Officieel watertekort in Nederland: zo zit het in Amsterdam met de droogte
Het is droog in Nederland, zeker voor deze tijd van het jaar. Kunnen we daar in Amsterdam iets aan doen?…
Je bezichtigt een huis in Amsterdam en bent direct verkocht! Enthousiast doe je een bod, maar helaas: iemand anders biedt meer. Overbieden lijkt bij deze tijd te horen. Hoeveel hoger is de transactieprijs van een woning gemiddeld in Amsterdam?
Het CBS onderzocht hoeveel gemiddeld werd overboden in 2021. Ofwel: hoeveel de vraagprijs afweek van de transactieprijs.
Landelijk gezien werd driekwart van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Dit verschilt veel met 2020: toen ging 38 procent van alle woningen voor meer dan de vraagprijs weg.
Mensen bieden niet alleen vaker over, maar het overbiedbedrag is ook hoger. In 2021 lag de transactieprijs in zeventien gemeenten gemiddeld 10 procent of meer boven de vraagprijs. Dat is nog nooit eerder bij zoveel gemeenten voorgekomen.
Ook in Amsterdam werd in 2021 vaak overboden. Sterker nog, Amsterdam behoort tot de gemeenten waar gemiddeld 10 procent wordt overboden. De gemiddelde prijs voor een woning in Amsterdam in 2021 was 569.890 euro. Dat wil zeggen dat er dus gemiddeld bijna 57.000 euro overboden werd. In onze stad werd niet het meeste overboden, want in Diemen lag dat percentage bijvoorbeeld op 11,2 procent. Benieuwd naar de rest van de regio? Check de kaart hieronder.
Tekst loopt door onder de kaart >
Huizenzoekers lopen ook tegen een ander probleem aan: woningen stonden volgens het CBS in 2021 veel minder lang te koop. Landelijk gezien ging een huis in 2021 gemiddeld binnen nog geen vier maanden weg. Dat klinkt misschien nog redelijk lang, maar hierbij is rekening gehouden met het hele proces. Dus ook de tijd tussen een koopovereenkomst en een geregistreerde overdracht bij de notaris.
In onze gids
Populaire rubrieken