Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Clown Maureen gaat langs ramen van mensen met dementie en verstandelijke beperking

Door Natalie Polman 15 april 2020

Maureen Roelofs (53) is contactclown. De Apeldoornse gaat normaal gesproken op bezoek bij mensen met een verstandelijke beperking of met dementie, maar houdt nu een ‘coronatour’ langs de ramen van verpleeghuizen en zorginstellingen. “Contact is belangrijk, in deze periode zeker.”

Al zo’n tien jaar gaat de Apeldoornse Maureen Roelofs, die in het speciaal onderwijs heeft gewerkt, als contactclown Mau langs bij mensen met een verstandelijke beperking of met dementie. Daarnaast is ze coach en leert ze mensen in het bedrijfsleven op een ‘andere manier contact maken op de werkvloer’.

contactclown maureen
foto Margien de Vries

Energie

“[Als contactclown] gebruik ik al mijn zintuigen en laat mensen mijn energie voelen. Ik kan heel klein contact maken door naast iemand te gaan zitten en bijvoorbeeld een hand vast te houden of heel even oogcontact te maken, of juist heel uitbundig”, zegt Maureen. “Aanraking is daarbij vaak belangrijk, een hand op iemands wang kan een fijn gevoel van veiligheid en geborgenheid geven”, legt Maureen uit.

‘Ik had niet verwacht dat zoveel mensen zouden reageren’

Maar nu is er geen sprake van deze vorm van contact. De verpleeghuizen zijn dicht en Maureens werk lag stil. Tot drie weken geleden, toen ze besloot haar doelgroep gratis blij te willen maken voor de ramen van mensen uit haar doelgroep. “Ik bood mezelf aan op de Facebookgroep Coronahulp Apeldoorn en ik kreeg heel veel telefoontjes.”

Ramen wassen

contactclown maureen
foto Margien de Vries

Maureens zelfverklaarde ‘coronatour’ kon beginnen. Met vriend Maarten Stob, die haar rondrijdt, en vaak ook vriendin Margien de Vries, die foto’s en video’s maakt van haar avonturen, gaat Contactclown Mau op pad. “De foto’s sturen we na de optredens op, zodat de mensen kunnen nagenieten.”

“Ik kom aan met een gekleurde bolderkar, gekleurde emmer, ragebol, trapje en rode neus op en ga de ramen wassen. Dan kijk ik wat de mensen me geven en daar haal ik dan weer spelstimulans uit. Laatst was het heel warm, dan dep ik mijn gezicht wat vaker en ga ik uitpuffen met een flesje water. Een vrouw zat aan de andere kant van het raam koffie te drinken, dat was heel grappig, zaten we samen uit te rusten.”

‘Ik ben me er nog meer bewust van geworden dat ik dit werk heel graag doe’

“Ik ga op deze manier weer terug naar de clownerie waarmee ik begon en vergroot daarbij alles heel erg uit. Het is een uitdaging, want ik heb slecht zicht door de ramen, kan de mensen vaak niet goed zien en we kunnen elkaar niet horen. Zo kan ik ook niet alles eruit halen wat er normaal gesproken in zit.

Maar contact is belangrijk, zeker in deze periode. En ik heb al heel veel mensen blij gemaakt en nog veel optredens te gaan, echt te leuk. Ik had niet verwacht dat zoveel mensen zouden reageren. Ik ben me er nog meer bewust van geworden dat ik dit werk heel graag doe.”

Clown Mau voor jouw raam? Maureen wast alleen de ramen van mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Je kunt haar een privébericht sturen via Facebook of haar Facebookpagina Contactclown Mau. Ook vind je info op haar website.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Zij gingen op ‘raambezoek’ of hadden een ‘balkonmomentje’ en zo zag dat eruit

Juist in deze tijd hebben veel Apeldoorners behoefte aan een arm om zich heen of een hand op hun sch...
crisis

5 x lichtpuntjes in Apeldoorn tijdens deze crisis

Kun je wel een portie vrolijkheid gebruiken in de coronacrisis? Ondanks alle maatregelen die er geno...
bellen

#Coronahulp: Even Apeldoorners Bellen moet eenzaamheid doorbreken

Wil jij op een laagdrempelige manier behulpzaam zijn tijdens deze coronacrisis? Meld je dan aan voor...

Zo bied je coronahulp aan (en vraag je coronahulp) in Apeldoorn

In het hele land bieden mensen elkaar massaal hulp aan. Boodschappen doen, de hond uitlaten of op ki...
emoji quiz apeldoorn

Apeldoornse emoji-quiz: welke locaties herken jij?

Nu we allemaal gebonden zijn aan huis, slaan we massaal aan het puzzelen, spelen we ouderwets bordsp...
berenjacht

Op berenjacht in Apeldoorn! Teddyberen verschijnen massaal achter ramen

De berenjacht is geopend! Achter steeds meer Apeldoornse ramen verschijnen teddyberen om onze jonge ...

adv.