Woonorganisatie Change= vindt kritiek onterecht: ‘Ons project biedt juist een oplossing’

Aangeboden door Change=

Foto: Change=
Foto: Change=

Met de bouw van ruim 10.000 sociale huurwoningen voor jongeren in de grote steden, wil Change= de komende jaren het woningtekort voor werkende jongeren tussen de 18 en 36 jaar oplossen. Dat het bijzondere communityconcept van Change= gepaard gaat met aanvullende communitykosten, viel bij stichting Woon niet in goede aarde. “De media is hier mee aan de haal gegaan. Nu is het tijd voor ons verhaal”, laat de organisatie weten.

Dit artikel wordt aangeboden door Change=

Change= heeft al twee wooncomplexen laten bouwen in Amsterdam, in Nieuw-West (500 woningen) en Zuid-Oost (600 woningen). In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is in april dit jaar het eerste deel opgeleverd van een complex met 600 woningen. Deze zomer volgt het tweede deel met de laatste 300 huurwoningen.

Ontzorgen

Ralph Mamadeus, CEO van Change=, bedacht het destijds vernieuwende woonconcept in 2012. “Ik wilde jongeren niet alleen woonruimte maar ook toekomstperspectief bieden”, vertelt hij. “Bij Change= draait het om betaalbaar wonen onder de sociale huurgrens, in woningen die zo volledig mogelijk ingericht zijn, met allerlei aanvullende diensten om de bewoners te ontzorgen. Hierdoor kunnen zij zich volledig richten op hun opleiding of carrière.”

Change= draait dan ook om wonen en niet alleen om woningen. Wanneer je voor het eerst een woning betrekt bij een corporatie, zal je normaal gesproken allerlei zaken moeten regelen en bekostigen. Zo heb je naast kale huur ook te maken met servicekosten, internet en de inrichting van je woning. Dit is bij Change= allemaal al georganiseerd zodat ook jongeren zonder spaarpot hun zelfstandige wooncarrière direct kunnen starten. Wonen wordt zo voor de hele doelgroep toegankelijk en betaalbaar.

Lees verder onder de foto’s >

Van sporten tot werken

Wat die aanvullende diensten bij Change= dan zijn? Denk aan dagelijkse schoonmaak, algemene woonkamers om medebewoners te ontmoeten, binnentuinen, sportruimtes en een postkamer om pakketjes aan te laten nemen of een lockerservice. Ook zijn er community-medewerkers aanwezig die voor veiligheid en leuke activiteiten zorgen en zijn er werkplekken gecreëerd.

De woningen worden volledig gestoffeerd opgeleverd met keuken met inbouwapparatuur, slimme thermostaat, verduisterende gordijnen, laminaat en een was-droogcombinatie of wasbar. Ze zijn volledig geschilderd en hebben een douchewand, zwevend toilet, thermostatische kranen en natuurlijk supersnel internet. Je hoeft alleen je spullen nog maar te pakken!

Community kosten onterecht?

“De kosten die hier tegenover staan brachten we eerst in rekening als communitykosten, daar bestond toen namelijk nog geen andere constructie voor”, legt Ralph uit. De totale integrale woonlast bij Change= komt in Amsterdam neer op €860,- en in Utrecht op €960,- (inclusief nutslasten, internet en stoffering). “Hierdoor besparen bewoners minstens €300,- per maand, kijk maar naar het overzicht besparing kosten op onze website. Hier kunnen zelfs corporaties niet tegenop. Op 21 juni 2021 heeft de rechtbank uitspraak gedaan op de communitykosten. Daarin heeft de rechter geoordeeld dat wij niet te kwader trouw gehandeld hebben, en dat wij de kosten voortaan mogen doorrekenen in de servicekosten in plaats van de communitykosten”, legt Ralph uit. De servicekosten zijn daardoor verhoogd en tegelijkertijd zijn de communitykosten met hetzelfde bedrag komen te vervallen. Dit houdt in dat de kosten voor huurders per saldo gelijk blijven.

