Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

UITGELICHT! Banyuls rouge ‘Vin Doux Naturel’

Aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL
- Geldig vanaf 25 nov 2019 - Geldig vanaf 25 november 2019 t/m 25 dec 2019 t/m 25 december 2019 Topper
Deze aanbieding is al verlopen
Bekijk alle aanbiedingen

In deze rubriek wil Martin van den Brink van Horeca & Wijn Advies NL landen en wijngebieden uitlichten die minder bekend zijn, maar zeker de moeite van het proberen waard zijn. In deze aflevering van UITGELICHT! een zoete rode wijn uit het zuiden van Frankrijk, de Roussillon. Vele vakantiegangers rijden er jaarlijks door om op hun bestemming aan de Spaanse Costa Brava te komen; Banyuls! Banyuls is een klein wijngebied met steile hellingen die bestaan uit leisteen, waar de wijngaarden op terrassen zijn aangelegd.

De wijn Banyuls rouge wordt gemaakt van minimaal 50% grenache noir-druiven, eventueel aangevuld met syrah, cincault of gargignan. Het bijzondere van deze wijn is dat het een rode zoete wijn is die, als eerste indruk, veel op Ruby Port lijkt. Maar door gebruik van andere druivenrassen, de heersende microklimaten en verschil in alcoholpercentage, hebben beide toch een geheel eigen karakter.

Banyuls is, net als Port, een ‘versterkte’ wijn, wat wil zeggen dat er tijdens de alcoholische gisting alcohol wordt toegevoegd, de gisting stopt en de overgebleven suikers die niet vergist zijn de zoetheid van de uiteindelijke wijn vormen. Banyuls kent verschillende variaties. Zo heb je de Grand Cru-versie, alleen in topjaren, die minstens uit 75% uit grenache noir-druiven moet bestaan en minimaal 30 maanden heeft moeten rijpen. Andere wat minder bekende soorten Banyuls zijn onder meer de Banyuls Blanc, Banyuls Rosé, Banyuls Rimage (een wijn uit een uitzonderlijk wijnjaar die geen houtopvoeding heeft gehad en jong op fles gaat om oxidatie tegen te gaan) en de bijzondere Banyuls Hors d’Age. Deze laatste wijn mag pas op de markt komen vanaf 1 september van het vijfde jaar na de oogst en heeft minstens 30 maanden houtrijping gehad.

Wijn-spijs: Banyuls laat zich fantastisch combineren met chocolade! De fruitige types zoals Rimage zijn heerlijk met compote van zwart fruit en eventueel met chocolademousse. Banyuls, al met al een wijn die zeker het ontdekken waard is! Wellicht bij het kerstdessert? Verkrijgbaar in de betere Wijnwinkel.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL. Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL wijnbars

Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

Bekijk meer: wijnbars