Binnenkijken bij Arie op zijn woonboot: ‘Toeristen komen soms zo het schip op lopen’

binnenkijken bij Arie
Beeld: indebuurt

Arie Hoekstra woont samen met zijn vrouw Gerda en hun hond al zo’n 22 jaar op een woonboot bij de Oude Schans in de Nieuwmarktbuurt. “Ik woon midden in de stad maar ben toch één met de natuur, dat is bijzonder.”

“Ik woon hier al ruim 44 jaar in de buurt, eerst op de Oudezijds Voorburgwal en daarna op de Oudeschans. De Nieuwmarktbuurt is een tijd lang verwaarloosd geweest door de aanleg van de metro, maar inmiddels is het helemaal geüpgraded en een van de duurste stukjes van Amsterdam om te wonen!”, zegt Arie Hoekstra. Hij kocht zijn woonboot (of schip) lang geleden van een goede vriend onderhands in café Van Beeren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Het schip

“Het schip moest helemaal opnieuw gerenoveerd worden. Alles eruit, deels gesloopt. Daarna weer opnieuw opgebouwd. Van buiten en ook van binnen alles nieuw. Nieuwe dekken en teakhouten stuurhut van 4 x 7 meter waar ook de keuken zit. Maar uiteraard ook een nieuwe badkamer en toilet. Alle techniek, water, gas, elektra, internet kabels en riolering alles opnieuw. Ja, dat heeft best wat geld gekost.”

Na negen maanden klussen was het nieuwe schip geboren en kon het op de ligplaats op de Oudeschans verder afgebouwd worden. “Ik heb een technische opleiding gehad, dus ik ben redelijk handig, maar ik heb veel hulp gehad van echte botenbouwers.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

binnenkijken woonboot

Buurt is aan het veranderen

Arie is geboren en getogen in Slikkerveer, wel altijd in een ‘gewoon’ huis maar later realiseerde hij zich dat hij altijd in de buurt van een grote scheepswerf heeft gewoond.

Inmiddels woont hij zo lang in de Nieuwmarktbuurt dat hij nooit meer weg zou willen. “Het is er altijd gezellig druk, er is veel reuring. De Oude Schans is een doorvaartroute van stadsscheepvaartverkeer en rondvaartboten.” Is dat niet vervelend al die mensen die de hele tijd naar binnen kijken? “Nee joh, daar wen je aan. Dat hoort erbij en anders moet je niet midden in de stad op een woonboot gaan wonen.” Na al die jaren merkt Arie wel dat de buurt aan het veranderen is. “Inmiddels zijn normale woningen hier niet meer te betalen. Vroeger woonden er veel meer echte Amsterdammers. Nu wonen er veel nieuwkomers, tweeverdieners, maar ook studenten en expats, die hebben niet zo’n de binding met de buurt. Zij kennen hun eigen buren niet eens. Dat vind ik wel jammer. Binnenkort organiseren Gerda en ik een buurtborrel, zodat iedereen elkaar kan ontmoeten en leren kennen.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Arie heeft altijd bij reclamebureaus gewerkt. Eerst als art director. Later, door de opkomst van het internet, als e-business consultant. Maar kon na een openhartoperatie niet meer werken. Gerda werkt bij de van oudsher bekende Simon Lévelt koffie en thee. “Daardoor hebben we altijd veel koffie en thee in huis, haha. Dat is maar goed ook want vaste buurtbewoners komen graag aanwaaien voor een bakkie koffie. Omdat ik hier al jaren woon, kennen veel mensen mij. Dat is juist gezellig, dat iedereen zich vrij voelt om even aan te kloppen.” Zelf gaat Arie graag bij café het Loosje langs voor een kopje koffie of bij Café Fonteyn, want daar zit je tot laat in de middag nog lekker in de zon. Soms voor een praatje naar het buurtcafé Captein & Co.