Geruchten

Dat Change= een miljoen aan communitykosten moet terugbetalen is dus niet juist en gebaseerd op het zeer selectief lezen van de uitspraak, legt Ralph uit. “Het oordeel van de rechter is gewoon online terug te vinden. Met de uitspraak van de rechter hebben wij met terugwerkende kracht een herziening van de servicekosten mogen indienen. De rechter heeft gelast dat de communitykosten nu in de servicekosten thuishoren. Dit zou betekenen dat er per saldo niets terugbetaald hoeft te worden door of aan Change=.”

Oplossing

De toetsing van de servicekosten ligt momenteel bij de huurcommissie. “Hier hebben wij alle vertrouwen in, gezien alle doorberekende kosten met facturen aangetoond zijn en volgens het beleidshandboek servicekosten van de huurcommissie opgesteld is”, vertelt Ralph. “Dat in de media allerlei conclusies worden getrokken en aannames worden gedaan, is erg jammer. Onze reputatie wordt beschadigd, terwijl wij juist een oplossing bieden in deze lastige woningmarkt. Wij zijn volledig open en transparant over de kosten en juichen daarom het besluit van de rechter toe om alles via de servicekosten te verantwoorden. Met inmiddels de realisatie van nu bijna 2000 woningen bieden wij een hoogwaardig alternatief binnen het sociale domein. Het wonen van nu vraagt om hoge kwaliteit woningen met een 24/7 dienstverlening zodat je volledig wordt ontzorgd.”

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Geblokkeerde wegen, lege supermarkt door boerenprotesten: dit merk jij ervan in en om Amsterdam”

Geblokkeerde wegen, lege supermarkt door boerenprotesten: dit merk jij ervan in en om Amsterdam

boerenprotesten Amsterdam
Ga naar “Bizar: studio zonder daglicht te koop op de Wallen voor 2.5 ton”

Bizar: studio zonder daglicht te koop op de Wallen voor 2.5 ton

Studio zonder daglicht te koop
Ga naar “Gemist: de snelste route naar het strand, lijken kijken als uitje en beste restaurants volgens locals”

Gemist: de snelste route naar het strand, lijken kijken als uitje en beste restaurants volgens locals

beste restaurants Amsterdam local

Aanbiedingen

Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Blumill Fitness artikelen vanaf € 94,99”

Blumill Fitness artikelen vanaf € 94,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49”

A-merk slippers van € 24,99 voor € 22,49

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker groen onderhoud Waternet Amsterdam”

Medewerker groen onderhoud Waternet Amsterdam

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Customer Service Rituals”

Customer Service Rituals

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Receptionist(e) in Amsterdam-Zuid”

Receptionist(e) in Amsterdam-Zuid

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservice medewerker / Customer Care Professional 100% thuiswerken – Start datum 3 oktober 2022”

Klantenservice medewerker / Customer Care Professional 100% thuiswerken – Start datum 3 oktober 2022

 • American Express Amsterdam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Zelfstandige Elektromonteur ZZP”

Zelfstandige Elektromonteur ZZP

 • JobXion Vakmensen
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Super Sint Maarten Parade”

Super Sint Maarten Parade

 • 11 november 2022
lichtjesparade sint maarten amsterdam oost
Ga naar “Guilty Pleasure Festival”

Guilty Pleasure Festival

 • Van 9 jul t/m 10 jul
Guilty Pleasure FestivalGuilty Pleasure Festival
Ga naar “Amsterdam Fashion Week”

Amsterdam Fashion Week

 • Van 31 aug t/m 3 sep
Amsterdam Fashion WeekAmsterdam Fashion Week
Ga naar “Hartjesdag”

Hartjesdag

 • 15 augustus 2022
hartjesdaghartjesdag
Ga naar “Amsterdam Pride”

Amsterdam Pride

 • Van 30 jul t/m 7 aug
Amsterdam PrideAmsterdam Pride