Inez en Jacques wonen al 40 jaar in de Nieuwmarktbuurt: ‘We hebben veel bekende buren gehad’

Binnenkijken
Beeld: indebuurt

Jacques en Inez wonen al ruim 40 jaar in hun woning aan de Rapenburg in de Nieuwmarktbuurt. De afgelopen jaren hebben ze veel zien veranderen en is er een hoop bijgebouwd in de wijk. “Daar hebben we met de buurt wel tegen geprotesteerd, we hebben in 2001 zelfs de voorpagina van Het Parool gehaald.”

We worden warm ontvangen door Inez in hun woning aan Rapenburg en door de twee katten Java – gevonden in de Javastraat- en Bali. Jacques, de man van Inez (of zeg maar Sjaak) staat in de keuken koffie te maken. Jacques woont hier al veertig jaar, Inez kwam er na vijf jaar bij wonen en samen hebben ze hun twee kinderen (35 en 32 jaar) grootgebracht in de woning. “Onze zoon woont nu in Londen en onze dochter woont heel dichtbij, ze woont boven ons!”, zegt Inez terwijl we gaan zitten aan de eettafel met uitzicht op de gracht.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Grimmig

“Er is nogal wat veranderd in deze buurt, toen we hier net kwamen wonen was er helemaal geen groen. En vroeger was dit eigenlijk een no-go area. In 1980/1982 is er veel nieuwbouw bijgekomen, maar niemand kende elkaar toen. De Zeedijk was in die tijd nog echt een junkengebied en nou ja, het was niet per se een gewilde buurt. Noem het eerder grimmig,” zegt Jacques. “Onze kinderen hebben nog naalden gevonden in de speeltuin. Dat is gelukkig in de jaren daarna wel verbeterd.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Zoon haalde voorpagina van Het Parool

Inez haalt ondertussen een box met oude foto’s en een Parool uit 2001 tevoorschijn. “Mijn zoon staat op de voorpagina. We hebben destijds geprotesteerd om de bouw van het gebouw naast ons huis tegen te gaan. En eigenlijk brachten die demonstraties wel verbroedering in de buurt. Een vijand brengt altijd de buurt bij elkaar.” Of het heeft geholpen? “Nee, helaas. De appartementen naast ons huis zijn er toch gekomen, het heeft veel van onze lichtinval in huis weggenomen.”

De Nieuwmarktbuurt is inmiddels alles behalve grimmig en veel mensen zouden op deze plek willen wonen. “Het is nu heel anders, het verloop in de buurt is veel sneller, mensen wonen er maar kort er wonen veel expats en studenten. Rondom ons huis zijn veel hotels. “De toeristen hoor je vaak ’s nachts lopen met hun rolkoffer, of als ze terugkomen van uitgaan. Dan zijn ze katje lam.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

De slaapkamer van Inez en Jacques hebben ze verplaatst vanwege geluidsoverlast in de nacht.

Zwemmen en schaatsen voor de deur

Gelukkig maakt het uitzicht op het water veel goed, net zoals de hoeveelheid ruimte en de huurprijs. En het buurtcentrum de Boomsspijker ligt om de hoek, een plek waar Inez graag komt voor gymlesjes en een cursus Engels. “Onze zoon woont in Londen en werkt daar als gamedesigner. Ik vind het toch handig als mijn Engels wat beter wordt, mocht er in de toekomst een Engelse schoondochter bijkomen bijvoorbeeld. Ik heb toevallig gister een Engelse presentatie gehouden en verteld over ons huis en deze buurt.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Jacques en Inez hebben uitzicht over het water en dat is zowel in de winter als de zomer leuk. “Met veel geluk kan je hier in de winter schaatsen en in de zomer zwemmen mensen in de gracht. Wij hebben ook een bootje gehad maar dat is leuk voor een paar seizoenen, uiteindelijk is het vooral veel onderhoud. Je kan beter af en toe een bootje huren.”

