Tijd voor een quiz! Zaten deze BN’ers wel of niet bij een studentenvereniging in Amsterdam?

Gooi die bar maar nat, want het is tijd voor een quiz! En wat voor eentje: de ‘welke-bekende-Nederlanders-zaten-in-een-Amsterdamse-studentenverenging-quiz’. Vo!

De spelregels zijn simpel: je ziet een foto van een bekende Nederlander. Denk je dat hij of zij bij een Amsterdamse studentenvereniging heeft gezeten, dan zeg je ‘ja’. Zo niet, dan zeg je ‘nee’. Bonuspunten als je ook weet bij welke vereniging hij of zij heeft gezeten! Heb je het fout? Dan krijg je een strafadje. Succes!

Voor de leesbaarheid schrijven we in de verleden tijd, maar we weten het: lid ben je niet voor even, maar voor het leven!

Prinses Beatrix

Laten we met een inkoppertje beginnen. De voormalige koningin van Nederland heeft bij een studentenvereniging gezeten, maar was dat in Amsterdam?

Beatrix in 1960 | Foto: Nationaal Archief

Nee

Het antwoord is nee! Beatrix was actief lid bij Minerva in Leiden. Ook op latere leeftijd bezoekt ze nog af en toe nog activiteiten van haar vereniging. Als je deze vraag fout hebt, verdien je eigenlijk een dubbel strafadje!

Eva Jinek

De in Amerika geboren Eva Jinek is niet meer weg te denken van de Nederlandse tv. Voor ze haar mediacarrière begon, zat ze in de collegezaal. Maar was dat in Amsterdam? En bij welke vereniging was zij lid?

Eva Jinek in 2018 | Foto: DWDD

Nee

Het antwoord is nee! Eva was lid van A.L.S.V. Quintus in Leiden. Het idee om bij de vereniging te gaan, kwam van haar beste vriend vandaan. Ze heeft vriendschappen voor het leven overgehouden aan die tijd, vertelde ze ooit bij de KRO-NCRV.

Beau van Erven Dorens

Deze man heeft erg genoten van zijn studententijd en geef hem eens ongelijk. Hij heeft zelfs een handboek geschreven voor toekomstige studenten. Maar in welke stad hing hij als student vaak aan de toog van zijn sociëteit? Was dat in Amsterdam?

Beau van Erven Dorens in 2018 | Foto: DWDD

Ja

Het antwoord is ja! Beau bracht zijn studentenleven door in Amsterdam bij het Amsterdams Studenten Corps. Daar hield hij wel van een feestje: “Voor mij als student in Amsterdam duurde Koninginnedag altijd van 28 april tot 1 mei. We sliepen niet en waren non-stop aan het feesten’, zei hij ooit in het tijdschrift Grazia.

Freek de Jonge

Deze cabaretier draait al heel wat decennia mee. In zijn studententijd zat Freek bij een studentenvereniging, maar was dat in Amsterdam?

Freek de Jonge in 2018 | Foto: Dirk Annemans/wikipedia

Ja

Het antwoord is ja! Na het afronden van de HBS, ging hij culturele antropologie studeren in Amsterdam. Hij werd in de jaren zestig van de vorige eeuw lid van het Amsterdamsch Studenten Corps ASC/AVSV. Uit zijn biografie blijkt dat het Amsterdamse studentenleven hem niet altijd heeft weten te bekoren.

Ruben Nicolaï

Deze ‘lama’ transformeerde zich tot duizendpoot. Op tv presenteert hij uiteenlopende programma’s en is dan ook niet meer weg te denken uit het medialandschap. Voordat hij op tv verscheen, studeerde deze man. Maar was dat in Amsterdam? En zo ja, bij welke vereniging zat hij dan?

Ruben Nicolai | Foto: RTL

Nee

Het antwoord is nee! De in het Belgische Lanaken geboren Ruben studeerde Theater-, film en televisiewetenschappen in Utrecht. Uit de grote keuze aan studentenverenigingen in die stad koos hij voor het Utrechtsch Studenten Corps.

