Binnenkijken bij Wieke: ‘Dit appartementencomplex is 100 geleden gebouwd voor rijke vrijgezellen’

Binnenkijken bij
Beeld: indebuurt

Je bent er hoogstwaarschijnlijk al weleens langsgefietst: Het Nieuwe Huis bij Roelof Hartplein, een groot complex tegenover café Wildschut. Wieke woont al acht jaar met veel plezier in het appartementencomplex in Amsterdam Oud-Zuid. ‘Het is eigenlijk 100 jaar geleden gebouwd voor welgestelde vrijgezellen.’

Via de ex van haar broer werd Wieke (32) aangedragen als introducee. Het gebouw staat sinds 2004 zelfs op de rijksmonumentenlijst. Ze zijn het complex ooit gestart voor welgestelde vrijgezellen en nog steeds mag je er niet samenwonen. En ook als je zwanger bent moet je officieel de sleutel inleveren.

“Vroeger maakten de dienstmeisjes het eten voor de rijke bewoners, daarom hadden de meeste appartementen in het begin geen keuken. Inmiddels hebben de woningen wel gewoon een keuken hoor.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Fijne huurprijs

Wieke is inmiddels twee keer verhuisd binnen het complex. Ondanks dat ze niet veel thuis is geniet ze met veel plezier van haar ‘kleine maar fijne’ huis. “De buurt is perfect, ik ben zo in de Pijp en ook zo bij mijn ouders die in Ouderkerk wonen.” Wieke komt graag in de Gerard Doustraat en Venster 33 is haar favoriete place-to-go om te werken, borrelen of feesten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Binnenkijken bij
Wauw!

Ook de lage huur is voor Wieke een van de redenen om voorlopig nog niet weg te gaan. Alhoewel de woningen oorspronkelijk voor welgestelde mensen waren, is de huur tegenwoordig voor Amsterdamse begrippen zeer betaalbaar. De huurprijs is nog geen 500 euro voor haar woning van 32 vierkante meter. “Afgelopen zomer heb ik twee maanden vanuit Curaçao en Bonaire gewerkt. Door mijn lage huur kan ik zoiets veel makkelijker doen”, zegt Wieke die werkt als freelance chef-redactie. 

Allergisch voor quotes in huis

Haar inrichting noemt ze vooral functioneel. “Met 32m moet je slim inrichten.” Nu ze door het thuiswerken veel thuis is vindt ze het ook wel fijn om haar huis echt gezellig te maken met planten en kaarsen. Wieke kiest liever voor rustige tinten, maar geeft haar inrichting wat meer leven met pastelkleurige kussentjes en schilderijen. Felle kleuren zouden er niet zo snel in komen, net zoals quotes. “Ik ben allergisch voor van die bordjes met teksten als ‘In dit huis gelden deze regels’ of ‘Live, love, laugh’, dat vind ik echt verschrikkelijk.” 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Tassen en schoenen

Wanneer we Wieke vragen naar haar meest dierbare item moet ze even nadenken. “Dan ga ik toch voor mijn tassen- en schoenencollectie. Die begint wel flink uit te breiden haha. Ik heb toevallig net een kast besteld om ze netjes op te ruimen.” Verder is ze niet heel materialistisch aangelegd en geeft ze niet heel veel om meubels.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Wieke maakt haar huis graag gezellig met gouden en gekleurde details en haar speciale tassencollectie heeft een prominent plekje in huis.

Het enige item dat al negen jaar meegaat is een kunstwerk dat ze ooit kreeg van een oud-werkgever. “Ik werkte toen in de horeca en was veel van huis. Zij gaf het schilderij om mijn huis wat gezelliger te maken. Wel grappig want pas na vier jaar ontdekte ik dat er op het schilderij toch een quote verscholen stond, terwijl ik daar juist zo’n hekel aan heb.” 

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Het schilderij gaat al negen jaar mee en kreeg Wieke ooit cadeau.

Net Joey van Friends

In de zomer zit Wieke maar al te graag op het dakterras dat ze deelt met andere bewoners. “Het is er heerlijk privé en het uitzicht is fantastisch, je ziet zelfs de Johan Cruijff ArenA liggen.” Haar favoriete plek in de woonkamer is sowieso de bank. “Wat dat betreft ben ik net Joey van de comedyserie Friends”, grapt Wieke die voor haar werk veel over reality-tv en Netflixseries schrijft en dus graag tv kijkt. “Maar ik lees ook veel boeken. Mijn boeken zijn me trouwens ook erg dierbaar, die gaan ook weer mee naar een volgende verhuizing.” 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Hoewel het voor Wieke nog prima vertoeven is in haar woning, droomt ze stiekem toch al over haar volgende huis. “Met de huidige woningmarkt is het wat lastig, maar als ik het echt voor het zeggen had, dan zou ik graag een benedenwoning kopen met tuin ergens in de Rivierenbuurt.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Cafe Restaurant Venster 33

4,3
(785)

Eerste van der Helststraat 42, 1072 NV Amsterdam

Meer informatie

Cafe Restaurant Venster 33

4,3
(785)

Eerste van der Helststraat 42, 1072 NV Amsterdam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Marije in de Indische buurt: ‘Zo kan een nieuwbouwwoning er óók uitzien…’”

Binnenkijken bij Marije in de Indische buurt: ‘Zo kan een nieuwbouwwoning er óók uitzien…’

Binnenkijken bij Marije
Ga naar “Auke is steward met verzamelwoede: ‘Ik pluk bijna wekelijks iets bij andermans grofvuil weg’”

Auke is steward met verzamelwoede: ‘Ik pluk bijna wekelijks iets bij andermans grofvuil weg’

binnenkijken steward auke amsterdam west
Ga naar “Inez en Jacques wonen al 40 jaar in de Nieuwmarktbuurt: ‘We hebben veel bekende buren gehad’”

Inez en Jacques wonen al 40 jaar in de Nieuwmarktbuurt: ‘We hebben veel bekende buren gehad’

Binnenkijken

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Reus of Fleuril wasmiddel van € 7,49 voor € 2,99”

Reus of Fleuril wasmiddel van € 7,49 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Silvergear massage gun voor € 15,95”

Silvergear massage gun voor € 15,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Betalingsverwerking”

Medewerker Betalingsverwerking

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime