Internationaal DJ Yves Eaux voor altijd Apeldoorner: ‘Ik wil hier blijven’

Door Natalie Polman 14 mei 2019

Yvo (‘voelt zich 25’) vliegt als DJ Yves Eaux de wereld over, maar groeide op in Hoenderloo en woont nog steeds met alle plezier in Apeldoorn. “Ik zoek liever vanuit de rust de gekte op dan dat ik vanuit de gekte de rust moet opzoeken.”

Binnenkort mag hij in zijn eigen stad draaien tijdens Het Stadsfeest – op 25 mei in Orpheus en dat vindt hij “heel erg kicken”, al “klinkt dat misschien gek”, voor een dj die draait van New York tot New Delhi en van Moskou tot Miami. Maar hij meent het echt. “Het komt niet vaak voor dat ik lopend naar een optreden kan”, aldus Yvo, beter bekend als DJ Yves Eaux (zijn artiestennaam spreek je uit als zijn voornaam, red.).

Als tiener ontdekte hij, in de bloeiperiode van housemuziek,  zijn grote liefde. “Ik vond de muziek zó fantastisch, dat ik twee Technics 1200 SL’s (‘een aardige standaard-uitrusting voor dj’s’) kocht en op mijn ranzige jongenskamertje ging oefenen, oefenen, oefenen.”

‘Je zult me eerder zien in een colbertje dan met een petje’

Dat heeft zin gehad, want al snel trad hij op. “Ik heb mijn hele studie ermee kunnen bekostigen”, zegt Yvo. “Ik heb ooit een krantenwijk gedaan, maar dat vroege opstaan was niks voor mij.”

Alleen maar leuke dingen

Ondanks dat vroeg opstaan dus niet zijn hobby is en hij zich een dj ‘in hart en nieren’ noemt, kiest de Apeldoorner er bewust voor niet fulltime dj te zijn. “Ik regisseer ook tv- en radiocommercials. Ken je die reclames van Sky Radio met artiesten als Ed Sheeran en Taylor Swift? Die heb ik gemaakt.” Hij concludeert zelf al: “Ik doe alleen maar leuke dingen.”

‘Ik was beland in een Bollywood-film, alleen de muziek klopte niet’

Een paar keer per maand is hij dus dj Yves Eaux en dat bracht hem letterlijk ‘van New York naar New Delhi en van Moskou naar Miami’, zijn oneliner. “In New Dehli draaide ik voor mannen met baarden en tulbanden en vrouwen in sari’s. Ik was beland in een Bollywood-film, alleen de muziek klopte niet”, lacht Yvo.

Topless danseressen

Of die keer dat hij in de Russische stad Kemerovo moest draaien voor 2.500 man publiek in een troosteloos winkelcentrum omringd door topless danseressen, waarna hij op handen werd gedragen en zijn naam ‘als een lopend vuurtje’ door het enorme land ging. Sindsdien keert hij ieder jaar terug naar Rusland. “Ik heb nu mijn vaste plekken waar ik draai, soms op wel negen uur vliegen van Moskou.”

yves eaux
Yves Eaux achter de draaitafels.

Ook is hij inmiddels – als enige dj van Nederlandse bodem – ingelijfd door ’s werelds bekendste beach-club Cafe Del Mar Ibiza, waar hij ieder jaar heengaat om op te treden. Nerveus is hij naar eigen zeggen nooit en drugs heeft hij ook nooit gebruikt. “Een keer vroeg de organisatie van een feest waar ik moest draaien of ik nog iets speciaals wilde en ik antwoordde dat ik wel zin had in een verkwikkend kopje groene thee. Stonden ze me aan te gapen”, lacht Yvo. “Sowieso ben ik geen dj versierd met tattoos of kettingen. Je zult me eerder zien in een colbertje dan met een petje.”

In zijn hart gesloten

Tijdens zijn buitenlandse tripjes hoopt hij altijd op een ‘uitslaap-dag’, zodat hij ook nog iets kan zien van de plekken waar hij gedraaid heeft. Maar vaak is het aankomen, eten, draaien en weer hop, het vliegtuig in.

Maar terugkeren naar Apeldoorn vindt hij niet erg, sterker nog, hij houdt van deze stad. “Ik ben hier geboren en getogen en wil hier blijven. Ik kom op heftige feesten in metropolen met alle bijbehorende drukte. Ik vind het heel fijn om vanuit de rust de gekte op te zoeken in plaats vanuit gekte de rust op te zoeken.”

‘Ik ben hier geboren en getogen en wil hier blijven’

Ook zijn internationale dj-vrienden vinden Apeldoorn een verademing. “Maxxim Mazai kwam eens uit Moskou bij mij logeren omdat hij in Nederland moest draaien. Toen we door Apeldoorn reden maakte hij foto’s en filmpjes van de huizen en straten en toen we uitstapten verzuchtte hij: ‘Ah, fresh air!’. Hij vond het geweldig hier.”

Ook Larsun Hesh, een bevriende dj uit het Oekraïense Kiev, is fan van Apeldoorn. “Apeldoorn geeft hem een gevoel van vrijheid, hij vindt de huizen mooi en de mensen ontzettend vriendelijk. Hij heeft de stad echt in zijn hart gesloten. O ja, hij is ook dol op de hamburgers van Eetcafé Bob“, lacht Yvo.

Het Stadsfeest

Over Larsun Hesh gesproken, deze dj draait komende zaterdag 25 mei tijdens Het Stadsfeest, het feest voor iedere 25+er die in Apeldoorn woont, werkt of er graag komt. En Yvo draait er natuurlijk ook. “Stoelen eruit, vloer omhoog, heel gaaf dat we dit in Orpheus mogen doen én te gek dat ik in mijn eigen stad draai”, zegt de dj, die stiekem verder durft te dromen: “Ooit hoop ik in ook nog in Paleis Het Loo te mogen draaien.” Lees hier alles over het feest.

Doordraaien

Meer van Yves Eaux? Zijn muziek vind je op onder meer Beatport en Spotify en verder kun je hem volgen op Facebook en Instagram.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Jeroen Nieuwenhuize

Dit is alles dat je wilt weten over Het Stadsfeest

Toe aan een goed feestje? Omcirkel dan zaterdag 25 mei in je agenda en trommel je vrienden op, want ...
kya

DJ Kya: ‘Mijn einddoel is nummer 1 dj van de wereld worden’

DJ Kya (27) windt er geen doekjes om: "Mijn einddoel is nummer 1 dj van de wereld worden." We praten...

adv.