Maarten van Rossem

We kennen Maarten van Rossem als allesweter in de quiz ‘De Slimste Mens’, maar deze kennis moet hij toch ooit ergens vergaard hebben. Was dat misschien in Amsterdam?

Maarten van Rossem | Foto: KRO-NCRV

Nee

Het antwoord is: nee! Maarten behaalde in Wageningen het diploma gymnasium bèta. Vervolgens studeerde hij, na een kort uitstapje bij farmacie, geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daar werd hij lid van het Utrechtsch Studenten Corps. Dat was wel enkele jaren voordat Ruben er lid van werd, maar misschien hebben ze op een reünistenborrel nog samen wat spa goud weggetikt.

Wubbo Ockels

Deze man heeft eigenhandig de spreuk the sky is the limit de nek omgedraaid. Wubbo Ockels maakte namelijk op 30 oktober 1985 als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Toch begon zijn carrière gewoon op de grond en studeerde hij natuur- en wiskunde. Dat zou in Amsterdam kunnen zijn geweest, of toch niet?

Wubbo Ockels in het spacelab | Foto: NASA/Wikipedia

Nee

Het antwoord is: nee! Deze rocketman studeerde in Groningen en was lid van Vindicat. Nooit eerder ging een lid van deze vereniging zo hoog als Wubbo. Hij begaf zich in totaal zeven dagen en 44 minuten in de ruimte. Helaas zal hij nooit meer een biertje drinken in deze studentenstad, want hij overleed op 18 mei 2014 in Amsterdam.

Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven

Een lid van de koninklijke familie: dan kun je er bijna donder op zeggen dat hij bij een studentenvereniging heeft gezeten. Maar bij welke? En was dat in Amsterdam?

Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven | Foto: RVD – Jeroen van der Meyde

Nee

Het antwoord is: nee! In Groningen werd prins Maurits lid van Vindicat. Hij studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde zijn doctoraal examen in 1995. Inmiddels heeft hij Groningen omgeruild voor Amsterdam, waar hij nu woont.

Hans van Mierlo

Deze in Breda geboren oud-politicus was de medeoprichter van D66. Voordat hij zijn stempel drukte op de vaderlandse politiek, zat hij in de collegebanken. Ook was hij lid van een vereniging, maar was dat in Amsterdam?

Hans van Mierlo in 1981 | Foto: Nationaal Archief – Rob Croes

Nee

Het antwoord is: nee! Ondanks dat hij is geboren in Breda en overleden in Amsterdam, studeerde Hans in Nijmegen. Daar was hij ook lid van Carolus Magnus en van dispuut Durendal.

Laurens Dassen

Als je een beetje geïnteresseerd bent in politiek ken je deze man. Hij is fractievoorzitter van VOLT. Daarvoor werkte hij bij ABN AMRO, maar studeerde hij in Amsterdam? En de bekende vraag: bij welke studentenvereniging zat hij?

Laurens Dassen | Foto: VOLT

Nee

Het antwoord is: nee! Laurens studeerde tussen 2005 en 2011 bedrijfskunde in Nijmegen. “Het is een heel waardevolle periode geweest. Ik heb veel geleerd van de opleiding. Daarnaast ben ik volop actief geweest in het studentenleven. Bij Carolus en dispuut A.V.I.S. heb ik vrienden voor het leven gevonden”, vertelt hij aan FM Focus.

Marianne Thieme

Marianne Thieme richtte in 2002 de Partij voor de Dieren op. De in Ede geboren politica ging voor haar politieke carrière uiteraard studeren, maar was dat in Amsterdam?

Marianne Thieme | Foto: Partij voor de Dieren

Nee

Het antwoord is: nee! Marianne studeerde in Rotterdam en werd daar lid van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging. Vanaf 1992 studeerde ze aan de Erasmus Universiteit. In haar studentenperiode werd ze vegetariër. Weet je dat ook weer!

