Pierenbadjes in Amsterdam: hier zitten ze (en zo zagen ze er vroeger uit)

Het wordt de komende dagen waaninnig lekker weer in Amsterdam. De temperaturen schieten omhoog en dat zorgt ervoor dat we massaal willen afkoelen. Daar hoef je in Amsterdam niet meteen voor naar een betaald zwembad of de trein te pakken naar het strand, door de stad heen zijn namelijk allerlei gratis mogelijkheden om af te koelen. En heel eerlijk, ook voor grote mensen is dit hartstikke leuk. Ook leuk: zo zagen deze plaatsen er vroeger uit.

Oosterpark

Ontwerper Aldo Van Eyck ontwierp speciaal voor Amsterdam een aantal pierebadjes. De badjes zijn allemaal rond, hebben een blauwe bodem en zijn te herkennen aan zogenaamde stapstenen. Die stapstenen moesten kinderen aanzetten tot bewegen (motto van Van Eyck was: kinderen moeten bewegen, toestellen moeten stilstaan). In het Oosterpark is zo’n pierenbad dat in 1975 al zeer druk bezocht werd.

Westerpark

In het Westerpark vind je een natuurbadje. Aan de ene kant van de stapstenen is het een vijver met prachtige lelies in de zomer, aan de andere kant een plaats voor verkoeling. Omdat dit bad een natuurbad is, zit er geen chloor in het water. Toch is het schoon want elke dag wordt het bad leeggehaald en gezuiverd. Let op: door de gevolgen van corona en de richtlijnen die daarbij komen kijken, wordt het chloorgehalte in alle badjes verhoogd. Voor het natuurbad in Westerpark is dat niet mogelijk dus wordt het badje voorlopig niet gevuld met water. We zullen dus nog even geduld moeten hebben voor we hier verkoeling kunnen zoeken. Spelen in het lege bad of de zon aanbidden op de rand, is wel nog steeds heel fijn. De oude foto stamt uit 1965 en is van een bad nog geen sprake.

Bellamyplein

Verscholen in Oud-West zit het peuterbad aan het Bellamyplein. Het voelt een beetje als een geheim plekje want nergens op de kaart staat aangegeven dat hier een zwembadje zit. Ook vind je geen bordjes die de weg wijzen naar dit badje. De tweede foto stamt uit 1955 waar deze speelvijver al volop in gebruik was.

Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos vind je meerdere fijne plekken om af te koelen. Naast de vele vijvers is hier ook een peuterbad. Het bad is ook weer naar ontwerp van Aldo van Eyck en heeft dus de typische stapstenen en ronde vorm. Een heerlijke plek om verkoeling te zoeken met de kleintjes en dit werd ook in 1964 al veelvuldig gedaan.

Mercatorplein

Op meerdere plaatsen in de stad vind je zogenaamde grondfonteinen: waterstralen die vanuit de grond de lucht ingaan. Soms tegelijk, soms apart van elkaar. Een spektakel om naar te kijken, fijn om naar te luisteren en bij warme dagen ideaal om doorheen te rennen. Sinds 2006 zit er zo’n grondfontein op het Mercatorplein. Waterpret gegarandeerd! Het Mercatorplein zag er jaren geleden heel anders uit. Groener en een stuk rustiger. De laatste foto stamt uit 1976.

Hartelijke verkoeling gewenst

Dit waren aan aantal fijne verkoelingsspots. Natuurlijk zijn er veel meer in Amsterdam te vinden. Zo zijn er in totaal 15 pierebadjes verdeeld over de stad. Deze pierebadjes zijn bij temperaturen boven de 20 graden van mei tot september gevuld en worden dagelijks schoongemaakt. De badjes zijn in deze periode op warme dagen geopend van 10.00 – 18.00 uur. Op een aantal plaatsen zijn ook openbare toiletten te vinden. Meer info en alle locaties vind je op Amsterdam.nl.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Genieten van Amsterdam

Ga naar “Lullen als Brugman: hier komt de uitdrukking vandaan (en dit heeft Amsterdam ermee te maken)”

Lullen als Brugman: hier komt de uitdrukking vandaan (en dit heeft Amsterdam ermee te maken)

Ga naar “De Dijk voor de allerrrrrlaatste keer zien optreden in Ziggo Dome: dit moet je weten (er zijn nog een paar kaarten)”

De Dijk voor de allerrrrrlaatste keer zien optreden in Ziggo Dome: dit moet je weten (er zijn nog een paar kaarten)

De Dijk Amsterdam Ziggo Dome
Ga naar “Susan maakt de langste borrelplank ter wereld: ‘Dit was de langste boodschappenlijst van mijn leven’”

Susan maakt de langste borrelplank ter wereld: ‘Dit was de langste boodschappenlijst van mijn leven’

wereldrecord langste borrelplank

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Elektrisch droogrek van € 49,95 voor € 49,95”

Elektrisch droogrek van € 49,95 voor € 49,95

 • Geldig t/m 4 oktober 2022

Agenda

Ga naar “SBK: podium voor nieuw kunsttalent”

SBK: podium voor nieuw kunsttalent

 • SBK Amsterdam KNSM
 • Van 29 sep t/m 16 okt

Topper

Ga naar “Super Sint Maarten Parade”

Super Sint Maarten Parade

 • 11 november 2022
lichtjesparade sint maarten amsterdam oost
Ga naar “Amsterdam Dance Event”

Amsterdam Dance Event

 • Van 19 okt t/m 23 okt
Amsterdam Dance Event ADEAmsterdam Dance Event ADE
Ga naar “Museumnacht Amsterdam”

Museumnacht Amsterdam

 • 5 november 2022
Museumnacht AmsterdamMuseumnacht Amsterdam
Ga naar “Amsterdam Marathon”

Amsterdam Marathon

 • 16 oktober 2022
Amsterdam MarathonAmsterdam Marathon