5 x hier in Amsterdam haal je de lekkerste frietjes
Niets lekkerder dan af en toe even flink zondigen met een portie frietjes. Maar als je het doet, doe het…
Willemijn van Wenum is eigenaar van vegan bakkerij Willem-Pie Bakery. ‘Een uit de hand gelopen grap’, noemt ze het zelf. Een hele goede wel, want veganist of niet: veel Amsterdammers weten de bakkerij in Nieuw-West inmiddels te vinden.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Willemijn is op een missie. Niet om van iedereen een fulltime veganist te maken, maar wel om te laten merken dat vegan net zo lekker is als niet vegan. Dat doet ze door iets te maken wat veel mensen lekker vinden: taart!
“Ik heb bestuur- en organisatiewetenschappen gestudeerd”, vertelt Willemijn. “Vervolgens ben ik bij een groot accountantskantoor gaan werken. Ik werkte op een leuke afdeling, maar zo’n kantoor is niets voor mij.” Vierenhalf jaar geleden kreeg ze een burn-out. “Toen ben ik na gaan denken: wat vind ik echt leuk?”
Bakken werd Willemijns therapie. “Ik was vegan gaan eten en ik dacht: waar zijn die lekkere taartjes? Toen ben ik gaan bakken. Ik deed het als kind al graag en het hield me bezig. Vrienden en familie proefden die taartjes en zeiden: ‘daar moet je iets mee doen!'”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Willemijn gooide het roer om en startte haar eigen bedrijf. ‘Een uit de hand gelopen grap’, zoals ze het zelf noemt. Net als de bedrijfsnaam. “Dat was ook een grap”, lacht Willemijn. “Vrienden noemen me Willem en op een verjaardag zei een vriendin van mij: ‘lekkere taart!’ Waarop mijn neef reageerde: ‘dat is een pie.’ En toen grapten ze: ‘een Willem-pie!’. Vervolgens ging ik naar de KVK en toen heb ik die naam opgegeven.”
De veganistische taarten en zoetigheden worden inmiddels verkocht in de bakkerij in Nieuw-West, aan horecaleveranciers, en bij STACH en Bagels & Beans in heel Nederland. Je moet het maar doen in een paar jaar tijd, maar Willemijn is het gelukt! Hoe ze het voor elkaar krijgt? “Door mijn team. En door me de pleuris te werken.”
“Ik heb het eerste jaar flink moeten aanpoten”, vertelt Willemijn. “Ik kon direct aan de slag voor mijn oud-werkgever, een bedrijf waar duizenden mensen voor werken. Daardoor werd mijn thuiskeuken te klein en moest ik snel professionaliseren. Ik bakte daar alles alleen in de nacht en moest daarna op de fiets langs alle kantoren om te bezorgen.”
Na de kantoren volgden verschillende koffietentjes in Amsterdam en vielen ook STACH en Bagels & Beans voor de taarten van Willem-Pie Bakery. “We moesten toen heel snel opschalen. In september 2019 zijn we onze eigen bakkerij ingetrokken op de Johan Huizingalaan. Door corona zijn we vorig jaar mei daar razendsnel overgeschakeld op consumentenverkoop en is de winkel elke dag open.”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Vanaf de buitenkant zie je niet dat het om een veganistische bakkerij gaat. “Mijn doelgroep zijn niet de veganisten, maar de ‘niet vegans’. Die mensen willen we naar binnen lokken. Een dame uit het bejaardentehuis verderop komt een paar keer per maand een punt appelkruimeltaart halen, die weet echt niet dat het vegan is.” En dat is precies wat Willemijn wil. “Als ik twee taarten voor een sceptisch persoon neerzet en diegene kiest voor vegan, dan ben ik gelukkig.”
Aangeboden door Keukenvernieuwers Amsterdam
In onze gids
Populaire rubrieken