Anita van SuAZe mocht de uitvaart van een politieagent begeleiden

Aangeboden door SuAZe 9 februari 2019

Toen een paar maanden geleden een Apeldoornse politieagent kwam te overlijden, bracht dit nieuws het hele politiekorps bijeen om hem in alle respect de laatste eer te bewijzen. De uitvaart maakte diepe indruk op uitvaartbegeleider Anita Zengerink van SuAZe, die de dag mocht begeleiden.

Afscheid in politiestijl

“Het was een mooie dag in het vroege voorjaar,” herinnert Anita zich. “De lucht blauw, wel wat fris. Er arriveerde een begrafenisstoet bij het crematorium. Zes motoragenten reden voor. De onopvallendheid van de Volvo die als rouwauto fungeerde, stak af tegen de zes dragers in plechtig uniform die de auto flankeerden. Voor de auto liep ik als uitvaartbegeleider, naast de hoofddrager.”

Bij de toegangsweg tot het crematorium staan veertig agenten in uniform stokstil in twee rijen. Met geheven hoofd en rechte rug bewijzen ze in stilte de laatste eer aan hun collega. “We reden door deze indrukwekkende erehaag het terrein op. De kist werd uit de auto gedragen. De stilte werd alleen nog doorbroken door de vogels die ons vanuit de boom toefloten en door het klikken van de hielen waarmee de kistdragers een draai op hun pad aankondigden. Een indrukwekkend ritueel.”

Uitvaart politieagentAandacht en toewijding

“Het was een persoonlijke uitvaart, waarbij ik nauw samenwerkte met verschillende disciplines van de politie,” vertelt Anita. De aandacht en toewijding die de politie had voor het voorbereiden van de uitvaart maakte daarbij grote indruk.

“Er werd vooraf een heel draaiboek opgesteld voor het rijden van de route en de situatie rondom het crematorium. Niets werd aan het toeval overgelaten. In totaal waren er zo’n tachtig politieagenten aanwezig. Samen met de andere genodigden een bijzonder gezelschap. Van stoet tot aankomst, en van uitvaart tot het samenzijn waarbij iedereen nog even kon napraten: alles ademde volop het leven van de overleden politiemedewerker.”

Ruimte voor de mens

“Ik vind het prachtig om ervaren te hebben hoe er bij die strakke organisatie in politiestijl, toch ook ruimte bleef voor het privéleven van de overledene en zijn weduwe. Want zij was het die de wens uitsprak om haar man zelf in hun eigen Volvo te begeleiden.”

De uitvaart maakt ook diepe indruk op de echtgenote van de overleden politieagent. “Ze had tijdens het ziekbed van haar man al veel steun en medeleven van de politie ontvangen, in de vorm van bloemen, kaarten en bezoek. Deze uitvaart, waarbij het werk én het leven van haar man werden geëerd, vormde voor haar een waardevol sluitstuk en afscheid.”

Uitvaart politieagentKleine details

Een bijzondere ervaring, hoewel een uitvaart natuurlijk niet spectaculair hoeft te zijn om persoonlijk te voelen. “Soms zit het juist in de kleine details,” weet Anita. “De lievelingsbloemen van de overledene, een kist van bijzonder materiaal. De persoonlijke verhalen die verteld worden. Ik ben van mening dat niets moet, maar dat alles mogelijk moet zijn. Zodat iedereen afscheid kan nemen op een manier die voor hem of haar goed voelt.”

Over SuAZe

Met jaren ervaring en een bijzonder sterk inlevingsvermogen zorgt Anita ervoor dat mensen afscheid kunnen nemen op een manier die bij hen past en goed voelt. “Met alle tijd die we daarvoor nodig hebben, bereid jij je voor op de invulling van een waardevol, persoonlijk afscheid. Ik ben er van het begin tot einde bij.” In alle rust, informeel en betrokken.

“Er komt zoveel op je af na het overlijden van een geliefde,” zegt Anita. “Door ons eerste gesprek leer ik de overledene kennen, weet ik beter wie hij of zij was. Vanaf daar gaan we stap voor stap verder. In de loop van de dagen komen de ideeën, dat kun je niet in een paar uur op papier zetten. Ik denk mee, doe voorzetten en zoek actief naar bijzondere individuele mogelijkheden. Ik neem alle zorg uit handen – daar waar nodig of gevraagd – maar geef ook ruimte om veel zelf te doen. Op zo’n manier dat het een afscheid wordt waar je met liefde aan terugdenkt.”

Anita komt graag bij je langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Het maakt niet uit waar en hoe je verzekerd bent. Bel haar gerust met al je vragen of voor meer informatie op 06 122 028 58. Op de website www.suaze.nl staat een film waarin Anita uitlegt wie ze is en waarom ze heeft gekozen voor haar passie als uitvaartverzorger.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door SuAZe. Meer over SuAZe ontdekken?

SuAZe uitvaartcentra

Nu openHele dag

Het Kasteel 113, Apeldoorn

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.