Bekende buren

In de loop der jaren hebben Inez en Jacques ook heel wat (bekende) buren gehad, Marian Berk bijvoorbeeld. En de Cinemates YouTubers Kelvin (beter bekend als Kalvijn) en Peter de Harder. “Zij woonden onder ons, Kalvijn was toen nog maar 17 jaar dus wij moesten als volwassenen wel eens tekenen voor hun pakketjes, dat waren lenzen of andere cameraspullen”, zegt Jacques trots terwijl hij een beker tevoorschijn haalt met de tekst: Cinemates 2017, Beste buren, 1ste editie, gekregen van Kelvin en Peter.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Jacques met de award voor beste buren 2017 .

Herman Brood aan de muur

Hoe Inez haar woonstijl zou omschrijven? “Eh lastig, een bij elkaar geraapt zooitje haha. We veranderen eigenlijk niet veel aan onze inrichting. Qua kleur gaan we vaak voor oranje en/of groen dat past mooi bij de schouw. Een van de laatste aankopen is onze oranje bank, die komt van Marktplaats en is Hollands design, maar de bank hebben we ook alweer tien jaar.”

Als we rondkijken in de kleurrijke en gezellige woning valt het ons gelijk op dat er veel kunst en fotografie aan de muur hangt. Zelfportretten van Jacques, foto’s van een brug in Praag, een tekening van Jeroen Krabbé en er hangt zelfs een tekening van Herman Brood aan de muur!  “Herman Brood begon net met zijn kunst. Dit was zijn eerste tentoonstelling die hij had, de tekening is gemaakt door Jules Deelder, Hans Frisch en Herman Brood en hing in de Torch gallery van Adriaan van der Have, dat was een goede vriend van mij, maar ze zijn inmiddels allemaal al overleden,” zegt Jacques.

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Tekening van Herman Brood en John Lennon.

Iconische foto met John Lennon

Onder de tekening hangt een van de iconische ‘Bed-in for peace’ foto’s van John Lennon en zijn bruid Yoko Ono gemaakt in het Hilton Hotel. “Die foto is gemaakt door de fotograaf Govert de Roos, hij heeft die foto gemaakt toen hij 15 was geloof ik. Govert is daar binnengekomen met een perskaart die hij en ik samen hebben gemaakt op de Grafische school waar we destijds op zaten. Dus die foto doet me altijd daaraan denken.” Inez en Jacques zijn zelf ook best artistiek, Jacques is hobbyfotograaf en Inez heeft haar eigen atelier waar ze graag borduurcreaties maakt waarbij duidelijk haar liefde voor de natuur naar boven komt. 

Boeken als isolatie

Naast de vele kunstwerken valt ook de boekenkast op die ongeveer de gehele wand bedekt. Of Inez en Jacques graag lezen? “Nou, die boeken staan er nu vooral omdat het goed werkt als isolatie. Het helpt om de kou tegen te houden. Maar we lezen ook graag.” 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen>

Het huis heeft al meerdere verbouwingen gehad. “In het begin waren alle kamers met elkaar verbonden. Om van de woonkamer naar de derde slaapkamer te lopen moest je door de eerste en tweede slaapkamer. In de loop der jaren konden we een kamertje bijhuren en hebben we de boel kunnen veranderen.” De favoriete items van Jacques en Inez? “Dat is de oranje stoel vlakbij de kachel, ik vind het heerlijk om daar te borduren.” 

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Het favoriete plekje in huis van Inez en Jacques.

Of ze ooit weg zouden willen? “Nee, ik denk het niet. Ik zou trouwens niet weten waar ik zou moeten beginnen. Dan moet ik al deze spullen inpakken en verhuizen, dat gaat zoveel tijd kosten. We zitten hier goed.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’”

Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’

Ga naar “Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’”

Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’

Nanda van Asperen
Ga naar “Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina in de Staatsliedenbuurt: ‘We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van’”

Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina in de Staatsliedenbuurt: ‘We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van’

Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Trambestuurder GVB Amsterdam”

Trambestuurder GVB Amsterdam

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam”

4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam

 • 4 mei 2023
Nationale Dodenherdenking op de DamNationale Dodenherdenking op de Dam
Ga naar “Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag”

Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag

 • 14 februari 2023
Mooie Boules Speeddate ValentijnsdagMooie Boules Speeddate Valentijnsdag