINAIR € 5,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders”

Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders

 • GIGANT
 • 12 februari 2023
documentaire centraal beheerdocumentaire centraal beheer
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht
Ga naar “VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar”

VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar

 • Mazar Afghaans Restaurant Apeldoorn
 • 15 februari 2023
vegavrijdag mazar 15 februarivegavrijdag mazar 15 februari