Mysterie opgelost: wat zijn de metalen driehoekige platen tegen gebouwen in Amsterdam?
Als je goed om je heen kijkt zie je ze weleens hangen in hoekjes van gebouwen op straat in Amsterdam….
Het is zover: na maanden wachten heb je de sleutel van je Amsterdamse (nieuwbouw)woning in handen. Dan valt opeens op dat de gevel helemaal wit uitslaat. Wat is er aan de hand?
Onder andere bij de nieuwbouw in de Houthavens en zoals op de foto te zien bij het stadhuis zie je de witte aanslag. Helaas is het geen goed nieuws, want het is (meestal) uitbloei.
Je vindt het vaak op nieuwe gebouwen en dat is niet zonder reden. Marco Geurds van Steenhandel Geurds vertelt hierover: “Uitbloei ontstaat doordat er vocht in de bakstenen zit. Bijvoorbeeld omdat het voegwerk niet goed is afgedekt door de metselaar. In het metselwerk zitten zouten die niet naar de buitenkant van de muur moeten gaan, maar dat gebeurt soms wel. Hierdoor binden deze zouten zich en ontstaat er een witte uitslag.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding>
Marco legt uit dat er verschillende soorten uitbloei zijn. In de meeste gevallen gaat het om zoutuitslag, die ontstaat tijdens of vlak na de bouw. “Als dit het geval is bij jouw woning verwijder je die gemakkelijk met water, maar de witte waas komt vaak terug. Het kan soms jaren duren voordat het uit de muur is. Het is dus best een groot probleem”, zegt Marco. Naast zoutuitslag is er ook nog kalk- of gipsuitslag, maar dat komt veel minder vaak voor.
Tekst loopt door onder de Instagram-post >
Het allerbelangrijkste om uitbloei tegen te gaan? Dat ligt voor een deel bij de bouwmedewerkers en voor een deel bij de weergoden; het is belangrijk dat er gemetseld en gevoegd wordt als het niet gaat regenen. De gevel moet tijdens en na het voegen 48 uur drogen en dat is in ons koude kikkerlandje niet altijd makkelijk. Daarom is het belangrijk dat het pand goed afgedekt wordt.
Ben jij die pechvogel met een witte waas op de muur? Dan kun je je muur dus heel vaak schoonmaken met water of laten impregneren door een bedrijf. Dit is het doordringen van een materiaal met een andere stof waardoor het water niet meer in de baksteen trekt. “En dus komt er geen zout meer naar buiten. Hierdoor verdwijnt de waas”, aldus Marco.
Win!
Win kaartjes voor de dierentuin!
Winnen maar: gratis een dagje naar de dierentuin
In onze gids
Populaire rubrieken