Bij deze huizen in Amsterdam wil indebuurt graag eens binnenkijken
Een kijkje in de keuken, maar als we er toch zijn dan ook gelijk de woonkamer, tuin en andere plekjes…
De resultaten van het onderzoek Wonen in Amsterdam van 2021 zijn net binnen bij de gemeente. En die zien er niet al te rooskleurig uit. Vooral niet voor mensen met een laag of middeninkomen.
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat er in twee jaar tijd ontzettend veel huizen van de koopmarkt zijn verschoven naar het particuliere huursegment. Om precies te zijn: er zijn zo’n 12.000 particuliere huurwoningen bijgekomen in Amsterdam, die misschien wel op de koopmarkt terecht hadden moeten komen.
Hoe dit komt? Beleggen in de woningmarkt is een trend. Huizen worden opgekocht om ze vervolgens duur te verhuren. Ook houden veel woningeigenaren hun eerste woning aan om die tegen een hoge prijs te verhuren nadat ze zijn verhuisd. In plaats van dat deze woningen op de koopmarkt terechtkomen, verschuiven ze dus naar het huursegment.
Hierdoor blijven de prijzen in de vrije sector stijgen en komen veel mensen in dure huurwoningen terecht terwijl ze er eigenlijk het inkomen niet voor hebben. Gemiddeld betalen nieuwe huurders nu 1466 euro per maand voor een vrijesectorwoning.
Maar er is hoop! Binnenkort gaat de landelijke opkoopbescherming van kracht in Amsterdam. Het doel van dit laatste is dat starters op de woningmarkt een eerlijkere kans krijgen om een huis te kopen en niet overboden worden door investeerders die meer geld op tafel kunnen leggen. Wat deze nieuwe wetgeving precies inhoudt, zetten we hier voor je op een rijtje.
Wat het aantal sociale huurwoningen betreft: dat is in de afgelopen twee jaar gelijk gebleven. Geen slecht nieuws dus, maar ook geen goed nieuws. Wel is de verhuurdersheffing afgeschaft, wat corporaties meer financiële ruimte moet bieden om sociale huurwoningen bij te bouwen. Dat is fijn, want er zijn nog altijd meer mensen op een sociale woning aangewezen dan er huizen zijn.
In onze gids
Populaire rubrieken