Anneke (60) heeft wellicht de meest bezochte voordeur van Apeldoorn: ‘Al duizenden ouders heb ik hier geholpen’

Anneke voordeur
Anneke van Zevenbergen bij haar voordeur die voor zoveel gezinnen open heeft gestaan. Foto: indebuurt Apeldoorn

Er zijn mensen die, zonder dat ze het aan de grote klok hangen, heel veel betekenen voor anderen. In Apeldoorn is Anneke van Zevenbergen (60) een persoon die zeker bij deze groep mensen hoort. Vanuit haar huis aan de Bilderdijklaan in Apeldoorn heeft ze al duizenden gezinnen, die financieel krap zitten, geholpen. Met kleding, schoenen, eten, drinken maar ook met cadeautjes voor feestdagen. We zetten Anneke graag in het zonnetje als Apeldoorner van de Week.

Alleenstaande moeder

De in Apeldoorn geboren en getogen Anneke heeft – naar eigen zeggen – een heerlijke jeugd gehad in Apeldoorn. “Alles kon altijd. We hadden het goed”, zegt Anneke. Maar toen ze zelf moeder werd veranderde dat. Ze kwam er alleen voor te staan. “Ik heb mijn twee jongens Ivo (31) en Jesse (26) alleen opgevoed. Ik was vader en moeder tegelijk. Dat was heel pittig maar ik heb altijd erg mijn best gedaan om ze alles te geven. Ik ken het klappen van de zweep daarom goed.”

Naast het moederschap is Anneke werkzaam geweest als maatschappelijk werkster in de regio Deventer en Zutphen. Hier is zij veel in aanraking gekomen met de doelgroep die zij nu met hart en ziel vrijwillig helpt.

Ik was vader en moeder tegelijk. Dat was heel pittig maar ik heb altijd erg mijn best gedaan om mijn zoons alles te geven

Anneke

Goed Bezig

Veertien jaar geleden kwam ze zelf in de WAO terecht. “Niets doen was geen optie. Daar werd ik alleen maar verdrietig van. Toen ben ik eigenlijk al begonnen met het helpen van gezinnen in Apeldoorn en omstreken”, vertelt ze. “Ik weet hoeveel mensen er in nood zitten.”

“Veel mensen willen alleen maar nemen. Ze komen spullen halen en doen nooit iets terug. Daar kan ik niet tegen. Daarom ben ik mijn eigen Facebookgroep begonnen: Goed Bezig. “Ik wilde een socialere groep opzetten waarin mensen geven én nemen, samen.” Het werd een groot succes met inmiddels bijna tweeduizend trouwe leden.

Ook heeft ze vaste hulp van twee dames gekregen: Olga Faro en Monique Clement. “Zij helpen vooral met het beheer van de Facebookpagina. Zo kan ik wat stapjes terugdoen”, licht zij toe. “Dat is de hoogste tijd. Ik besteedde soms wel 16 uur per dag aan de groep. Ik krijg ook veel hulpvragen binnen via een persoonlijk bericht. Vooral voor eten, drinken, schoenen en kleding. Dan help ik ze waar ik kan. Nu besteed ik nog een uur of drie per dag aan de groep”, zegt Anneke.

Ik wilde een socialere groep opzetten waarin mensen geven én nemen, samen

Anneke
Anneke door het raampje van haar voordeur. Foto: indebuurt Apeldoorn

Kindermiddagen

Achter de schermen blijft ze wel actief. Ze wil het liefst alleen nog maar leuke uitjes met kinderen doen. Kindermiddagen organiseren. Want daar wordt ze blij van. Al jarenlang neemt ze in de zomervakantie vijf weken lang kinderen mee op stap. Kinderen die anders de hele zomervakantie thuis zitten en niks leuks kunnen doen.

“We gaan drie keer per week een dagje uit. In de buurt, bijvoorbeeld naar Julianatoren, Apenheul, kinderboerderijen in de omgeving en de Prinsen & Prinsessendag bij Paleis Het Loo. “Ik probeer het zoveel mogelijk gesponsord te krijgen, maar dat lukt niet altijd. Dan vraag ik in de groep om kleine donaties. Of mensen verkopen iets waarvan ik de opbrengst krijg. Bij winkeliers probeer ik eten en drinken te regelen voor de uitjes”, vertelt Anneke. “Het is een hele klus maar als ik de kinderen dan zie stralen weet ik weer waar ik het voor doe.”

Het is een hele klus maar als ik de kinderen dan zie stralen weet ik weer waar ik het voor doe

Anneke

Sint en kerst

Jarenlang heeft Anneke er ook voor gezorgd dat honderden Apeldoornse gezinnen in armoede toch Sint of kerst konden vieren. Jarenlang stond haar serre van oktober tot kerst vol met cadeautjes en lekkers, dat mensen uit de hele regio hadden gedoneerd. Anneke maakte er met een groep helpende handjes pakketten van. Zo konden vele gezinnen toch Sinterklaas of Kerstmis vieren.

“Het was elk jaar weer een enorme operatie. Maar het was zo mooi om al die blije gezichten te zien aan mijn deur. Opgeluchte ouders. Daar doe ik het voor. Ik wil graag iets achterlaten. Ik heb een goede jeugd gehad. Dat gun ik andere kinderen ook. Alle kinderen moeten mee kunnen doen”, zegt Anneke.

