Tijdens ons dagelijkse rondje op Funda belandden we opeens in een tijdmachine. Een van de oudste woonhuizen van Amsterdam staat namelijk te koop: de Oudezijds Voorburgwal 249. En het lijkt alsof de laatste eigenaren er al eeuwen geleden zijn vertrokken.
Advertentie wordt geladen…
De Oudezijds Voorburgwal 249 komt uit het jaar 1610. Daarmee is dit niet het oudste huis van Amsterdam (dat is de Warmoesstraat 90 uit 1485), maar wel het oudste in privébezit. Je kunt dus nog gewoon wonen in het zogeheten Huis aan de Drie Grachten. Al is ‘gewoon’ hier niet het juiste woord. Alleen al omdat het huis dus aan drie grachten grenst: de Grimburgwal en de Oudezijds Achter- en Voorburgwal.
Foto: Funda
Geheime luiken
Een woonhuis dat al zo’n vijf keer langer meegaat dan Beatrix zit natuurlijk vol geheimen. Zo is er tijdens een grootschalige renovatie van het pand in 2005 een verborgen ruimte boven een schouw ontdekt. Waarschijnlijk diende die als schuilplaats voor onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen woonde en werkte hier nog de anti-Duitse boekhandelaar en uitgever A.A. Balkema. Zijn oude werkkamer zit overigens verstopt achter een luik in de wijnkelder (ja, deze woning heeft natúúrlijk een eigen wijnkelder).
Foto: Funda
Huidige bewoners
Voor een complete geschiedenis van het Huis aan de Drie Grachten, verwijzen we je naar het boek Het huis aan de 3 grachten: zes eeuwen geschiedenis van een Amsterdams huis (2014) van de overleden Guy-Martial Weijer. Hij woonde hier met zijn vrouw Berdien Weijer-Stapel (77). Samen leefden ze jarenlang tussen het stof terwijl ze het pand restaureerden. Inmiddels is Berdien de woning ‘uitgegroeid’: ze zoekt een huis met een lift. Dat vertelde ze aan het Parool.
Advertentie wordt geladen…
De vraagprijs
Aangezien er in 1610 nog geen sprake was van een wooncrisis, zijn de huizen uit deze tijd een stuk groter dan de appartementen die we nu gewend zijn. Het souterrain, de bel-etage, de eerste verdieping en zolderverdieping van de Oudezijds Voorburgwal 249 beslaan in totaal maar liefst 509 vierkante meter. Op kamerniveau houdt dat in: vier slaapkamers, twee bibliotheken, een wijnkelder, dakterras, vier badkamers, een apart toilet, twee keukens en een werkkamer.
Nu ben je natuurlijk razend benieuwd hoeveel zo’n eeuwenoud huis kost. Wij ook. Op Funda staat namelijk vermeld: ‘Prijs op aanvraag’. Oftewel: alarmbel. Net als wanneer je in een restaurant geen prijzen ziet op de menukaart. Maar sommige dingen zijn nou eenmaal priceless.
De plaatjes
Benieuwd hoe het Huis aan de Drie Grachten er verder uit ziet? Neem hier een kijkje:
In dit krankzinnige appartement bij Artis kreeg Albert Einstein vroeger les (en het staat te koop!)
Foto: Funda De universiteitsgebouwen van Amsterdam zijn architectonische hoogstandjes. Denk bijvoorbeeld aan de Oudemanhuispoort of het Maagdenhuis. Kan je het…