Apeldoornse vriendinnen Cherine (44) en Angelique (46) zijn onafscheidelijk: ‘De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje’

Cherine en Angelique
Cherine en Angelique

Als kleine meisjes woonden ze al bij elkaar in de straat en nu zijn ze weer buren. Cherine Ariaans (44) en Angelique van Dam (46) kunnen niet zo goed zonder elkaar. “Als Cherine zou emigreren, zou ik meegaan.”

Cherine en Angelique wonen “hemelsbreed 61 meter” van elkaar vandaan in de Apeldoornse wijk Osseveld-Woudhuis. Puur toeval, net als dat ze als kleine meisjes bij elkaar in de straat woonden in Putten. “We liepen samen naar school, via het park en gaven daar ons brood aan de eendjes”, zegt Cherine. “En toen we later uitgingen trokken we onze gordijnen open en belden we met elkaar: ‘Wat heb jij aan?'”, zegt Angelique.

Apeldoorn als uitvalsbasis

Eind jaren negentig vertrok Cherine voor de liefde naar Apeldoorn. Angelique kwam er al snel achteraan. “Cherine woonde aan de Mariannalaan op kamers en ik aan de Meester van Hasseltlaan. Toen konden we ook een steen bij elkaar door de ruit gooien.” En nu wonen de dames alweer jaren bij elkaar in de straat met hun gezinnen. “De partners kwamen later, wij zijn al langer een setje”, zet Angelique. “Maarten (Cherines man, red.) is op dezelfde dag jarig als ik, dat is voor haar wel een spagaat. Meestal gaan we met z’n allen uit eten bij Orange.” “Probleem opgelost”, lacht Cherine.

We liepen samen naar school, via het park en gaven daar ons brood aan de eendjes

Cherine Ariaans

“Apeldoorn was altijd onze uitvalsbasis”, zegt Cherine. “We gingen er vroeger shoppen en stappen – onze mannen hebben we allebei bij De Tapperij (tegenwoordig De Babbel, red.) leren kennen. Onze gezinnen zijn ook opgegroeid met elkaar”, zegt Angelique. “Tristan (17, Angeliques oudste zoon, red.) sprak bij de geboorte van Rick (10, Cherines zoon, red.) zijn zorgen uit over dat zes jaar jonger was. ‘Dan ga ik echt niet meer met hem spelen als ik 12 ben’, zei hij. En nu zijn het dikke maatjes.” Cherine: “‘Ik ga even naar mijn andere huis’ zegt hij vaak als hij naar Angelique toe gaat.” Ook hun mannen zoeken elkaar op. “Zitten ze samen Formule 1 te kijken of we gaan spontaan barbecueën met z’n allen.”

Hysterisch

Cherines dochter Fabiënne gaat graag een dagje met de dames op pad, maar soms wel met een beetje plaatsvervangende schaamte. “Dan lopen we door Amsterdam en gieren wij het uit van het lachen en dan sist ze ‘Doe normaal!’ en dan zeg ik ‘Ach, ze kennen ons hier niet!'”, lacht Cherine.

“Toen we 18 waren en met z’n tweeën in Rimini op vakantie waren zat Ursul de Geer (vroegere tv-maker, red.) achter ons aan omdat hij had gehoord dat we tien kilo drop mee hadden, maar we wilden niet op tv dus waren de hele week bezig hem te ontvluchten. Toen zeiden twee meiden al dat we bij de Comedy Club moesten”, zegt Angelique. “We zijn een keer de V&D uit geflikkerd omdat we hoedjes aan het passen waren. Ik had nooit in de gaten dat we zo hysterisch waren.”

Op vakantie zeiden twee meiden tegen ons dat we bij de Comedy Club moesten

Angelique van Dam

Onze pseudoniemen waren Sjaan Vuilnisbelt en Bep Stortgat, vraag me niet waarom, zegt Angelique oftewel Sjaan. “Samen herschreven we liedjes van Marco Borsato. ‘Ik ruik je adem en zie je gezicht. Ik sla je beide ogen dicht…’, zingt ze voor. “We zijn heel creatief”, zegt Cherine. “Toen we nog wat jonger waren en uitgingen in Garderen vroegen jongens uit de randstad die daar op vakantie waren ons telefoonnummer. Dan gaven we heel zelfverzekerd het nummer van de plaatselijke Chinees”. De dames barsten in lachen uit. “Er stond ook altijd wel ergens een trekker. Dan maakten we die jongens wijs dat we met de trekker waren gekomen”, zegt Angelique.