Anneke met haar telefoon in de weer voor de Goed Bezig groep. Foto: indebuurt Apeldoorn

Ik heb een goede jeugd gehad. Dat gun ik andere kinderen ook. Alle kinderen moeten mee kunnen doen.

Anneke

Hart van goud

Anneke heeft een hart van goud. “Er zit geen rem op”, zegt ze zelf. “Het gaat me allemaal aan het hart. Maar het geeft me zoveel voldoening en plezier om deze kinderen te helpen”, vult ze aan. “Als ik zo’n blij bekkie zie is mijn dag weer goed!”

Ze heeft ook vele anekdotes van mooie momenten met gezinnen die zij heeft geholpen. “Eigenlijk is elke hulp die je geeft een mooi moment. Maar sommige momenten blijven je net wat meer bij.” Maar één speciale zal ze nooit vergeten. Dat er opeens een cameraploeg voor haar deur stond.

Geloof, Hoop en Liefde

Het EO programma Geloof, Hoop en Liefde was door jonge moeder Angela ingeseind om Anneke in het zonnetje te zetten. Angela deed een paar jaar geleden een oproep op Facebook voor pyjama’s voor haar zoontje. Een half uur later stond Anneke bij haar op de stoep. Met pyjama’s, eten en drinken. Maar Anneke heeft Angela met nog veel meer dingen geholpen. Zoals een hele babyuitzet.

Bekijk hier hoe Angela Anneke heeft verrast (vanaf 31 minuten 30 seconden).

Geen mensen meer aan de deur

Binnenkort gaat Anneke verhuizen. Haar voordeur was misschien wel de meest bezochte (particuliere) voordeur van Apeldoorn. Dat wil ze nu niet meer. “Als ik nu bijvoorbeeld bij mijn bakker brood mag komen halen voor gezinnen in nood, dan breng ik het zelf weg. Ik zie dan waar het terecht komt. De dankbare glimlach van de gezinnen. Dat geeft me voldoening. En ik heb al die spullen niet meer in mijn huis.”

De dankbare glimlach van de gezinnen, dat geeft me voldoening

Anneke

Het is tijd voor rust in haar leven. En tijd om te reizen en te sporten. Daar had ze nooit tijd voor. “Ik ben een echte waterrat, ik ga weer lekker veel zwemmen”, zegt Anneke.

Stokje overnemen

Voor Anneke is het tijd voor wat meer rust in haar leven. Wil jij een stokje van haar overnemen? Of wil je iets doneren voor de kindermiddagen in de zomervakantie? Er is vooral behoefte aan gezond en lekker eten en drinken wat Anneke mee kan nemen voor de kinderen. Neem dan gerust contact met haar op.

Wil je meer bespaartips van indebuurt? Kijk dan op deze speciale pagina met gratis uitjes, winkels waar je voordelig uit bent en goede aanbiedingen.

Ben of ken jij een Apeldoorner met een verhaal waard om te vertellen?

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Apeldoorner van de Week

Ga naar “Diederik (38) woont met met vrouw en kind in Berlijn: ‘De laatste tijd mis ik Apeldoorn vaker’”

Diederik (38) woont met met vrouw en kind in Berlijn: ‘De laatste tijd mis ik Apeldoorn vaker’

diederik van essen
Ga naar “Desiree (40) woont met gezin vlakbij Parijs: ‘Relatief dichtbij maar heel ander leven’”

Desiree (40) woont met gezin vlakbij Parijs: ‘Relatief dichtbij maar heel ander leven’

desiree de raad
Ga naar “Apeldoornse Anneke (41) reist in een bus door Europa: ‘Ik kan het iedereen aanraden’”

Apeldoornse Anneke (41) reist in een bus door Europa: ‘Ik kan het iedereen aanraden’

anneke rozeboom

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op je eerste laserontharings-behandeling”

50% korting op je eerste laserontharings-behandeling

 • The House of Beauty
 • Geldig t/m 15 oktober 2022

Topper

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Chocomel of Fristi van € 2,39 voor € 1,50”

Chocomel of Fristi van € 2,39 voor € 1,50

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Opbergpoef € 14,99”

Opbergpoef € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Schoonheidsspecialiste bij Huid Vit”

Schoonheidsspecialiste bij Huid Vit

 • Huid Vit – Schoonheidssalon voor huidverbetering
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Adviseur opleiding & training”

Adviseur opleiding & training

 • Eduvision
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Chauffeur B”

Chauffeur B

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Postsorteerder”

Postsorteerder

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Recruiter Zorg BVNG Apeldoorn”

Recruiter Zorg BVNG Apeldoorn

 • FYGI
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “KidsPlayLand Apeldoorn”

KidsPlayLand Apeldoorn

 • Van 24 sep t/m 9 okt
kidsplaylandkidsplayland
Ga naar “Douwe Bob in de Grote Kerk”

Douwe Bob in de Grote Kerk

 • GIGANT
 • 3 december 2022
douwe bob posthumadouwe bob posthuma
Ga naar “Gitaarcafé Apeldoorn”

Gitaarcafé Apeldoorn

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • Van 16 jun t/m 8 dec
gitaarcafe apeldoorn puik bierengitaarcafe apeldoorn puik bieren
Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • Van 8 dec t/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn
Ga naar “Big Band Sessions”

Big Band Sessions

 • De Babbel
 • 9 oktober 2022
big band apeldoorn