Na 5 jaar eindelijk weer Sensation: ‘Er is geen mooiere plek voor dit dance-event dan de Johan Cruijff ArenA!’

Eric Keijer

Sensation, misschien wel het bekendste indoor dance-event ter wereld, vindt zaterdagavond na vijf jaar afwezigheid weer plaats in de Johan Cruijff ArenA. Indebuurt sprak met Eric Keijer, Event Director bij Sensation van de ID&T Group en al vanaf het begin af aan betrokken bij Sensation. “Toen we in 2000 voor het eerst een voetbalstadion gingen ombouwen tot club, lachte de wereld ons uit.”

Het ID&T team en alle mensen die iets te maken hebben met Sensation zijn vrijdagmiddag in de Johan Cruijff ArenA druk bezig om alles op tijd af te hebben. Vanavond om 22:30 uur schallen de eerste beats van het festijn – met iedereen in het wit – voor het eerst in vijf jaar tijd weer door de speakers van het Amsterdamse voetbalstadion.

Race tegen de klok

“Zo’n dag als vandaag is altijd best even spannend”, vertelt Eric Keijer vrijdagmiddag. “We zijn nog niet helemaal klaar hoor; de laatste dingen worden nu gedaan. Het is altijd een race tegen de klok, zodat we vanavond de generale repetitie kunnen doen in het donker. Soms hebben we langer de tijd, een week of twee, maar nu moest alles in een week gefikst worden. En de nachten zijn kort tegenwoordig, dus als je wil zien hoe alles eruitziet in het donker… Maargoed; we have been there, done that zeg ik altijd maar.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Korte opbouwperiode en perikelen

Eric Keijer klinkt – ondanks de spanning voor die repetitie – toch nog best ontspannen. Met zijn Amsterdamse accent en aanstekelijke enthousiasme vertelt hij dat die korte periode aan opbouw te danken is aan de enorme hoeveelheid evenementen die er op dit moment staan gepland of plaatsvinden in ons land. “We hergebruiken bepaald materiaal zoals lichten en steigers, etc. die bij eerdere evenementen zijn gebruikt. Daarom kan zo’n setting niet al weken van tevoren klaar staan. Bovendien hebben we ook de mensen nodig die het werk kunnen doen. En zoals iedereen wel weet: in de festivalindustrie liggen die mensen nou niet bepaald voor het oprapen.”

Onverwachtse terugkeer Sensation

Toch heeft de Event Director van Sensation er alle vertrouwen in dat zaterdagavond de feestgangers weer op hun wenken bediend worden met een spectaculaire show en steengoede muziek. Dat Sensation überhaupt terugkwam was al een verrassing voor de liefhebbers: in 2017 kondigde de organisatie de laatste editie van het feest aan. Maar dat bleek dus niet helemaal zo te zijn. “We wilden eigenlijk een heel nieuw event introduceren in 2020: tijdens Beyond Sensation zouden we dit nieuwe event presenteren”, zegt Keijer daarover. “Maar door covid en allerlei veranderingen was dit niet het moment om dat concept te introduceren nu het weer kon. Wel hadden we heel veel kaartjes verkocht voor dat feest. We besloten in plaats van Beyond Sensation, weer een ‘normale’ Sensation te organiseren, ook omdat we vanuit het publiek zoveel vraag kregen naar het feest.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Een thuiswedstrijd: Sensation in de Johan Cruijff ArenA

Traditiegetrouw vindt Sensation ook deze zaterdag plaats in de Johan Cruijff ArenA. Volgens Keijer, zelf Amsterdammer in hart en nieren en woonachtig in Houthavens, bestaat er geen mooiere plek voor het feest. “Sensation is in deze stad ontstaan. Toen we in 2000 voor het eerst een voetbalstadion gingen ombouwen tot club, lachte de wereld ons uit. Maar wij waren eigenwijs en kijk nu: ik denk dat zo’n beetje elk groot voetbalstadion wel een keer een evenement heeft gehad. Dan blijkt de ArenA toch wel de moeder van al die stadionevenementen. Het voelt voor ons als team als thuiskomen; een lekker gevoel. Al zijn er nu – omdat er vijf jaar tussen heeft gezeten en er veel jonge, nieuwe mensen met ons werken – best wel wat mensen in ons team die nog nooit in hun leven op Sensation zijn geweest. Die vinden het spannend!”  

