Een record! Zo hoog is de WOZ-waarde momenteel in Amsterdam
Heb jij een koopwoning in Amsterdam? Dan is het goed om te weten dat de WOZ-waarde van je huis (waarschijnlijk)…
Wordt dan echt alles duurder in Amsterdam? Het lijkt er wel op, want de huurprijzen zijn sinds 2014 niet zo hard gestegen als afgelopen juli.
Het is natuurlijk heerlijk wonen in Amsterdam, maar het wordt wel steeds duurder. Amsterdammers met een huurwoning betaalden in juli gemiddeld 2,5 procent meer dan een jaar geleden. Even een voorbeeld: betaalde je vorig jaar nog 1.000 euro per maand, dan is dat nu gestegen naar 1.025 euro.
Voor dit onderzoek keek het CBS naar zowel naar de huurverhoging met en zonder bewonerswissel. Op het moment dat een woning een nieuwe huurder krijgt, mag de verhuurder de huurprijs namelijk verhogen. Daarom is de groei in huurprijs sterker als bewonerswisseling wordt meegerekend.
Bovenstaande cijfers zijn misschien flink, maar als er een nieuwe bewoner in een huurwoning komt is de prijsstijging nog hoger. In vergelijking met juli vorig jaar betaal je nu 3,6 procent meer voor dezelfde huurwoning. In plaats van 1.000 euro per maand, betaal je nu 1.036 euro. Daarmee staat Amsterdam op de eerste plaats van hoogste huurprijsstijgingen van de vier grootste steden.
Kijken we naar Nederland, dan stegen de huurprijzen in de vrije sector in een jaar tijd het hardst, met 3,8 procent. Bewoners van een sociale huurwoning betaalden gemiddeld 2,6 procent meer.
Het huurbeleid is per 1 juli van dit jaar aangepast. Voorheen mochten de prijzen van sociale huurwoningen niet verhoogd worden, nu wel. Dit gebeurt volgens een vast bedrag, afhankelijk van het inkomen van de huurder.
Voor vrijesectorwoningen is de huurverhoging in 2022 begrensd tot een bepaald niveau. Dit betekent dat de huurprijzen voor huidige bewoners dit jaar met maximaal 3,3 procent mag stijgen.
In onze gids
Populaire rubrieken