Vrijgevochten en industrieel

“Vrijgevochten en industrieel, misschien bijna een beetje Jugendstil-achtig,” zo zou Arie hun woonstijl omschrijven. “En efficiënt. Op een schip moet je rekening houden met de beperkte ruimte die je hebt. Het schip is 27 meter lang en 4,5 meter breed, maar we hebben bijvoorbeeld weinig rechte muren. Onze inrichting veranderen we niet heel vaak, we zijn al lange tijd op zoek naar een nieuwe bank, maar dat komt er maar niet van. Een echte, mooie lederen bank is lastig te vinden.” Graag zou Arie er zelf eentje willen ontwerpen, omdat hij de meeste banken nogal lomp vindt, te massief.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

binnenkijken woonboot

Het favoriete item is de grote eettafel in de stuurhut met uitzicht op de gracht. “Ja, die tafel heeft wel een bijzondere waarde, want dat onderstel heb ik in mijn twintiger jaren ergens in een schuur opgeduikeld. Het is een gietijzeren werkbankonderstel. Laatst vond ik achterin de berging mijn staande lamp voorzien van een ingenieuze dimmer, die heb ik ook zelf ontworpen en als proefmodel gemaakt in 1983. Twee maanden geleden, heb ik bij een autospuiterij de staanders van de lamp opnieuw parelwit laten spuiten. Hij doet het weer. Prachtig. We zijn wel een beetje kritisch op wat het huis binnenkomt, goedkope troep komt er niet in. Dat past niet bij een schip, het moet wel een beetje waarde creëren.”

Toeristen horen bij een wereldstad als Amsterdam

Het lievelingsplekje in huis is de stuurhut of buiten op het dek. “Soms komen er weleens toeristen langs en die lopen dan zo ons schip op om foto’s te maken. Vooral Japanners hebben het idee dat ze zo bij je naar binnen kunnen lopen. Maar het hoort er ook een beetje bij. Voor hen is het wonen op het water uniek, zij kennen zoiets niet. Daarbij, toeristen horen bij een wereldstad als Amsterdam.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

binnenkijken woonboot

Het leukste aan wonen op het water? “Als je op het water woont, dan woon je ook met de natuur. Een schip beweegt altijd, maar na een tijd merk je dat niet meer en wen je eraan. Dat is toch bijzonder, dat je midden in de stad woont, maar toch een bent met de natuur. In de lente zien we de kleine vogels door de gracht vliegen.” Zijn er ook nadelen? “Je bent altijd bezig, als het in de winter gaat vriezen moet je goed de waterleidingen controleren, dat soort dingen. Om de zes jaar moet het schip naar de werf voor een controle. Maar eigenlijk zie ik het onderhoud helemaal niet als een nadeel, dat hoort er gewoon bij. Naar de werf gaan met het schip is een uitje, wie kan zoiets met z’n eigen huis? Even eruit, weg van de stad!”

Woon jij ook op een boot of in een ander soort huis en zou je graag meedoen aan onze rubriek? Mail ons dan. Daar worden we heel blij van!

Meer binnenkijken…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Marije in de Indische buurt: ‘wie heeft er nou een huis in de tuin in Amsterdam?’”

Binnenkijken bij Marije in de Indische buurt: ‘wie heeft er nou een huis in de tuin in Amsterdam?’

Binnenkijken bij Marije
Ga naar “Auke is steward met verzamelwoede: ‘Ik pluk bijna wekelijks iets bij andermans grofvuil weg’”

Auke is steward met verzamelwoede: ‘Ik pluk bijna wekelijks iets bij andermans grofvuil weg’

binnenkijken steward auke amsterdam west
Ga naar “Inez en Jacques wonen al 40 jaar in de Nieuwmarktbuurt: ‘We hebben veel bekende buren gehad’”

Inez en Jacques wonen al 40 jaar in de Nieuwmarktbuurt: ‘We hebben veel bekende buren gehad’

Binnenkijken

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99”

Pokémon TCG Sword & Shield boosterbundel € 7,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Beauty verrassingsbox van € 71,67 voor € 14,99”

Beauty verrassingsbox van € 71,67 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Light Zone vloerlamp Sfeerverlichting met drie plateaus voor decoratie. Incl. afstandsbediening voor RGB kleurwissel en E27 806 lumen lamp. Afmetingen: ca. 26x26x160 cm.Per stuk. € 49,99”

Light Zone vloerlamp Sfeerverlichting met drie plateaus voor decoratie. Incl. afstandsbediening voor RGB kleurwissel en E27 806 lumen lamp. Afmetingen: ca. 26x26x160 cm.Per stuk. € 49,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Leuke bijbaan als Parttime Bijrijder in Amsterdam en verdien tot €150 per dag!”

Leuke bijbaan als Parttime Bijrijder in Amsterdam en verdien tot €150 per dag!

 • Sterk Talent
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Amsterdam”

Popronde Amsterdam

 • 3 december 2022
Popronde AmsterdamPopronde Amsterdam