Apeldoorner Joost (33) heeft zo’n 350 bordspellen en heel veel videogames: ‘Die brengen mij in een droomwereld’

Joost in spellenkamer
Joost in zijn spelletjeskamer. foto indebuurt Apeldoorn

Doordeweeks is hij werkzaam als docent Engels bij ROC Aventus. In zijn vrije tijd is Apeldoorner Joost Klein Middelink (33) heel veel bezig met spelletjes. Een paar avonden per week en in het weekend besteedt hij zijn tijd aan het spelen én recenseren van spelletjes en videogames.

Zijn vrouw Dewy (30) speelt regelmatig mee maar is minder fanatiek. Hun twee kinderen, Sebastiaan (2) en Olivia (9 maanden) en hun twee katten Burrito en Fajita kijken graag toe maar spelen (nog) niet mee. Maar daar zal over een paar jaar vast verandering in komen met al die spelletjes in huis.

Allemaal gespeeld

Joost heeft in het gezinshuis een gamekamer én een spelletjeskamer. In de spelletjeskamer staan zo’n 350 bordspellen. In alle soorten en maten, oud en nieuw. “Ik heb ze allemaal gespeeld. Dewy speelt regelmatig een spelletje mee maar ik test ook spelletjes met anderen”, zegt Joost.

Expertspellen

Hij is in zijn vrije tijd ook actief als vrijwilliger voor NWTV (Nieuwerwets TV). Op dit veel bezochte online platform is Joost actief als recensent voor videogames en bordspellen. “Ik krijg van diverse fabrikanten bordspellen opgestuurd. In alle soorten en maten. Spellen voor kinderen van 4 tot 6 jaar tot zogenaamde expertspellen, een spel dat gericht is op liefhebbers van zware, moeilijke spellen. Mijn favoriet op dit moment is de Unlock Serie. Dat is een soort escaperoom in een doosje. Dat geeft een superleuke ervaring”, vertelt Joost.

Gebruiksaanwijzingen

Joost leest ook alle gebruiksaanwijzingen van nieuwe spelletjes. “Als er een nieuw spel binnenkomt ga ik de boekjes lezen, alle onderdelen goed bekijken en overal aan voelen. Zo krijg ik optimaal het doel van het spel mee en krijg ik helemaal zin om het te gaan spelen”, zegt Joost. “Veel mensen lezen de gebruiksaanwijzing van een spel niet of niet zo goed. Maar bij spellen als Kolonisten van Catan raad ik aan om dat echt te doen. Dat verhoogt de beleving van het spel enorm.”

Ik krijg van diverse fabrikanten bordspellen opgestuurd. In alle soorten en maten

Joost

Lees verder onder de video >

Meteen gefascineerd

Gamen doet Joost al sinds zijn kleutertijd. Toen hij vier jaar was kreeg het gezin een Nintendo spelcomputer in huis met het eerste Mario spel. “Ik zie mijn oudere broer nog zitten met de controller in zijn hand, ik was meteen gefascineerd”, zegt Joost.

Gamevrienden

In coronatijd heeft Joost veel online games gedaan met een vaste online vriendengroep. “Het was zo mooi, we werden echt hecht. Maar het is wel gek soms. Zo hebben we een gamevriend in Engeland waar we al jaren mee gamen. Maar zijn echte naam kennen we niet. Alleen zijn gamenaam”, zegt Joost. “Ik hoop hem ooit in het echt te ontmoeten. We zijn door een bureau benaderd om aan een reclame mee te doen over online vriendschappen maar het is een ander gamegroepje geworden. Anders hadden we deze Engelsman live kunnen ontmoeten.”  

