Apeldoorner Philip Cossee (20) haalde finale Holland’s Next Top Model

De Result Show van Holland's Next Top Model 2022 staat online bij Videoland. V.l.n.r. de finalisten Jazz Ben Khalifa - Philip Cossee en Lando van der Schee. - Foto: Tom Cornelissen.

Dat de Apeldoornse Philip Cossee (20) het zou schoppen tot de grote finale van Holland’s Next Top Model had hij vooraf nooit gedacht. Afgelopen maandag kwam The Result Show online bij Videoland. Te zien is dat niet Philip maar de Enschedese Lando er met de hoofdprijs – een contract bij The Movement Models en een fotoshoot in Vogue Nederland – vandoor gaat.

“Waarom Lando de finale won?” De goedlachse Philip is er heel nuchter over: “Ze kreeg gewoon meer stemmen dan ik.” Het deelnemersveld van Holland’s Next Top Model 2022 bestond dit seizoen uit een bont gekleurd gezelschap waar de diversiteit vanaf spatte. “Iedereen bracht zijn eigen persoonlijkheid en talent mee”, weet Philip. “Maar met alles wat we geleerd hebben, hadden alle finalisten uiteindelijk kunnen winnen.”

Waarom Lando won? Zij kreeg gewoon meer stemmen dan ik

Philip Cossee (20) – finalist Holland’s Next Top Model 2022

Sixpack

En wat Philip betreft staat zijn modellencarrière juist nu dus in de startblokken. “Mijn doel is ook nog steeds om een contract bij The Movement Models te krijgen”, vertelt hij. En daar is hij nu op eigen kracht dan ook hard mee bezig. “Hoe? Ik ben in de sportschool bezig om aan die sixpack te werken en volg een traject voor m’n voeding”, vertelt hij. “En de mail met een verzoek richting The Movement Models is ook al verstuurd.”

Lees verder onder de foto’s >

Dat het nu alsnog snel kan gaan heeft Philip ook al gehoord van HNTM-collega’s die eerder afvielen dan hij. Enkele van hen zijn inmiddels al aan het werk in de business. “Na de finale sprak ik nog met fotograaf Philippe Vogelenzang”, vertelt Philip. “Hij zei dat ik zoveel geleerd heb en dat met alles wat ik nu heb opgebouwd hij erop vertrouwt dat ik er wel kom.”  

Vertrouwen

Maar voor het zover is moet Philip gewoon aan de bak op het kantoor van het uitzendbureau waar hij als intercedent werkt. “Ik moest wel even bijkomen van de spannende finaleweek”, bekent hij. Maar eenmaal op kantoor gaat hij al gauw weer over tot de orde van de dag. En dan zie je eigenlijk gewoon de relaxte Philip die we de afgelopen weken via Videoland hebben leren kennen. “Hoe verder ik in het programma kwam hoe meer ik op mijn gemak raakte”, vertelt Philip. “In het begin dacht ik de hele tijd nog dat ik zou afvallen. Maar toen dat steeds niet gebeurde groeide mijn vertrouwen in dat dit echt iets is waar ik goed in ben.”

Stabiele en nuchtere jongen

Bijzonder ambitieus dus helemaal als je bedenkt dat het idee voor deelname aan HNTM niet eens bij Philip zelf vandaan komt. Zijn oma Hennie Cossee (74) was degene die hiertoe de eerste aanzet gaf. “Waarom? Omdat het zijn droom is”, vertelt oma Hennie via de telefoon. “En omdat hij een goeie look en een mooie lach heeft en hij daarnaast gewoon een stabiele en nuchtere jongen is.” Ondanks het rotsvaste vertrouwen had oma Hennie niet verwacht dat haar kleinzoon het tot de grote finale zou schoppen. En dat ze daar zelf ook nog een rol in kreeg had ze helemaal niet zien aankomen.

Philip heeft een goeie look maar is daarnaast gewoon een nuchtere jongen

Oma Hennie Cossee (74) over haar kleinzoon

Op de foto met oma Hennie

In aflevering vijf mochten de modellen namelijk op de foto met een familielid. En voor Philip kwam daar – totaal onverwacht – zijn oma Hennie de set opgelopen. “Het was niet mijn bedoeling om zelf ook mee te doen”, lacht oma Hennie via de telefoon. “Het was heel spannend maar wel een heel leuke ervaring. En iedereen was ook zo ontzettend aardig.”

Lees verder onder de foto >

Het moment van de ontknoping van Holland’s Next Top Model 2022 – Foto: Tom Cornelissen

Nerveus

Naast de memorabele fotoshoot met oma Hennie heeft Philip nog veel meer moois om op terug te kijken. “De leukste shoot was die met fotograaf Philippe en jurylid Yolanda Hadid in Griekenland”, vertelt hij. “Dit verliep zo ontspannen en dat zie je ook terug in de foto’s.” Minder relaxt vond hij het fotograferen tussen de spiegels. “Ik wist niet precies wat er van mij werd verwacht dus ik was heel nerveus. En dan ga ik te veel nadenken over hoe ik sta en hoe ik kijk en of de kleding wel goed zit.” Desondanks was de jury goed te spreken over deze spiegelshots.

Lees verder onder de foto >

De spiegelfoto van Philip Cossee bij HNTM – Foto: Nikol Bartzoka

Speedo

En hoe ging dat eigenlijk met de beroemde badkledingshoot? Was de jury daar ook over te spreken? Philip: “Ik had dus eerder laten vallen dat ik niet naakt zou gaan of een Speedo zou dragen. Je snapt natuurlijk dat ik bij de badkledingshoot zo’n strak geval moest dragen. En dat heb ik dus gewoon gedaan. En het viel mee.” Ook bij de jury viel zijn ‘self confidence’ in positieve zin op. En zo bracht uitgerekend een Speedo de Apeldoorner toch een ronde verder richting finale.

Geproefd

Met zelfvertrouwen verleg je grenzen, zo merkte Philip. En dat is precies waar hij nu verder op kan bouwen. “Door HNTM ben ik mij veel meer bewust van hoe ik overkom. En heb ik geleerd hoe ik vanuit mijn gevoel met meer verschillende blikken en houdingen met een camera moet omgaan”, vertelt hij. “En nu ik eenmaal heb geproefd aan dit wereldje smaakt dat zeker naar meer.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur
Ga naar “Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’”

Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’

merijn simone berend veit
Ga naar “Apeldoorner Roland (60) naar Antarctica voor beklimming Mount Vinson”

Apeldoorner Roland (60) naar Antarctica voor beklimming Mount Vinson

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50”

Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50”

PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Pedagogisch Medewerker gezinshuis”

Pedagogisch Medewerker gezinshuis

 • Stichting Prokino
 • Parttime
Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerling bouwmedewerker”

Leerling bouwmedewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Vintage Kilo Pop-Up Apeldoorn”

Vintage Kilo Pop-Up Apeldoorn

 • 28 januari 2023
vintage kilo pop-up apeldoorn orpheusvintage kilo pop-up apeldoorn orpheus
Ga naar “Midwinter Marathon”

Midwinter Marathon

 • Van 3 feb t/m 5 feb
Centraal Beheer Midwinter Marathon
Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “De pffff het is midden in de Winter borrel”

De pffff het is midden in de Winter borrel

 • Café het Oude Huis
 • 27 januari 2023
winterborrelwinterborrel