Binnenkijken bij Alfan: ‘Al die oude filmposters passen nu bij onze inrichting’

Binnenkijken Amsterdam-Noord bij Alfan
Foto's: Lisa Vermeij

Als je het huis van Alfan Asyari (41) in Amsterdam-Noord binnenloopt heb je het gevoel alsof je een arthouse-bioscoop binnenstapt. De hal hangt vol met oude, bijzondere filmposters. Alfan: “Een uit de hand gelopen hobby van mijn vriend Tommie.” In de woonkamer zie je vooral veel planten, kleur, houten vintage meubels, foto’s en hadden wel al gezegd planten?

Ruim 17 jaar woont Alfan nu in Amsterdam, waarvan vijf jaar in Amsterdam-Noord, vlakbij het Noorderpark. “Mijn vriend en ik woonden hiervoor in Amsterdam-West. In het begin was het wel even wennen, maar de afgelopen jaren is dit echt mijn buurtje geworden. Ik ben zo in de binnenstad, er zit een groot winkelcentrum dichtbij, ik ben met 10 minuten rijden op mijn werk. En als ik natuur wil ga ik naar het Noorderpark of naar het Vliegenbos, dat zit hier om de hoek.”

Tekst gaat verder onder foto>

R&B-beats bij de buren

Ook met de buren is het inmiddels dikke mik. “Onze onderburen draaien nog weleens harde muziek. Eerst vond ik het irritant, maar toen ik goed luisterde ontdekte ik dat we dezelfde muzieksmaak hebben: R&B en Hiphop uit de jaren ’90. Als de muziek nu weer aan gaat, kan ik vanaf ons balkon meegenieten.”

Toevalstreffers zorgen voor sfeer

Maar los van de omgeving en de gezellige buren word Alfan vooral blij van de fijne woning uit de jaren ’20 en gezellige inrichting. Het huis van Alfan en Tommie is zo’n 110 vierkante meter en staat vol met eyecatchers en bijzondere verzamelobjecten. Ondanks dat het huis vol staat, oogt het toch gestyled en netjes. Je zou misschien denken dat Alfan druk bezig is met moodboards en Pinterest, maar daar is niks van waar. “Mijn stijl is eigenlijk het beste te omschrijven als: ‘alles past per toeval bij elkaar’. Over het algemeen kies ik graag voor vintage, houten meubels en uitgesproken kleuren. En planten maken het extra gezellig.”

Tekst gaat verder onder foto’s>

Een van de opvallendste objecten in de woonkamer zijn de filmposters aan de knalblauwe muur. “Mijn vriend Tommie heeft een enorme liefde voor oude spaghettiwesterns, softporn-, horror- en zombiefilms. Onze berging staat vol met oude filmprojectors, filmposters en dvd’s. Die filmposters kunnen wel blijven verstoffen, maar het staat eigenlijk best leuk aan onze blauwe muur.” De keuze voor de blauw muur was snel gemaakt. “Ik weet niet wat het is, maar onbewust kies ik vaak voor blauw- en paarstinten. Ik zie het ook terug in mijn kleding”, zegt Alfan lachend terwijl hij erachter komt dat hij ook vandaag weer een blauw shirt uit de kast heeft getrokken.

Vintage parels

Zelf is Alfan ook van het verzamelen, hij is namelijk gek op vintage meubels en accessoires. Die hobby is ooit begonnen toen hij net op zichzelf ging wonen. “Dan heb je nog weinig geld en zijn tweedehands spullen gewoon een stuk goedkoper.” Inmiddels speurt hij wekelijks het hele land af, op zoek naar de leukste items. De bank, stoelen en vele accessoires zijn allemaal tweedehands. “Het is eigenlijk gewoon een soort van strijd geworden. Ik kan nu ook echt blij worden als ik een mooi object vind. En eerlijk is eerlijk, vroeger werden er vaak spullen gemaakt van betere kwaliteit.” Inmiddels shopt hij ook graag voor andere mensen, de vintage spullen die hij thuis niet kwijt kan, verkoopt hij samen met een goede vriendin op hun online Instagram-shop VintagemetDubbel.A.

Tekst gaat verder onder foto’s

Tijdens zo’n vintage speurtocht houdt Alfan niet alleen zijn ogen open voor vaasjes, fotolijsten, potten, klokken en meubels maar ook voor oude koffieblikjes van Douwe Egberts. Op zijn keukenkastje staat al een verzameling van zwarte doosjes te pronken. “Ja die verzamel ik al jaren. Ik heb er nog meer, maar die staan opgeslagen. Bij elke tweedehandswinkel moet ik even checken of ze nog Douwe Egberts-doosjes hebben.”

Een bed voor de katten

Alfan stopt niet alleen veel liefde en aandacht in het vinden van vintage meubels, maar ook in het verzorgen van de vele planten. En zelfs de katten hebben een met zorg uitgekozen bedje gekregen mét dekbedje. “Ik zag die kleine houten bedden bij de Ikea en via Marktplaats heb ik toen voor Lilly en Nippy allebei een bedje weten te scoren. Dat staat toch net wat gezelliger.”

Tekst gaat verder onder foto>

‘Bananenplant gaat al 17 jaar mee’

Voordat we de kleurrijke oase van Alfan verlaten, willen we nog wel weten waar die liefde voor planten vandaan komt. Van bananenplanten, pannekoekplanten en avocadoplanten tot fluweelplanten, je komt ze allemaal tegen.

“Die hobby heeft zich tijdens de lockdown verder ontwikkeld. Planten geven een huis sfeer en levendigheid. Ik ben geboren in Indonesië en ik herinner me dat mijn moeder thuis ook altijd veel planten had. Zij zorgde met zoveel liefde voor haar planten.” Zijn lievelingsplant? “Moet ik er echt één kiezen? Dat is dan toch mijn bananenplant, dat is namelijk het achter-achter-kleinkind van mijn allereerste bananenplant van 17 jaar geleden. Ik maak altijd stekjes en deze gaat al heel wat jaren mee.”

We keken ook binnen bij…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’”

Iris en Martin wonen aan het Singel: ‘Alle meubels kosten nog geen 500 euro’

Ga naar “Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’”

Binnenkijken bij Nanda in de Jordaan: ‘De begane grond is helemaal oud-roze’

Nanda van Asperen
Ga naar “Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina in de Staatsliedenbuurt: ‘We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van’”

Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina in de Staatsliedenbuurt: ‘We zitten hier een beetje vast en maken er het beste van’

Binnenkijken bij Jan Dirk en Ina

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Led-lichtbalkenset voor € 7,95”

Led-lichtbalkenset voor € 7,95

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Diamond painting voor € 3,99”

Diamond painting voor € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Interviewer voor de overheid (CBS)!”

Interviewer voor de overheid (CBS)!

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag”

Jeu de Boules speeddate op Valentijnsdag

 • 14 februari 2023
Mooie Boules Speeddate ValentijnsdagMooie Boules Speeddate Valentijnsdag
Ga naar “4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam”

4 mei 2023 Nationale Dodenherdenking op de Dam

 • 4 mei 2023
Nationale Dodenherdenking op de DamNationale Dodenherdenking op de Dam
Ga naar “Amsterdam Wine Festival 2023”

Amsterdam Wine Festival 2023

 • Van 23 mrt t/m 26 mrt
Wijn