Vernieuwde Sensation line-up

Hoewel Sensation dus weer in zijn ‘oude vertrouwde’ vorm terugkeert (witte kleding, in het midden van de ArenA en mét spectaculaire show), is er ook iets ‘anders’ aan deze editie. “We hebben qua line-up wel een shift gemaakt”, legt Keijer uit. “Er is inmiddels een hele nieuwe generatie aan danceliefhebbers opgestaan. We hebben een rijke clubhistorie in Amsterdam met een oude kern aan feestgangers, maar ook die nieuwe doelgroep willen we trekken. Daarom zijn er binnen de line-up een aantal namen die echt bij die jonge doelgroep passen, in plaats van de ‘klassieke namen’ die vaak op Sensation stonden. Een paar van hen staan daar ook nog wel op, maar die zijn ook populair bij de jongere doelgroep. Muzikaal gezien is het dus heel vernieuwend. En tsja, qua show wordt het natuurlijk ook iets wat nog nooit eerder gemaakt is…”

Tekst gaat verder onder de afbeelding>

Met 40.000 mensen in de Johan Cruijff ArenA

Veel wil Keijer niet zeggen over de show van zaterdagavond. “Wat ik wel wil zeggen is dat het op technisch vlak weer één groot spektakel wordt. En het is natuurlijk te gek dat we na de afgelopen jaren gewoon weer met bijna 40.000 mensen in de ArenA staan. Of deze vorm van Sensation nog terug gaat komen? Dat weet ik niet. We focussen ons nu eerst op dit event en gaan dan in de zomer kijken of en hoe we verder willen. Voor nu is deze editie van Sensation alleen te zien in Amsterdam: we gaan er niet mee rondreizen zoals we vroeger deden, dit wordt echt een uniek event. Ik kan zelf in elk geval niet wachten tot ik het publiek zie genieten en het leven zie vieren. Het blijft toch enorm bijzonder, al die mensen in het wit op ‘jouw’ event!

We zochten nog veel meer voor je uit…

Johan Cruijff ArenA

Johan Cruijff Boulevard 1, 1100 DL Amsterdam

Meer informatie

Johan Cruijff ArenA

Johan Cruijff Boulevard 1, 1100 DL Amsterdam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Gespot! Mickey: ‘Vorige maand gaf ik 1000 euro uit aan kleding’”

Gespot! Mickey: ‘Vorige maand gaf ik 1000 euro uit aan kleding’

Gespot! Mickey
Ga naar “Gespot! Kirsten: ‘Op deze markt wil ik stof halen als ik zelf kleding kan naaien!’”

Gespot! Kirsten: ‘Op deze markt wil ik stof halen als ik zelf kleding kan naaien!’

Gespot! Kirsten
Ga naar “Gespot! Francis en Divano: ‘Deze kringloop is goedkoop, je moet wel goed zoeken’”

Gespot! Francis en Divano: ‘Deze kringloop is goedkoop, je moet wel goed zoeken’

gespot Francis en Divano

Aanbiedingen

Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “L’Oréal mascara en lip make-up van € 29,98 voor € 14,99”

L’Oréal mascara en lip make-up van € 29,98 voor € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle Nescafé oploskoffie* van € 2,49 voor € 1,87”

Alle Nescafé oploskoffie* van € 2,49 voor € 1,87

  • Geldig t/m 14 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Super Sint Maarten Parade”

Super Sint Maarten Parade

  • 11 november 2022
lichtjesparade sint maarten amsterdam oost
Ga naar “Hartjesdag”

Hartjesdag

  • 15 augustus 2022
hartjesdaghartjesdag
Ga naar “Amsterdam Fashion Week”

Amsterdam Fashion Week

  • Van 31 aug t/m 3 sep
Amsterdam Fashion WeekAmsterdam Fashion Week
Ga naar “De Parade”

De Parade

  • Van 12 aug t/m 28 aug
de paradede parade
Ga naar “Prinsengrachtconcert”

Prinsengrachtconcert

  • 20 augustus 2022
prinsengrachtconcertprinsengrachtconcert