Ik zie mijn oudere broer nog zitten met de controller in zijn hand, ik was meteen gefascineerd

Joost

Goede flow

Om videogames goed te kunnen recenseren moet je ze natuurlijk ook spelen. Dat doet Joost ook. “Ik houd in de gaten wat er allemaal uit komt. Als spellen bijna uitkomen neem ik contact op met de fabrikanten. Zoals met Nintendo, daar hebben we direct contact mee”, zegt Joost. Als hij een nieuw spel gaat spelen dan let hij niet specifiek op de grafische vormgeving maar vooral op het verloop van het spel. “Ik vind het vooral fijn als je in een spel wordt meegenomen. Dat er een goede flow in zit. Hier schrijf ik dan ook voornamelijk over in mijn recensies”, vertelt Joost. “Het gaat mij om de gehele beleving. Dat vinden fabrikanten ook fijn. We zijn geen influencers die alleen iets aanprijzen.”

Op dit moment speelt hij vooral Fall Guys op de Playstation 5. “Fall Guys is sinds kort gratis te spelen. Daar maak ik met wat online gamevrienden goed gebruik van.” Maar ook Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is favoriet. “Dat speel ik ook wel eens met Dewy.”

Lees verder onder de foto >

Joost in zijn gamekamer. Foto: indebuurt Apeldoorn

Paradijs voor de gameliefhebber

Joost zit helemaal in de gamewereld. Hij ging in augustus dan ook ‘als pers’ naar een grote Europese gamebeurs: Gamescom 2022 in Keulen. “Dat is echt een paradijs voor de gameliefhebber.” Hij kreeg daar in speciale ruimtes allemaal previews te zien van spellen die bijna uitkomen. “Geweldig is dat.”

Ik vind het vooral fijn als je in een spel wordt meegenomen. Dat er een goede flow in zit

Joost

Monopoly sokken

Joost heeft tijdens het interview passende sokken aan. Monopolysokken. “Een vriendin uit Amerika heeft mij een doosje sokken opgestuurd van bekende bordspellen. Superleuk. Ik draag ze met plezier en krijg er leuke reacties op”, zegt Joost. Naast twee paar Monopolysokken heeft hij onder andere sokken van Dokter Bibber, Mens Erger je Niet en Scrabble.

Lees verder onder de foto >

Joost met zijn bordspel sokken. Foto: indebuurt Apeldoorn

Droomspel

Na zo veel spelletjes te hebben gespeeld heeft Joost wel een idee over hoe zijn droomspel eruit zou zien. “Wat ik in het assortiment van spelfabrikanten nog mis is een spel waarin bepaalde rollen in een spel samenkomen, waarin niemand af kan zijn en je samen de eindsprint in moet zetten. Wat zou dat mooi zijn!”, legt hij uit.

Zoveel keus

“Spelletjes brengen mij in een droomwereld. Helemaal in een videogame, dan ben je zelf de hoofdpersoon. Die beleving vind ik prachtig. Daarom houd ik zo van spelletjes en gamen”, zegt Joost. “Er is ook zoveel keus. Er is echt voor ieder wat wils. Een bordspel brengt mensen ook echt weer samen.”

Speltip van Joost

Als tip voor een leuk bordspel geeft Joost het spel Nyctophobia. “Dit familiespel is voor iedereen spannend en leuk én iedereen kan meedoen. Je moet veel samenwerken en je speelt het blind. Dus ook visueel beperkte mensen kunnen meedoen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’”

Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’

niek van woudenberg
Ga naar “Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’”

Vlak naast Paleis Het Loo woont nóg een ‘koninklijk’ gezin: ‘Zelfs onze dochters zijn zelfs vernoemd naar leden van het koningshuis’

Mari-anne-met-borden-voordeur
Ga naar “Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’”

Apeldoorner Merijn (44) woont met gezin op Duitse platteland: ‘Het lijkt hier op Radio Kootwijk!’

merijn simone berend veit

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Komkommer van € 1,09 voor € 0,69”

Komkommer van € 1,09 voor € 0,69

 • Lidl
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Midwinter Marathon”

Midwinter Marathon

 • T/m 5 feb
Centraal Beheer Midwinter Marathon
Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Apres-Ski party”

Apres-Ski party

 • Soap Apeldoorn
 • 5 februari 2023
apres-ski soap apeldoornapres-ski soap apeldoorn
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht