Apeldoorner Miriam ontwierp de decemberzegels van dit jaar: ‘Ik vond het echt een eer!’

Aangeboden door PostNL

Eigen foto | Fotograaf: Sandra Smulders

De feestelijke decemberzegels van PostNL zijn dit jaar ontworpen door Apeldoorner Miriam Bos. “Ik zat er toevallig al een tijdje over na te denken. Ik had zelfs al wat schetsen gemaakt”, vertelt de illustrator. Tot PostNL ineens zelf Miriam benaderde voor de decemberzegels van 2022. “Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken!”

Miriam Bos is al meer dan vijftien jaar illustrator. Haar werk varieert van kinderboeken, patronen en kaarten tot kantoorartikelen. Ieder jaar worden de decemberzegels van PostNL ontworpen in samenwerking met een kunstenaar. Dit jaar mocht Miriam voor PostNL aan de slag. “Ik vond het echt een eer om de decemberzegels te mogen ontwerpen!”

Lees verder onder de foto >

Miriam in haar eigen studio | Foto: Sandra Smulders

Alsof het zo moest zijn

Het is bijna een jaar geleden dat Miriam met dit project startte. Dat begon eigenlijk een beetje toevallig. Miriam: “Het was heel grappig. Als illustrator begin je altijd ver van tevoren met ontwerpen voor een bepaalde feestdag. In januari van dit jaar zat ik met het idee te spelen voor de decemberzegels. Ik zette wat schetsen op papier en dacht erover om PostNL te benaderen.” Ondertussen bleek PostNL Miriams werk al te hebben gespot. “Ik had ineens een bericht van PostNL in mijn inbox: of ik interesse had om de decemberzegels te ontwerpen. Alsof het zo moest zijn. Het antwoord was natuurlijk volmondig ja!”

Nostalgie en samenzijn

Kerst was dus eigenlijk net voorbij toen Miriam aan de slag ging voor dit jaar. Ze ontwierp eerst drie zegels, om een lijn te kiezen. Vanuit daar maakte ze het hele ontwerp. “De sfeer ‘nostalgisch en hip’ was erg belangrijk. Bovendien het samenzijn met kerst. Ik wilde daarom echt de gezelligheid van kerst overbrengen in de zegels”, vertelt Miriam. “Gelukkig was het een match en heb ik de tien verschillende zegels gemaakt.

Handschrift

Voor de ontwerpen heeft Miriam verschillende materialen en een mengeling van technieken toegepast. “Ik heb alle ontwerpen met de hand geschilderd. Vervolgens scande ik ze, om op de computer nog met de compositie te spelen en het hier en daar wat te verbeteren. Soms schilderde ik de scène in zijn geheel, zoals bij de sneeuwbol. Maar bij sommige zegels schilderde ik grotendeels losse elementen en bepaalde ik de uiteindelijke compositie op de computer”, legt Miriam uit. Hoewel de zegels allemaal erg verschillend zijn, zie je een duidelijk handschrift van Miriam. “Mijn stijl is eigenlijk heel breed, maar ik heb wel een handschrift. Vrolijk en bont kleurgebruik en leuke accentjes passen echt bij mij. Less is more is niet echt mijn ding, haha! Bovendien doe ik veel met handlettering en dat zie je dan ook terug in een aantal van mijn ontwerpen.”

Lees verder onder de afbeelding >

De decemberzegels van PostNL van dit jaar | Foto: PostNL

Zegels met een knipoog

Er zit ook een knipoog van Miriam zelf in de ontwerpen. “Ik ben niet supertraditioneel met kerst, maar vind kerstversieringen altijd zo mooi. Als ik ergens hele mooie versiering zie maak ik wel eens een foto en stuur ik het naar mijn moeder. Dat heb ik ook terug laten komen in de zegels: het willen delen. Zo zie je op één zegel een hand met een telefoon die een foto maakt van een kerstboom.”

Op de vraag wat Miriams favoriete zegelontwerp is heeft ze een duidelijk antwoord. “Er is één zegel met een handschoen die drie enveloppen in een rode brievenbus kiepert. Die vond ik het leukste om te maken. Elk jaar maak ik namelijk zelf een kerstkaart, die ik verstuur mét een decemberzegel erop. Nu ik dit jaar mijn eigen kerstkaarten ga versturen met mijn eigen decemberzegel erop, is dat natuurlijk extra speciaal. Er zit daarom ook een droste-effect in: op de enveloppen zie je namelijk dezelfde decemberzegel zitten!”

Koop nu je decemberzegels

Wil jij ook een kerstkaart versturen met de vrolijke decemberzegels van Miriam? De zegels liggen nu in de winkel tot en met 6 januari 2023. Koop nu twee vellen en krijg daar een gratis unieke kerstbal bij, die in samenwerking met Vondels Amsterdam (!) is ontworpen. Let op: er gelden actievoorwaarden en op = op. Je koopt de decemberzegels bij een PostNL-punt, of bestel ze online in de webshop van PostNL.

Ben je benieuwd naar nog meer achtergrondverhalen over hoe de ontwerpen tot stand zijn gekomen? Houd dan het Instagramprofiel van Miriam in de gaten voor leuke updates.

Meer in deze categorie

Apeldoorners

Ga naar “Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’”

Apeldoorner Niek (27) had ‘rampzalig schoolverleden’ en werkt nu bij deeltjesversneller in Genève: ‘Wilde ik als kind al’

niek van woudenberg
Ga naar “In Sandra’s (56) huis is het altijd zomer: ‘Als ik thuiskom, voelt het als een feestje’”

In Sandra’s (56) huis is het altijd zomer: ‘Als ik thuiskom, voelt het als een feestje’

binnenkijken sandra kaufmann
Ga naar “Speeltuin aan de Hogeweg is compleet vernieuwd”

Speeltuin aan de Hogeweg is compleet vernieuwd

speeltuin hogeweg kinderen spelen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Komkommer van € 1,09 voor € 0,69”

Komkommer van € 1,09 voor € 0,69

 • Lidl
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker Apeldoorn”

Productiemedewerker Apeldoorn

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meewerkend voorman”

Meewerkend voorman

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp Kinderopvang”

Groepshulp Kinderopvang

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Apeldoorn”

Carnaval 2023 Apeldoorn

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Midwinter Marathon”

Midwinter Marathon

 • T/m 5 feb
Centraal Beheer Midwinter Marathon
Ga naar “WijnSpijs Wandeling Apeldoorn”

WijnSpijs Wandeling Apeldoorn

 • 12 februari 2023
wijnspijswijnspijs
Ga naar “Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht”

Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht

 • 11 februari 2023
Valentijn Kiss & Ride autopuzzeltochtValentijn Kiss & Ride autopuzzeltocht
Ga naar “Apres-Ski party”

Apres-Ski party

 • Soap Apeldoorn
 • 5 februari 2023
apres-ski soap apeldoornapres-ski soap apeldoorn