Hotspot: ’t Zusje Amsterdam opent restaurant op een bijzonder locatie
Nieuwe restaurants trekken altijd onze aandacht. Weer een plek in Amsterdam erbij om een gezellige avond door te brengen omringd…
Een van de oudste winkels van Amsterdam heeft de deuren gesloten. Andries de Jong, de iconische scheepswinkel op Muntplein die al bijna 250 jaar bestaat, overleefde de verschillende lockdowns niet. Het familiebedrijf gaat verder als webshop. Eigenaar Ian Krom: “Dit was het huis van mijn voorouders. Dat was moeilijk om te verlaten.”
Vlaggenmasten, scheepsklokken, olielampen, barometers en koperen duikhelmen. De etalage van Andries de Jong was een feest om naar te kijken. Nu is het pand akelig leeg. Ian: “Het is jammer voor Amsterdam. De mensen vonden het prachtig, deze winkel. Maar ze kochten er zelden wat. Ik moest het hebben van mijn webshop, en het soort toeristen dat in hotel l’Europe verblijft. Door corona kwamen die alleen niet meer.”
Het begon allemaal in 1787, toen touwslager Andries de Jong zich vestigde in het vier verdiepingen tellende pand. Hij verkocht er scheepsbenodigdheden, later nam zijn zoon het bedrijf over. Inmiddels zit de winkel al zes generaties lang in de familie Krom. Ian: “Dit was het huis van mijn voorouders. Sinds 1840 zit het in de familie, dus om het pand te verlaten was heel moeilijk. Maar ik heb de emotie opzijgezet en het zakelijke laten overheersen. Het moest echt.”
Zakelijk gezien had ik dit al veel eerder moeten doen, maar ik vond de winkel te leuk om op te geven.
Het was niet alleen het uitblijven van toerisme dat de winkel de das omdeed. Ian: “Het wordt steeds lastiger voor bepaalde winkels in de stad. Een autoluw centrum is voor een handelsbedrijf gewoon niet handig. Als je je spullen niet zo makkelijk meer kan ontvangen en versturen, en je klanten voor grote producten niet meer met de auto bij je langs kunnen komen: dan gaat het op een gegeven moment niet meer. Hetzelfde gebeurde bij al die prachtige antiekzaken aan de Rokin. Sommige zaten er al 100 jaar. Tot een jaar of 20 geleden: toen werd de straat autovrij. De klanten van deze zaken konden hun jaguar niet meer voor de deur neerzetten. Tja, dan verdwijnen die zaken.”
Ondanks alles staat Ian positief in het zakenleven. Vanuit een industrieterrein in Zandvoort verkoopt hij veel online. “De wereld verandert en je moet mee. Dat heb ik dus ook gedaan. Als ik niet nú de omslag had gemaakt naar online, dan was het bedrijf misschien wel helemaal verdwenen. En daar zou niemand iets aan hebben. Nu heb ik tafels vol met orders liggen, dus komt het goed. Zakelijk gezien had ik dit al veel eerder moeten doen, maar ik vond de fysieke winkel te leuk om op te geven.”
Muntplein nummer 8 heeft korte tijd op Funda gestaan; voor het pand werd al snel een nieuwe eigenaar gevonden. Ian: “Ik ben benieuwd of de nieuwe eigenaar de winkel helemaal gaat strippen en opknappen. Dat denk ik eigenlijk wel, want het hele pand is maritiem; speciaal gebouwd voor mijn bedrijf. Dat heeft mijn vader gedaan in de jaren ’70: toen liet hij het helemaal verbouwen. Dat moet er nu allemaal uit. Ik denk dat de nieuwe eigenaar het heel strak en clean maakt, en dan wacht op een nieuwe huurder. Dat zal vast wel even duren. Er staan op dit moment iets van 19 winkelpanden te huur in de Kalverstraat. De oude V&D staat bijvoorbeeld al jaren leeg. Welke winkel er in mijn pand gaat komen weet ik dus nog niet. Het zal in elk geval geen wafelwinkel worden. Dat mag dankzij Femke Halsema niet meer.”
In onze gids
Populaire rubrieken