Anja en René hebben meer dan 3000 peper- en zoutstellen – en er kunnen nog wel een paar bij
De één verzamelt postzegels, de ander suikerzakjes en een derde bierviltjes. Anja en René Hut hebben hun hart verpand aan peper- en zoutstellen. In negen jaar tijd verzamelde het echtpaar meer dan drieduizend exemplaren. En er kan altijd ruimte gemaakt worden voor meer.

Jozo
Als je over de vloer komt bij mensen die peper- en zoutvaatjes verzamelen, wil je natuurlijk meteen weten wat voor peper- en zoutstel ’s avonds op tafel staat. René (54) opent een keukenkastje en trekt een ordinaire wegwerppepermolen en een Jozo uit de kast. Zijn vrouw Anja (51) moet lachen. “Ze worden gemaakt als gebruiksvoorwerp, maar wij zetten ze neer als kunstvoorwerp”, zegt René. Zout of peper zal je in de meeste exemplaren dan ook niet vinden. “Zout oxideert als het vochtig wordt en dan wordt het aardewerk aangetast”, legt René uit.
Bescheiden
Maar waar staan ze? We zien alleen twee bescheiden vitrinekasten aan de wand naast de keuken met erin allerlei Disneyfiguren, allemaal peper- en zoutvaatjes. “Die kunnen we straks bijvoorbeeld omwisselen voor onze kerstfiguren”, zegt René. “We hebben er nog veel meer hoor, boven. Maar het is niet zo dat het hele huis peper- en zoutstellen ademt. In onze werk- en slaapkamer staat bijvoorbeeld ook niks.”
Paddenstoelen en aliens
Op naar boven dan, naar de kamer die speciaal is ingericht voor de verzameling. We vallen bijna achterover van ongeloof. Alle vier wanden zijn van boven naar beneden bevolkt met rijen en rijen peper- en zoutvaatjes. In het midden van de kamer staat een ronde vitrinekast die zelfs kan draaien. Van cactussen en paddenstoelen tot hamburgers, kabouters en zelfs aliens. Je blijft kijken. “Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een peper- en zoutstel van”, vat René samen.


Het begin van het einde
De volgende vraag die op onze lippen brandt, is: waarom? “Van vrienden kregen we negen jaar geleden een zwart/wit peper- en zoutstelletje om onze nieuwe keuken op te fleuren. Die was heel leuk, als je ermee schudt gaan de ogen open en weer dicht”, zegt Anja. “Dat was het begin van het einde”, grinnikt ze. “Inmiddels hebben we rond de drieduizend peper- en zoutstellen verzameld.”
‘Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een peper- en zoutstel van’
De verzameldrang was bij in ieder geval Anja vroeger al aanwezig. “Ik verzamelde vroeger aanstekers, tot er een keer werd ingebroken en het grootste deel werd gestolen. Toen ben ik direct gestopt”, zegt Anja. “Als een brand onze verzameling zou verwoesten, zouden we er ook mee stoppen”, valt René bij. “Dat krijg je toch nooit meer bij elkaar.”
Favoriet
Een favoriet peper- en zoutstelletje kunnen Anja en René niet aanwijzen. “Al vind ik mijn Betty Boop’s wel prachtig. Ik weet dat het een collectie is waar ik nog één van mis. Helaas heb ik die nog niet gevonden. Ook zijn we beide fan van Ritzenhoff, een collectie poppetjes allemaal gemaakt door verschillende kunstenaars. En de Braziliaanse Romero Britto maakt allerlei prachtige dingen, waaronder dus deze peper- en zoutvaatjes”, wijzen ze naar de ronde vitrinekast.

Grenzen
Drieduizend stuks is een duizelingwekkend aantal, maar: “Het kan altijd gekker, we weten van een man in Amerika die maar liefst 54.000 stuks verzameld heeft. Maar dan heb je echt extra ruimte nodig”, zegt René. “We hebben nog een schuurtje”, vuurt Anja terug. “Klopt, daar kunnen we nog wel een hele wand vol zetten. Maar we stellen wel eisen: een simpele witte laten we staan en ook in onze portemonnee hebben we onze grenzen. Al maken we voor elkaars verjaardag soms een uitzondering”, zegt René. “Het duurste peper- en zoutstel dat ik jou een keer gaf was €60”, zegt hij terwijl hij zijn vrouw aankijkt.

Bos bloemen
Wel gezellig zo, samen sparen. Dat beamen de twee. “We gaan rommelmarkten af en ook als we niet specifiek op zoek zijn naar peper- en zoutstellen, lopen we altijd even binnen bij kringloopwinkels en zo”, zegt René. “Je krijgt er oog voor”, zegt Anja. “Laatst herkende ik een peper- en zoutstel onder een grote berg kleren”, zegt Anja. “En we ruilden een keer een sporttas vol voor een bos bloemen”, zegt René.
Museum
Eigenlijk zou het kamertje makkelijk kunnen worden omgeturnd tot museum. “Daar hebben we inderdaad vaker over nagedacht, maar durven we toch niet aan. Veel te bang dat er wat stukvalt. Gelukkig is het bij ons nog maar één keer fout gegaan. Die was gelukkig niet heel zeldzaam”, aldus Anja.
Nog honderd stuks
Hoelang gaan de verzamelaars nog door? “Ik weet zeker dat ik nog honderd stuks in deze kamer kwijt kan. Laatst heb ik ook nog meer ruimte gecreëerd met dit nieuwe trappetje dat ik heb gemaakt”, wijst René. Maar, zoals gezegd, er wordt niet lukraak verzamelt. “Anja is wel vaak van ‘Ik wil ik wil ik wil’, ik ben wat meer een krent”, glimlacht René. Anja lacht.
Op tv
Morgen woensdag 5 juli zijn Anja en René te zien in het tv-programma Verzamelkoorts! op SBS6, vanaf 21.30 uur.
Anja en René hebben ook een website, zie www.peper-zoutstel.nl.
Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.