Binnenkijken bij Lisa in Oud-West: ‘Die muur zwart verven vond ik heel spannend’
Lisa Boshuizen woont op een bovenwoning midden in Oud-West. De buurt waar de vierkante meterprijzen de pan uit rijzen en…
In de woning die Michiel Rohlof met zijn gezin drie jaar geleden in Slotermeer kocht, was sinds 1953 niks verbouwd. Ze knapten de woning grondig en duurzaam op, maar met behoud van de originele jaren 50-stijl. “We hebben het eigenlijk gewoon gerestaureerd.”
Michiel woonde eerst met zijn vrouw Els en hun twee jonge kinderen in de Baarsjes. Maar – net als zoveel Amsterdammers met een gezin – wilden ze toch graag een huis met een tuin. Ze kwamen uit in Slotermeer, waar al een paar bekenden woonden en waar de huizen nog enigszins betaalbaar waren.
Het huis dat ze kochten was sinds 1953 bewoond door één eigenaar, die er nooit iets aan had opgeknapt of gemoderniseerd. Michiel: “Best bijzonder, want bij bijna alle huizen is de oorspronkelijke badkamer of keuken er wel uitgesloopt in de loop der tijd. Maar we houden allebei van oud en authentiek, dus we vonden het alleen maar leuk dat alles nog in originele staat was behouden.”
Toch volgde nog een verbouwing van negen maanden, waarin het huis werd geïsoleerd en aangepast aan de moderne tijd. “Er zat geen centrale verwarming in, de oude bewoner verwarmde het huis nog met gaskachels. We kozen voor aardgasvrij wonen, omdat het duurzamer is. Zo hebben we het huis geïsoleerd met hennep, verwarmen we met infraroodpanelen en hebben we zonnepanelen op het dak.”
Tekst gaat verder onder foto’s>
Bij de verbouwing werden zoveel mogelijk oude details behouden, vertelt Michiel. “Zo zitten de granito vloeren, paneeldeuren en oorspronkelijke keuken en badkamer er nog in. Ik moest af en toe echt de aannemer overtuigen, die zei dat onze voor hem ongebruikelijke wensen echt niet konden. Het is natuurlijk een stuk makkelijker om alles er gewoon uit te slopen.”
Niet alleen het huis zelf ademt een jaren vijftig sfeer, ook de meeste meubels zijn vintage. “Els en ik hebben allebei een tik voor oude meubels. Ik koop ze op veilingsites of in kringloopwinkels of rommelmarkten. Vooral in Limburg, waar de familie van mijn vrouw woont, kan je nog goede koopjes scoren. De lamp in de woonkamer, de Panama lamp van Rietveld, kocht ik op een veilingsite.”
Tekst loopt verder onder foto>
Ook het schilderij op de foto achter Michiel en Els bovenaan het artikel is hem dierbaar. “Ik heb het al sinds mijn studententijd, toen het werd weggegooid bij een kantoor in de stad. Het is van een kunstenaar genaamd Reijner, die het maakte ten tijde van de BKR-regeling in de jaren 70 en -80. In ruil voor hun kunstwerken kregen kunstenaars toen een uitkering. Ik heb het recent laten schoonmaken en nu hangt het er weer helemaal mooi bij.”
Woonwensen heeft het gezin niet meer, ze zijn dik tevreden met hoe het huis nu is. En uit het buurtje willen ze ook nooit meer weg: “Het is hier heerlijk wonen. De tuinen liggen aan hofjes met speeltuinen dus voor de kinderen is het ook heel gezellig. Bij elk sprankje zon gaat iedereen meteen naar buiten. Vooral de zomers zijn hier echt heel fijn.”
In onze gids
Populaire rubrieken