Apeldoorner Logan (18) over non-binair zijn: ‘Vroeger was ik gewoon een stoer meisje’

logan paspoort
Logan Klein Velderman (18) identificeert zich noch als vrouw, noch als man, oftewel non-binair. Hen toont diens 'X' in diens paspoort. foto indebuurt Apeldoorn

Logan Klein Velderman (18) uit Apeldoorn studeert dierverzorging, is lid van de lokale fractie van GroenLinks, wil later niets liever dan bij Apenheul werken en is non-binair. Oftewel hen identificeert zich noch als vrouw, noch als man.

“Ik speelde vroeger al met auto’s in plaats van poppen”, zegt Logan aan een tafeltje in een Apeldoorns café. Mijn ouders zeiden toen ‘ze is gewoon een heel stoer meisje.'” Maar toen de Apeldoorner Hij is een zij keek met diens klas tijdens biologieles ging er een wereld voor hen open.

Heteroplaatje

Logan kwam eerst uit de kast als panseksueel. Dat betekent dat je verliefd wordt op een mens, of het nu een man, vrouw of ‘iets ertussenin’ is. “Mijn ouders waren dus al gewend dat ik niet in het ‘heteroplaatje’ paste. Eerst dacht ik dat ik trans man was (een man die geboren is in het lichaam van een vrouw, red.). Ik kende nog geen non-binaire mensen. Totdat ik personen als Nanoah Struik (activist, schrijver en spreker, red.), Thorn Roos de Vries (acteur, speelde onder andere in SpangaS, red.) en Raven van Dorst (muzikant en presentator, red.) ontdekte. Toen ging het lichtje branden: ‘Ik ben non-binair!'”

Nieuwe naam

Logan is niet diens geboortenaam. Na overleg met diens ouders heeft Logan hun naam bedacht. “Sinds anderhalf jaar word ik aangesproken als Logan.”

Brus

“Mijn familie moest ik het wel uitleggen. Ik heb ze het boek van Thorn de Vries (FAQ Gender, red.) gegeven. Dan hoefde ik niet álles toe te lichten. En ze moeten natuurlijk wennen. Ik word ook niet boos als iemand mij mevrouw noemt. Er is ook geen goed alternatief voor die benaming, behalve ‘persoon’ of ‘student’ bijvoorbeeld. Mijn ouders noemen me hun ‘kind’, mijn oma zegt ‘kleinkind’ en mijn broer noemt me ‘brus’, een combinatie van ‘broer’ en ‘zus’.”

X in het paspoort

En toen stond er nog een V en diens oude naam in Logans paspoort… Middels een rechtszaak met veel regelwerk heeft hen nu een ‘X’ in diens legitimatiebewijs. “Die ‘X’ is een bevestiging dat mijn gevoelens echt zijn. Ik voel me zo administratief geaccepteerd. Ik mag er zijn, ook van de instanties.”

‘Kies een kant’

Over acceptatie gesproken: dat gebeurt nog niet overal en altijd. “Mijn directe omgeving is heel ondersteunend, mijn vrienden zijn ook bijna allemaal uit de LHBTIQA+-gemeenschap. Maar op Twitter krijg ik weleens opmerkingen in de trant van ‘kies gewoon een kant’. Op sommige momenten kan ik zulke negativiteit niet goed handelen, maar dan vangt mijn omgeving me op. En we rapporteren zoveel mogelijk van zulke opmerkingen.”

Hokjes

LHBTIQA+, iedereen kent de opeenvolgende letters inmiddels wel, maar alle betekenissen? “Vraag me niet waar alle letters voor staan, dat weet ik ook niet uit mijn hoofd. Er zijn veel termen, demiseksueel (dat je je alleen seksueel aangetrokken voelt tot iemand waar je een emotionele band mee hebt, red.) of genderfluïde (je voelt je de ene dag meer jongen en de andere dag meer meisje of ertussenin, red.). Mensen willen toch graag in hokjes worden geplaatst.”

Kapotte lift

Op school (UDO, voorheen Sprengeloo, red.) zat Logan al in de GSA (Gender and Sexuality Alliance) om zich hard te maken voor gelijke rechten en sinds twee jaar maakt hen zich als lid van de lokale GroenLinks ook hard voor een meer inclusieve samenleving, op alle vlakken. “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Zelf ben ik licht lichamelijk beperkt. Als ik veel stress ervaar en moe ben, krijg ik erge last van mijn benen. En ik kan mezelf niet zo goed warm houden. De dokters weten niet wat het is. Maar het komt er bijvoorbeeld op neer dat ik vaak de lift neem op het station. Die is alleen vaak kapot. Ik stuur nu telkens foto’s naar NS als dat weer het geval is.”

Genderneutrale toiletten

Ook mag het stadhuis van hen rolstoeltoegankelijker worden gemaakt, net als veel horecazaken in Apeldoorn. Ook vind hen het belangrijk dat politici minder formeel taalgebruik inzetten, zodat iedereen ze goed kan begrijpen. En onlangs bestickerde Logan met een groepje actievoerders van DWARS Gelderland (de jongerenafdeling van GroenLinks, red.) de deuren van enkele toiletten op het stadhuis, die nog niet ‘genderneutraal’ zijn. “De actie ging heel goed, nu hopen dat de gemeente de overige toiletten zelf wil aanpassen. Zodat die ook laat zien dat die iets doet voor diversiteit.”

Logan tijdens een actie van DWARS Gelderland (de jongerenafdeling van GroenLinks) om de toiletten op het Apeldoorner stadhuis genderneutraal aan te duiden, in plaats van voor mannen of vrouwen. foto DWARS Gelderland

Politiek ernaast

Of Logan ooit in de raad gaat zitten? “Ik zit nu in mijn derde jaar van de opleiding Dierverzorging in Barneveld”, zegt de Apeldoorner. “Later word ik het allerliefste dierverzorger bij Apenheul, en doe ik politiek ernaast. De inclusie in Apeldoorn kan beter en daar wil ik me graag voor inzetten.”

Ben of ken jij een Apeldoorner met een verhaal waard om te vertellen?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij, zij of hen binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Wim (75) begeleidde zijn laatste groep naar Midwinter Marathon: ‘Tijd om stokje over te dragen’”

Wim (75) begeleidde zijn laatste groep naar Midwinter Marathon: ‘Tijd om stokje over te dragen’

Ga naar “Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’”

Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’

niek van woudenberg
Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Ben & Jerry ijs van € 6,99 voor € 2,99”

Ben & Jerry ijs van € 6,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 14 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “(Arbo) Arts/medisch specialist omgeving Apeldoorn, Deventer en Zwolle”

(Arbo) Arts/medisch specialist omgeving Apeldoorn, Deventer en Zwolle

 • Tempo-Team
 • Fulltime
logo-tempoteam
Ga naar “Klantadviseur, Achmea”

Klantadviseur, Achmea

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders”

Documentaire over Herman Hertzberger + inleiding door Carin Reinders

 • GIGANT
 • 12 februari 2023
documentaire centraal beheerdocumentaire centraal beheer
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht
Ga naar “VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar”

VegaVrijdag (op woensdag) bij Mazar

 • Mazar Afghaans Restaurant Apeldoorn
 • 15 februari 2023
vegavrijdag mazar 15 februarivegavrijdag mazar 15 februari