Apeldoornse Esther (55) vertrok met haar gezin naar Spanje: ‘Mensen zijn relaxter’

esther exalto eco resort costa blanca indebuurt
Remco, Nick en Esther bij het zwembad van hun huis in Spanje. foto indebuurt Apeldoorn

Een huisje in Spanje naast haar huis in Apeldoorn leek Esther Exalto (55) altijd al een goed idee. Toen haar man Remco Velders (50) wel toe was aan iets anders, besloten ze samen met zoon Nick (18) definitief te verkassen naar het Iberisch Schiereiland. Daar is hun eco vakantieresort aan de Costa Blanca bijna af.

“Spanje heeft me altijd getrokken, ook vanwege het warme klimaat. Een tweede huis hier leek me altijd wel wat”, vertelt Esther aan de telefoon. “Vorig jaar, toen onze zoon Nick naar Amerika zou gaan om te gaan tennissen, zei mijn man: ‘Ik wil wat anders’. Hij had een zware baan – projectmanager bij een groot bedrijf, red. – en wilde weg van de stress. Toen werd het plan van een tweede huis ineens groter – namelijk verhuizen naar Spanje.”

“Daar wilden we dan wel wat doen, al hadden we makkelijk kunnen teren op het geld dat we overhielden van de verkoop van ons huis. Een Bed & Breakfast is het niet voor ons, dus besloten we dat we huisjes wilden verhuren. Nederlandse makelaars zijn voor ons gaan zoeken.”

Van Apeldoorn naar Dolores

In maart kochten ze hun huis, online. “Het is goed gekomen, maar dat doen we nooit meer”, lacht Esther. “We zagen het huis via een videogesprek met onze makelaar, dus je vertrouwt de makelaar volledig op zijn blauwe ogen.” Pas in juni was er een fysieke bezichtiging. Eind september 2021 reed het gezin, met labradoodle Terry, van een twee-onder-een-kap aan de Apeldoornse Tesselschadelaan naar het buitengebied van Dolores. Een dorp met zevenduizend inwoners en het strand op een kwartier rijden.

“Bij het huis, waar we na een schilder- en schoonmaakbeurt in konden, stond een gastenverblijf. Dat was ingericht ‘op z’n Spaans’. Losse kabels, een rommeltje. We hebben samen met onze overbuurman alles opgeknapt: nieuwe bedrading aangebracht, een nieuwe keuken geplaatst, alles geïsoleerd.”

“We zijn nu bezig met het inrichten van twee safari-lodges en later hopen we onze tweede bungalow gereed te hebben.”

Om zo ‘eco’ mogelijk te zijn op hun Eco Resort Costa Blanca, hebben Esther en Remco twee septische tanks, milieuvriendelijke waterzuiveringstanks, geplaatst. “Ook hebben we dertig zonnepanelen aangelegd en een zonneboiler op het dak, dus de hele elektra draait op zonne-energie.”

Opnieuw beginnen

We hebben inmiddels al veel gasten gehad, vooral uit Nederland en België. Spanjaarden vinden het vooral leuk voor lange weekenden, in het voorjaar. De gasten genieten van de rust en het strand dichtbij, daar word ik blij van. Ik vind het ook leuk om bij aankomst cadeautjes klaar te leggen voor kinderen en een flesje wijn voor volwassenen. Ook hebben we flesjes olijfolie van onze eigen olijfgaard en eieren van onze kippen.”

“Ik ben wel van vastigheid dus ik moest wel een paar maanden wennen. Ook praktische dingen: waar is de apotheek? Je moet opnieuw beginnen. Maar inmiddels hebben we vrienden gemaakt, waaronder een stel met een fietsenzaak. We eten samen, of de mannen gaan Formule 1 kijken in de airco terwijl de vrouwen aan het zwembad liggen.”

Ik ben wel van vastigheid dus ik moest wel een paar maanden wennen

Esther Exalto

Zoon Nick is ondertussen de “wereld aan het verkennen” vanuit hun stek in Spanje. “Hij heeft vlak voordat we vertrokken nog snel zijn rijbewijs gehaald en is al in Bratislava en Budapest geweest. Nu neemt hij zijn tweede tussenjaar, want hij weet nog niet wat hij wil doen. Straks gaat hij een maand werken bij een vakantieresort in Frankrijk, in de horeca en kinderanimatie.”

esther exalto eco resort costa blanca
Remco, Nick en Esther bij hun zwembad in Dolores, Spanje.

