Welke van deze drie Amsterdamse gebouwen is het oudst?
Amsterdam is al bijna 750 jaar oud. Er staan dus een hoop eeuwenoude gebouwen in onze stad. Maar welke stond…
Zeg je Amsterdam, dan zeg je historie! Denk maar aan De Oude Kerk en de Waag. De geschiedenis zie je ook op een andere manier terug, want Amsterdam is een vestingstad. Er stond een hele dikke muur om de stad heen. Hoe zag dat er precies uit en is er nog iets van te zien?
Amsterdam zelf bestaat al honderden jaren. Het begon als een kleine nederzetting, maar werd steeds wat groter en bleef veranderen. Zo kwam er in de 15e eeuw bijvoorbeeld een stadsmuur rondom Amsterdam. De eerste stadsmuur liep van 1480 tot 1600 over het Singel en de Kloveniersburgwal.
De stadsmuren waren er niet alleen voor de show, maar moesten Amsterdammers beschermen tegen aanvallen en indringers. Als er oorlog was, woonden alle inwoners binnen de muren. Ze kwamen aan eten door de boerderijen die binnenin de vesting lagen. Amsterdam was hierdoor compleet zelfvoorzienend. Het hele leven speelde zich dus op een klein stuk grond af.
Tekst loopt door onder de foto van de oude stadsmuur >
In het verlengde van de Bosboom Toussaintstraat, ligt de Koekjesbrug. Aan de overkant ervan is een authentiek gedeelte van de oude stadsmuur te zien. Het stuk stadsmuur bij de Koekjesbrug werd in 2013 blootgelegd bij de sloop van het Sint Bernardus tehuis. Inmiddels staat hier appartementencomplex De Makroon, maar een stukje stadsmuur heeft een prominente plek in de nieuwe bestrating gekregen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding>
De stadsmuur is een van de punten waaraan je kan zien dat Amsterdam een vestingstad is. Maar een stad met een muur is niet direct een vestingstad. Dat ligt wat genuanceerder. Vestingsteden hebben namelijk een specifiek doel: het beschermen van strategisch belangrijke locaties, zoals een plek waar een grens of belangrijke land- of waterwegen samenkomen.
Van de middeleeuwse en 17e-eeuwse vestingwerken zijn nog een aantal overblijfselen, zoals de Waag, de Schreierstoren en de Montelbaanstoren. In de 19e eeuw werden de vestingwerken vervangen door de Stelling van Amsterdam.
Tekst loopt door onder de foto van dit vroegere verdedigingswerk >
In heel Nederland zijn ongeveer 160 vestingsteden. Denk hierbij aan grote steden als Rotterdam, maar ook kleinere plekken als het Limburgse Arcen en het Friese Sneek. De ANWB hield in 2021 een verkiezing van de mooiste vestingstad van Nederland, daarbij kwam Gorinchem als winnaar uit de bus!
Weer een mysterie opgelost! Heb jij ook een vraag over Amsterdam? Misschien ben je benieuwd waarom er een luik in de Dam zit? Of waarom Tuttifruttidorp in Noord zo heet. indebuurt zoekt het uit! Mail jouw mysterie naar [email protected].
Bronnen: Historiek.net / Forten.nl / Bredevoort.org.
In onze gids
Populaire rubrieken