Bas Smit

Tegenwoordig kun je niet meer om Bas Smit heen. Je ziet en hoort hem zowat overal. Deze energieke ondernemer was ooit een student die ook lid werd van een vereniging. Welke vereniging was dat en in was dat in onze mooie stad?

Bas Smit | Foto: ANP

Nee

Het antwoord is: Nee! Bas was lid van het Rotterdamsch Studenten Corps, maar voelde zich daar niet altijd op zijn plek. Toch vond hij de ontgroening fantastisch, zo vertelde hij tegen Quote.

Prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg

Prins Friso overleed op 12 augustus 2013. Tijdens zijn leven kreeg hij de bijnaam ‘prins bolleboos’ omdat hij drie verschillende universitaire diploma’s behaalde. Maar studeerde hij ook in Amsterdam?

Nee

Het antwoord is: nee! De prins studeerde eerst Mechanical Engineering aan het College of Engineering van de University of California in Berkeley (VS). Aansluitend studeerde hij vanaf 1988 luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft. Daar sloot hij zich aan bij Het Delfts Studenten Corps. Vanaf 1990 studeerde Prins Friso ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij behaalde daarna nog aan het European Institute of Business Administration in Frankrijk zijn MBA. Een echte bolleboos dus!

Bram van der Vlugt

Deze acteur speelde in veel Nederlandse producties, maar is misschien wel het bekendst als Sinterklaas. In zijn jeugd moest hij van zijn ouders studeren, ondanks dat hij toen al wist dat hij acteur wilde worden. Ging hij tegen zijn zin in naar college in Amsterdam?

Bram van der Vlugt | Foto: ANP

Nee

Het antwoord is: nee! Hij studeerde bouwkunde in Delft waar hij betrokken raakte bij het studententoneel, onderdeel van het Delftsch Studenten Corps waar hij lid was. Zijn eerste rollen speelde hij dus daar. Daar hebben we maar één woord voor: vo!

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Genieten van Amsterdam

Ga naar “Nieuw in Amsterdam: Moos! In dit buurtcafé is het elke dag feest”

Nieuw in Amsterdam: Moos! In dit buurtcafé is het elke dag feest

Moos Amsterdam
Ga naar “Nieuw in Amsterdam: Chateau Amsterdam! Als er een wijnhemel bestaat, dan is het dit”

Nieuw in Amsterdam: Chateau Amsterdam! Als er een wijnhemel bestaat, dan is het dit

Chateau Amsterdam
Ga naar “Lullen als Brugman: hier komt de uitdrukking vandaan (en dit heeft Amsterdam ermee te maken)”

Lullen als Brugman: hier komt de uitdrukking vandaan (en dit heeft Amsterdam ermee te maken)

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74”

Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Zwitsal billendoekjes 12-pak van € 100,44 voor € 33,48”

Zwitsal billendoekjes 12-pak van € 100,44 voor € 33,48

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Bezorger Witgoed”

Bezorger Witgoed

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “SBK: podium voor nieuw kunsttalent”

SBK: podium voor nieuw kunsttalent

 • SBK Amsterdam KNSM
 • Van 29 sep t/m 16 okt

Topper

Ga naar “Super Sint Maarten Parade”

Super Sint Maarten Parade

 • 11 november 2022
lichtjesparade sint maarten amsterdam oost
Ga naar “Amsterdam Dance Event”

Amsterdam Dance Event

 • Van 19 okt t/m 23 okt
Amsterdam Dance Event ADEAmsterdam Dance Event ADE
Ga naar “Museumnacht Amsterdam”

Museumnacht Amsterdam

 • 5 november 2022
Museumnacht AmsterdamMuseumnacht Amsterdam
Ga naar “Amsterdam Marathon”

Amsterdam Marathon

 • 16 oktober 2022
Amsterdam MarathonAmsterdam Marathon