Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arnold Zweers is ‘stiekem trots’ op Apeldoorn

Door Natalie Polman 24 oktober 2017

“In hun hart zijn ze wel trots, maar ze durven het niet uit te spreken.” ‘Ze’ zijn Apeldoorners en trots zijn ze op Apeldoorn, denkt althans Arnold Zweers (68), die een boek over schreef; Stiekem Trots Op Apeldoorn.

‘Jullie zijn maar een dorp’

“Deventenaren, Utrechtenaren en Amsterdammers zeggen het vol trots: ‘Wij zijn een stad’. Zij en andere buitenstaanders zeggen tegen ons: ‘Jullie zijn maar een dorp hoor’. Ons zwakke punt is de binnenstad: we hebben geen historische kern.”

Zo verklaart Arnold Zweers een deel van onze stiekeme trots. “In hun hart zijn ze wel trots, maar ze durven het niet hardop uit te spreken.” Dat was de kiem voor het nieuwste boek van Zweers, die bijna vijftig jaar dagbladjournalist was bij Het Vrije Volk, De Gelderlander/De Nieuwe Krant en de Nieuwe Apeldoornse Courant/de Stentor.

Storp

Stiekem Trots Op Apeldoorn is een beetje een schets van hoe ik aankijk tegen dit storp”. Een combinatie van de woorden stad en dorp, “bedacht door Niek Muller, hij was planoloog in Apeldoorn in de jaren ’70. Ede en Emmen zijn ook storpen, maar Apeldoorn is mooier”, zegt Arnold.”

stiekem trots
Arnold Zweers’ boek ‘Stiekem Trots Op Apeldoorn’. foto indebuurt.nl

Arnold, in 1949 geboren in Apeldoorn, putte voor het boek uit zijn eigen geheugen en ervaringen, zijn archieven (“Ik heb alle krantenartikelen bewaard, de zolder puilt uit”), en interviews die hij deed.

Vijf burgemeesters

Het boek bevat enkele tientallen, met ‘gewone’ Apeldoorners, Orpheus-directeur Meta Neeleman, Drakenbootfestivalorganisator Eric-Jan Westen en de laatste vijf burgemeesters, waaronder de huidige, John Berends.

Ook interviewde hij diverse planmakers over hun ideeën, bijvoorbeeld architect Gerard Zwerus, die in het boek zijn ontwerp voor een markthal op het Marktplein toont en Frank van Berlo, over zijn plannen op het voormalige PGEM-terrein.

Hoewel hij altijd in Apeldoorn is blijven wonen (eerst in Zuid, toen de Maten en nu in Brinkhorst) en van zijn ‘storp’ houdt, heeft Arnold genoeg kanttekeningen, die hij ook bespreekt in het boek.  “Ik ben heel gek op Apeldoorn, maar ben niet kritiekloos”.

‘Ik ben heel gek op Apeldoorn, maar ben niet kritiekloos’

“Zo verbeterde de komst van het Caterplein rond 1990 veel aan het uitgaansleven doordat plekken met bandjes en disco’s dichter bij elkaar kwamen te liggen, maar het is wat dat betreft nog niet geweldig. Dat ligt grotendeels aan het gebrek aan studenten. Wat dat betreft vind ik dat Apeldoorn moet blijven knokken dat hier meer hbo komt. Dat bevordert een gemengder uitgaansleven. Veel creatieve talenten verlaten Apeldoorn en komen vaak niet meer terug, tenzij ze een gezin hebben.”

Ik ben niet zo van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Er mag wel wat meer schwung in de ontwikkeling van Apeldoorn. Het is goed dat de gemeente nu acht miljoen in het verbeteren van de zuidelijke binnenstad stopt. Van het gebied Marktstraat, Beekstraat en het Marktplein valt wel iets te maken. Ik blik bewust niet alleen terug in het boek.”

Stiekem Trots Op Apeldoorn is verkrijgbaar bij onder meer Nawijn & Polak, Primera Westra Mercatorplein en The Read Shop en kost €24,95.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

adv.