6 x dit wordt duurder in Amsterdam vanwege de oorlog in Oekraïne

Rusland en Oekraïne zijn belangrijke exporteurs van een hoop grondstoffen. Als deze niet geleverd kunnen worden vanwege de oorlog, gaan veel mensen dat merken aan hun portemonnee. Ook Amsterdammers. Benzine is in de afgelopen weken bijvoorbeeld alweer flink duurder geworden. Als de oorlog aanhoudt, gebeurt dat ook met andere diensten en producten. We zetten hier alles op een rij.

Tarwe, dus ook pizza

Alles wat tarwe bevat gaat meer kosten dan we gewend zijn, zo lezen we in het AD. Zoals pizza, koekjes en crackers. Brood wordt tot ver in 2023 waarschijnlijk zelfs twee keer zo duur. Dat komt doordat veel van het tarwe uit Rusland en Oekraïne, die samen voor 29 procent van de wereldproductie zorgen, momenteel in Rusland blijft liggen vanwege de sancties. Al haalt Nederland deze graansoort zelf uit andere landen, ook wij gaan dit merken tijdens het boodschappen doen. Sebastiaan Schreijen, analist consument en voedsel bij Rabobank, legt het uit aan het AD: “Graan uit Oekraïne gaat vooral naar Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Wíj halen het vooral uit Frankrijk, Duitsland en een beetje uit Nederland. Maar alle landen die nu misgrijpen, zullen het ook daarvandaan gaan halen. Dus komen er tekorten en stijgt de prijs.”

Benzine, dus ook treinkaartjes

De brandstofprijzen in Amsterdam zijn in 2021 al met zo’n 20 procent gestegen. De gemiddelde prijs voor een liter Euro 95 bij een Amsterdamse benzinepomp is in één jaar tijd maar liefst 4 cent duurder geworden. Sinds de Russen Oekraïne binnenvielen is daar in heel Nederland nog eens een paar cent bovenop gekomen. Dit komt doordat er meerdere oliebedrijven vertrekken uit Rusland, waar wij zo’n 40 procent van onze olie vandaan halen. Er zijn nog geen sancties ingesteld tegen het kopen van grondstof van Rusland, maar er zijn wel zorgen dat de levering verstoord gaat raken. En daar reageren oliebedrijven op. Zoals BP en Shell. Overigens heeft deze stijging in brandstofprijzen niet alleen een impact op mensen met auto’s, maar uiteindelijk ook op treinkaartjes en vliegtickets.

Bronnen: Indebuurt Amsterdam, Trouw

6 x dit wordt duurder in Amsterdam vanwege de oorlog in Oekraïne

 • Nieuws

Rusland en Oekraïne zijn belangrijke exporteurs van een hoop grondstoffen. Als deze niet geleverd kunnen worden…

Gas, dus ook energierekeningen

Ook de prijs voor gas stijgt in Amsterdam, meldt het AD. Net als bij olie, wordt er in Europa gevreesd dat de Russische gasleveringen verstoord worden door de oorlog. Op maandag 7 maart alleen al steeg de Europese gasprijs met 70 procent. Een record! Dat nu al op veel Amsterdamse energierekeningen met een flexibel contract terug is te zien. Staat de prijs die jij voor gas betaalt voorlopig vast? Dan heb je totdat je contract afloopt nog geen last van prijswisselingen.

Mais, dus ook vlees

Als de oorlog in Oekraïne aanhoudt, gaan de prijzen van mais en producten met mais flink omhoog in de schappen. Dat lezen we op RTL Nieuws. Oekraïne en Rusland zijn namelijk belangrijke maisexporteurs; Nederland haalt zelfs 60 procent van alle mais uit Oekraïne. Op dit moment hebben we nog een grote voorraad, maar als er nieuw mais nodig is en Oekraïne deze graansoort niet kan leveren, dan gaan we dat merken. Bijvoorbeeld aan de prijs van bepaalde biersoorten. En uiteindelijk misschien zelfs aan de prijs van vlees, aangezien onze dieren vooral mais als voer krijgen.

Metaal, dus ook tandvullingen

Door de Russische invasie staan nu ook de prijzen in de metaalindustrie onder druk, aldus de NOS. Rusland is een van de grootste producenten van grondstoffen zoals palladium, ijzererts, staal, aluminium en nikkel. De prijzen hiervan zijn in de afgelopen weken al opgelopen. En dat kunnen consumenten gaan merken als de oorlog aanhoudt. Palladium wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de uitlaten van auto’s, telefoons, microchips en tandvullingen. En nikkel is essentieel voor de batterijen van elektrische voertuigen.

Zonnebloemolie, dus ook shampoo

Net als bij mais, zijn de vooruitzichten van de zonnebloemolieprijzen niet al te rooskleurig. Van alle zonnebloemolie die de lidstaten van de EU importeert, komt 87 procent uit Oekraïne. Nederland haalt er 30 procent vandaan. Als de Oekraïense boeren het land niet op kunnen om zonnebloemen te oogsten, zal de prijs van zonnebloemolie in heel Europa stijgen. En dus ook de producten waarin het is verwerkt, zoals mayonaise, brood en shampoo.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws

Ook interessant…

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Nieuw in Amsterdam: hier haal je echte Portugese Pastel de Nata”

Nieuw in Amsterdam: hier haal je echte Portugese Pastel de Nata

Mister Nata
Ga naar “Wauw! Spectaculaire beelden van het ARTIS-aquarium dat al 2 jaar dicht is”

Wauw! Spectaculaire beelden van het ARTIS-aquarium dat al 2 jaar dicht is

ARTIS Aquarium
Ga naar “Handig! De artikelen van indebuurt Amsterdam hebben voortaan een voorleesknop”

Handig! De artikelen van indebuurt Amsterdam hebben voortaan een voorleesknop

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Trambestuurder GVB Amsterdam”

Trambestuurder GVB Amsterdam

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam”

Familievoorstelling Mankind (6+) in Amsterdam

 • De Stilte
 • 5 februari 2023

Topper

Ga naar “Lieve Stad Festival 2023”

Lieve Stad Festival 2023

 • Internationaal Theater Amsterdam
 • Van 17 mrt t/m 26 mrt

Topper

Ga naar “Koningsdag in Amsterdam”

Koningsdag in Amsterdam

 • 27 april 2023
Koningsdag AmsterdamKoningsdag Amsterdam
Ga naar “Binnenhofstraatfair in Noord”

Binnenhofstraatfair in Noord

 • 16 april 2023
BinnenhofstraatfairBinnenhofstraatfair
Ga naar “Klassiek op het Amstelveld 2023”

Klassiek op het Amstelveld 2023

 • Van 15 sep t/m 17 sep
Klassiek in het AmstelparkKlassiek in het Amstelpark