Er ontstaat altijd een idee als ze samen zijn, zegt Cherine. “Onze cyclussen lopen gelijk. Laatst wilden we een hormoonhotel oprichten. Voor vrouwen die ongesteld moeten worden. Daar kunnen ze dan in alle rust chocolade eten. Maar dat komt niet van de grond. We hadden schathemeltjerijk kunnen worden, als we al onze ideeën hadden uitgevoerd.”

Eigen bedrijf

Ze noemen zich ook wel C&A. “We zijn onze eigen keten, ons eigen bedrijf”, grinnikt Angelique. “Onze levens zijn zo met elkaar vervlochten. Ik word onrustig als ik je een week niet gesproken heb.” Cherine: “We hebben ook onze eigen vrienden, maar zoeken elkaar altijd op. Van jongs af aan is het al zo dat als er wat is, dan kan ik altijd Angelique bellen. Het is fijn dat je weet dat je altijd op iemand terug kunt vallen.”

Angelique: “Zij was overal bij”, zegt Angelique. “Bij het eerste vriendje, bij liefdesverdriet. Soms heeft de één wat, soms de ander. Toen Cherine haar pols gebroken had reed ik haar overal rond.” Cherine: “We zitten nu op een leeftijd dat ouders wegvallen. Toen Maartens vader vorig jaar overleed, moest ik even van me af lullen bij Angelique. Toen ging hij met me mee.” Angelique: “Dan praten we erover, maar piesen ook weer in onze broek van het lachen. Doordat we elkaar hebben wordt het niet zo zwaar, en krijg je wat lucht.”

Van jongs af aan is het al zo dat als er wat is, dan kan ik altijd Angelique bellen

Cherine Ariaans

“Jij helpt mij ook met m’n verhalen”, gaat Angelique verder. “Ik schrijf kinderboeken, ik wilde vroeger al kinderboekenschrijfster worden. Als ik vastloop, haalt Cherine mij eruit. Ze helpt me mijn verhalen een bepaalde kant opduwen waar ik nog niet aan gedacht had. Ze weet precies hoe ik in elkaar steek, snapt mijn gedachtenkronkels.” Elke avond lopen de dames een rondje door hun buurt om bij te praten. “Dan staan we aan het einde van de route bij een elektriciteitskast regelmatig te bomen over haar verhalen”, zegt Cherine. Hun kinderen zijn vervolgens de perfecte proeflezers.

Angelique: “Mensen vragen weleens hoe het kan dat we zolang vriendinnen zijn. Anderen komen en gaan, maar de enige constante is zij.” Cherine: “We hebben aan één blik genoeg, als we in gezelschap zijn kunnen we elkaar soms beter niet aankijken omdat we anders hard moeten lachen.” Angelique: “Als ze zou emigreren, zou ik meegaan. We zeggen weleens gekscherend dat als we ooit gaan scheiden wij met elkaar gaan trouwen.”

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur
Ga naar “Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’”

Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’

merijn simone berend veit
Ga naar “Apeldoorner Roland (60) naar Antarctica voor beklimming Mount Vinson”

Apeldoorner Roland (60) naar Antarctica voor beklimming Mount Vinson

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50”

Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50”

PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerling bouwmedewerker”

Leerling bouwmedewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker theater, zang- en dansschool”

Medewerker theater, zang- en dansschool

 • Tim Koldenhof Producties / Joji School of Arts
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Midwinter Marathon”

Midwinter Marathon

 • Van 3 feb t/m 5 feb
Centraal Beheer Midwinter Marathon
Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “KicK Some Kinks bij Puik”

KicK Some Kinks bij Puik

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • 29 januari 2023
kick some kinkskick some kinks
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht