Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina in de Staatsliedenbuurt: ‘We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van’

Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina
Beeld: Sara Oortgijs

Je hebt huizen die de bol staan van de nieuwste woontrends en je hebt huizen die decennia aan persoonlijke geschiedenis herbergen. Het huis van Jan Dirk, Ina en hun boom van een zoon Dinne (18), valt zonder twijfel binnen de laatste categorie. Al wordt er vooral nieuwe geschiedenis geschreven: in dit huis wordt geleefd, gedanst en gecreëerd dat het een lieve lust is.

Aan de buitenkant ziet het appartementencomplex in de Staatsliedenbuurt eruit als ieder ander, maar zodra je de drempel over stapt bij Gordon-trainer Jan Dirk en haptotherapeute Ina, beland je in een kleurrijke wereld vol zelfgemaakte schoenen, een archief met zelf uitgegeven tango magazines en keukenkastjes geurend van de specerijen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Van foto’s rasteren naar glossy magazine

De keukentafel is het hart van het huis. Aan deze tafel werden de redactievergaderingen gehouden van voormalig Argentijns tangotijdschrift La Cadena, dat in 22 jaar uitgroeide van een gefotokopieerde dansagenda, tot een glossy magazine waarvoor Ina (ook grafisch vormgever) de vormgeving verzorgde. JD haalt herinneringen op: “Het begon met foto’s rasteren, daaronder een strookje met tekst plakken en het geheel naar de copyrette brengen. Omdat alle redacteuren belonen niet haalbaar was, ging ik lekker voor ze koken”.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Rare snuiter

“In 1994 kwamen we elkaar tegen in de tangoscene”, vertelt Ina. “Ik vond Jan Dirk een beetje een rare snuiter en hij achtervolgde mij twee jaar lang op salons (dansavonden), terwijl ik in Buenos Aires op jacht ging naar knappe mannen.”

“Maar een jaar na onze eerste zoen woonden we samen in dit huis”, vertelt JD met enige trots. Het was de eerste sociale huurwoning die aangeboden werd en de betaalbaarheid is één van de redenen dat ze hier 24 jaar later nog altijd wonen. Ina: “We zijn beiden zelfstandige en met een onregelmatig inkomen is het heel fijn om geen hoge vaste lasten te hebben. Nu verhuizen zou een veel hogere huur betekenen, of een onbetaalbare koopwoning. We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van. De buurt is er alleen maar gezelliger op geworden, vooral het Westerpark.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Verlengstuk van het huis

In de werkkamer hangt een kaart, waarop JD een gemarkeerd plaatsje in Noordoost Frankrijk aanwijst. Er wordt gefantaseerd om daar later te gaan wonen. Ina: “Ik wil hier niet doodgaan”. Afgelopen coronatijd bracht ze veel tijd door in hun volkstuin in Tuinpark Sloterdijkermeer, op tien minuten fietsafstand. “Met inmiddels drie volwassen mensen is het hier in huis soms best krap. Het tuinhuis voelt als verlengstuk van dit huis. Etentjes en feestjes geven we het liefst in de tuin.” JD vult aan: “Het is de wetenschap weg te kunnen wanneer je wilt. Net als met onze camper”.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Van pump tot sneaker

Naast het schilderen en tekenen, rondde Ina twee jaar geleden de Dutch Shoe Academie af, waar ze alle soorten schoenen, van pump tot sneaker, leerde maken. Ina: “Het begon met een filmpje van mijn docent, met zo’n leren schort en hamers. Dát wil ik ook, dacht ik: weer met m’n handen dingen maken. Als ik met schoenmaken bezig ben slorpt dat me helemaal op, heel ontspannend.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

JD: “Maar ondertussen liep Dinne net ook in een zelfgemaakte broek voorbij en in de coronatijd zijn we samen petten gaan maken.” Dinne zit in zijn eindexamenjaar en kan zich niet voorstellen dat hij niet meer in zijn geboortehuis zal wonen. “Ik ken elk pleintje en met mijn fiets kom ik overal binnen een half uur: meer heb ik niet nodig.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Schoenen en woestijnzand

Geld uitgeven aan de inrichting van het huis is niet favoriet. Ina: “Leuker vind ik het om iets te vinden in de kringloopwinkel, zoals laatst een doosje met schoentjes. Op interieur heb ik niet zo’n visie, denk ik wel eens.” JD : “De kast in de woonkamer is de laatste aanschaf.” Ina: “Die zit eigenlijk bomvol, maar zonder kast was het nog meer een rommeltje. Alle schoenen die erin staan heb ik gemaakt en vind ik mooi om naar te kijken.” JD: “En van mij staat hier helemaal níks hè? Het enige dat nu al zo lang met mij is dat ik het niet zal weggooien, is het stilleven op de WC: Algerijnse munten en zand uit de Sahara, waar ik in de jaren ’80 geweest ben.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Tegeltjeswijsheden

In de WC hangen ook drie tegeltjes, wijsheden over de bewoners. Op die van JD roemt een cursist zijn grenzeloze passie voor zijn vak. “Als Gordon-trainer ben ik vooral bezig met opvoeders om de focus te verleggen: van gedrag van kinderen manipuleren, naar de vraag welke behoefte er onder bepaald gedrag zit. Als je rotgevoelens onderdrukt, gaat zich dat wreken. Die komen later bij mijn partner in therapie, zeg ik altijd gekscherend.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Geheel in lijn met deze visie op opvoeden staat op het tegeltje van Dinne te lezen: ‘Dát maak ik zelf wel uit.’ Het tegeltje van Ina vat treffend samen wat binnen dit huis(houden) steeds weer op tafel komt: ‘Als ik dicht bij mezelf blijf, kan ik ver reizen’.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek met jouw Amstedamse huis? Dan horen we heel graag van je. Mail naar [email protected]

Meer binnenkijken…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’”

Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’

Ga naar “Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’”

Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’

Nanda van Asperen
Ga naar “De best gelezen binnenkijkers van 2022: woonboot, toeristische attractie en meer!”

De best gelezen binnenkijkers van 2022: woonboot, toeristische attractie en meer!

Binnenkijken bij Nassira

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Verspakket Mexicaanse chili con carne, Marokkaanse couscous of gesneden verspakket Mexicaanse wraps van € 5,49 voor € 4,49”

AH Verspakket Mexicaanse chili con carne, Marokkaanse couscous of gesneden verspakket Mexicaanse wraps van € 5,49 voor € 4,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Trambestuurder GVB Amsterdam”

Trambestuurder GVB Amsterdam

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Hartjesdag 2023”

Hartjesdag 2023

 • 21 augustus 2023
hartjesdaghartjesdag
Ga naar “Amsterdam Pride”

Amsterdam Pride

 • Van 1 aug t/m 6 aug