Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Apeldoornse Bo (25) is kunstenares én model: ‘Je bent altijd iets nieuws aan het creëren’

Door Natalie Polman 12 november 2019

Bo Lamers (25) wilde als kind al kunstenares worden en is nu héél aardig op weg. Daarnaast werkt ze als model. “Het leuke van modellenwerk is dat je met creatieve mensen samenwerkt.”

De woonkamer en keuken van het Apeldoornse appartement waar Bo Lamers (25) samenwoont met haar vriend Dewi Hoppe (33) en hondje Buffel (1) is een soort mini-museum. Overal hangen werken van Bo. “Ze hangen hier om te zien of het ‘werkt’ in een echte expositie.”

Woonkamer als atelier

De woonkamer is niet alleen een test-expositieruimte, het is ook haar atelier. “Voorheen had ik een atelier in Apeldoorn, maar ik kreeg het te druk om die aan te houden. Sinds een jaar werk ik vanuit huis.”

bo lamers
foto indebuurt

Sinds haar 18e drukt ze zich niet alleen uit op het doek, maar vertelt ze ook een verhaal voor de camera – als model. “Op mijn 14e of 15e werd ik gescout op straat, maar mijn familie drukte me op het hart eerst school af te maken. Toen heb ik besloten op mijn 18e naar een casting te gaan en daar ben ik direct aangenomen”, aldus Bo.

‘Ik wil de passie ook aanwakkeren bij anderen’

Om haar verschillende bezigheden in balans te houden, mag ze van zichzelf maximaal drie dagen per week modellenwerk doen. Twee dagen per week volgt ze een deeltijdopleiding als docent kunst – “Want ik wil de passie ook aanwakkeren bij anderen” – en de rest van de tijd besteedt ze aan kunst maken.

Tegen een wand waar een reusachtig portret hangt, zijn witte vegen te zien. “Dat is Gesso, een krijtondergrond die ik had gebruikt om het doek te prepareren. Het doek liet helaas meer door dan ik dacht.” Tja, risico van het vak.

foto's indebuurt

Bo – in 2016 afgestudeerd aan de kunstacademie in Enschede, haar vriend leerde ze daar kennen – is bescheiden over wat ze doet. “Ik maak kunst, maar ik vind het nog een beetje vroeg om mezelf al kunstenares te noemen”, glimlacht ze.

‘Ik wilde altijd kunstenares worden’

Toch gaat ze haar droom gestaag achterna. “Ik wilde altijd kunstenares worden. Als kind tekende en knutselde ik al graag en op school wist ik tijdens tekenles: ‘hier doe ik het allemaal voor’. Al is het nu wel spannend: nu moet ik het echt gaan doen.”

Tijdens haar opleiding lag de nadruk – tot haar verrassing – op je drijfveren. “Waarom maak je wat je maakt?” Bo maakte en maakt vaak portretten. “Ik ben altijd geïnteresseerd in mensen, wat er in ze omgaat en in hoe ze zich tot elkaar verhouden.”

bo lamers
Bo’s zelfportret op de poster van de afstudeerexpositie van Bo’s opleiding.

Eigen expositie

Inspiratie voor haar kunstwerken doet ze op tijdens onder meer reizen voor haar werk. “Toen ik in Milaan was geweest voor modellenwerk, kwam ik met een bulk ideeën terug. Dan ben ik een periode lang heel productief.”

“Ik heb altijd een tekenboekje bij me om snelle schetsjes te maken, of ik maak een fotootje van vrienden of collega-modellen. Dan bedenk ik daarna hoe ik die persoon zie en wil afbeelden.”

Als ze moest kiezen tussen modellenwerk of kunst? “Mijn passie ligt toch wel bij kunst, maar het leuke van modellenwerk is dat je met veel verschillende creatieve mensen samenwerkt. Kunst maken en modellenwerk is allebei iets creëren.”

En ooit moet er dus een eigen expositie komen. Haar eerste werk verkocht ze een aantal jaar geleden aan het hoofdkantoor van Delta Lloyd (nu Nationale Nederlanden, red.). “Daar heeft kunstblad Palet een artikel aan gewijd.”

Maar verder is ze nog voorzichtig met naar buiten treden. Nu ben ik eerst nog werk aan het maken. Als ik het gevoel heb dat het compleet is, ga ik op zoek naar een geschikte locatie.”

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Marlous Postma caravans

Marlous (36) pimpt caravans: ‘Ik koop het liefst caravans met een verhaal’

Wat begon met de verkoop van vintage producten, is voor de Apeldoornse Marlous Postma (36) uitgegroe...
Bea Blom

Bea ging van Etos-medewerker naar zelfstandig pedicure: ‘Dit past helemaal bij mij’

Bea Blom (56) wist al op jonge leeftijd dat ze drogist wilde worden. Eenmaal aan het werk als drogis...
Leanne

Leanne (26): ‘De wereld staat niet stil, mijn burn-out en ik wel’

Leanne Enderink (26) kampt met een burn-out, ze zit nu een jaar thuis. Langzamerhand krabbelt ze eru...
roy kiesbrink

Roy (28) stapte over van de gehandicaptenzorg naar de bus: ‘Ik wil tot mijn pensioen blijven rijden’

"Dit heeft wel nieuwe deuren voor me geopend". Busdeuren om precies te zijn. Roy Kiesbrink (28) werk...

adv.