Rondje met de hond

Is er weleens iets wat Esther mist van Apeldoorn? “Mijn ouders, schoonouders en broertje wonen in Apeldoorn, maar tegenwoordig maak je snel contact. We Whatsappen veel en videobellen regelmatig. Ze zijn hier ook al op bezoek geweest. Wat ik wel mis, is af en toe een rondje lopen door de buurt met de hond en praatjes maken met bekenden.”

Wat ze in ieder geval niet mist, is het Nederlandse weer. “Het is hier ’s zomers vaak boven de 30 graden, maar omdat hier veel wind van de zee overwaait en het niet benauwd is, is het goed te doen.”

“Ook is het leven hier niet zo duur als in Nederland. Hier zijn de prijzen ook omhoog gegaan, maar nog steeds ben je hier goedkoper uit.”

Het is hier ’s zomers vaak boven de 30 graden, maar omdat hier veel wind van de zee overwaait en het niet benauwd is, is het goed te doen

Esther Exalto

En dan nog iets, wat zowel voor- als nadelen heeft: “In Spanje is het echt mañana mañana. Dat is soms jammer als je iets gedaan moet krijgen, want je moet altijd maar afwachten of iemand ook echt morgen komt. Maar alles is wel relaxter. In Nederland voelde je veel meer stress, je moest dit en je moest dat. Als mijn man nog langer door was gegaan, zat hij nu in een burn-out zegt hij.”

De rust doet ze nu dus wel goed. “Sinds kort zijn er niet meer constant werklui op het terrein. Dus we kunnen langzamerhand echt gaan acclimatiseren.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Diederik (38) woont met met vrouw en kind in Berlijn: ‘De laatste tijd mis ik Apeldoorn vaker’”

Diederik (38) woont met met vrouw en kind in Berlijn: ‘De laatste tijd mis ik Apeldoorn vaker’

diederik van essen
Ga naar “Desiree (40) woont met gezin vlakbij Parijs: ‘Relatief dichtbij maar heel ander leven’”

Desiree (40) woont met gezin vlakbij Parijs: ‘Relatief dichtbij maar heel ander leven’

desiree de raad
Ga naar “Apeldoornse Anneke (41) reist in een bus door Europa: ‘Ik kan het iedereen aanraden’”

Apeldoornse Anneke (41) reist in een bus door Europa: ‘Ik kan het iedereen aanraden’

anneke rozeboom

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op je eerste laserontharings-behandeling”

50% korting op je eerste laserontharings-behandeling

 • The House of Beauty
 • Geldig t/m 15 oktober 2022

Topper

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Chocomel of Fristi van € 2,39 voor € 1,50”

Chocomel of Fristi van € 2,39 voor € 1,50

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Opbergpoef € 14,99”

Opbergpoef € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Schoonheidsspecialiste bij Huid Vit”

Schoonheidsspecialiste bij Huid Vit

 • Huid Vit – Schoonheidssalon voor huidverbetering
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Adviseur opleiding & training”

Adviseur opleiding & training

 • Eduvision
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Chauffeur B”

Chauffeur B

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Postsorteerder”

Postsorteerder

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Recruiter Zorg BVNG Apeldoorn”

Recruiter Zorg BVNG Apeldoorn

 • FYGI
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “KidsPlayLand Apeldoorn”

KidsPlayLand Apeldoorn

 • Van 24 sep t/m 9 okt
kidsplaylandkidsplayland
Ga naar “Douwe Bob in de Grote Kerk”

Douwe Bob in de Grote Kerk

 • GIGANT
 • 3 december 2022
douwe bob posthumadouwe bob posthuma
Ga naar “Gitaarcafé Apeldoorn”

Gitaarcafé Apeldoorn

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • Van 16 jun t/m 8 dec
gitaarcafe apeldoorn puik bierengitaarcafe apeldoorn puik bieren
Ga naar “Big Band Sessions”

Big Band Sessions

 • De Babbel
 • 9 oktober 2022
big band apeldoorn
Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • Van 8 dec t/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn