Dit wil je zien: een huis in Amsterdam te huur voor 16.000 euro per maand
We schrijven elke week over verschillende huizen die we tegenkomen in Amsterdam. Te koop, te huur of gewoon leuk om…
Op het afgelopen coronajaar na, trekt de enorme Sint Maarten Lichtjesparade al tien jaar achter elkaar door de Indische Buurt. Lichtsculpturen, geschminkte dansers en een percussieband brengen de avond van 11 november tot leven. Maar waarom vieren wij dit feest eigenlijk? We doken de archieven in en presenteren met gepaste trots het enige echte verhaal over de man die zijn mantel doormidden sneed.
Je vraagt je misschien af of Sint Maarten echt heeft bestaan. Jazeker: de beste man werd geboren rond het jaar 316 in Hongarije. Al op jonge leeftijd werd Maarten soldaat en diende hij in het Romeinse leger. Tot zover niet veel bijzonders, dus waarom vieren we nog ieder jaar het feest van Sint Maarten? Nou, dat komt doordat Maarten op een koude dag, bij de stadspoort van Amiens (een stad in Noord-Frankrijk), iets bijzonders deed…
Stel je de jonge soldaat Maarten even voor, gezeten op zijn paard met een prachtige rode mantel om zijn schouders. Bij de stadspoort zit een arme, naakte bedelaar. Maarten, een door en door goede jongen, wil de bedelaar helpen en besluit de helft van zijn mantel af te staan. Oké, wacht even: de helft? Hoezo niet zijn hele mantel? Dat kon niet, omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome en Maarten dus alleen ‘zijn’ helft weg kon geven. Wij snappen ook niet helemaal hoe dit zit, maar zie het als bedrijfskleding die je van je baas hebt gekregen en waar je zelf de helft van hebt betaald. Niet dat je baas blij is met een doormidden gesneden schort, maar goed.
Terug naar de mantel van Maarten, die hij dus doormidden sneed en deelde met een zwerver. Om het verhaal nog beter te maken, vertelt de legende van Sint Maarten dat de bedelaar niemand minder dan Jezus was. Aanleiding voor Maarten om het leger te verlaten en zich te laten dopen. Hij werd bisschop van de Franse stad Tours en zette zich de rest van zijn leven in voor de verspreiding van het Christendom. In het jaar 397 sterft Maarten, ongeveer tachtig jaar oud, aan ‘koortsen’.
Omdat Maarten zo voorbeeldig heeft geleefd, werd hij heilig verklaard en werd hij het toonbeeld van vrijgevigheid. Een eeuw geleden gingen bedelaars op zijn sterfdag 11 november nog de straat op voor extra eten, maar nu zijn het vooral de kinderen die de vruchten plukken van deze dag. Het draait natuurlijk om snoept! Gelukkig hebben ze wel een lampion geknutseld en zingen ze een liedje voor je.
Wil je dit spektakel zelf een keertje meemaken in Amsterdam? De Super Sint Maarten Parade gaat donderdag om 19:00 uur van start op het Ambonplein. Met alle lampionnen en lichtsculpturen die basisscholieren en vrijwilligers uit de buurt in de afgelopen weken maakten, trekt de vrolijke optocht een uur lang door de Indische Buurt. Gewoonlijk eindigt de parade in een vuurspektakel op het Ambonplein, maar vanwege de coronamaatregelen wordt die overgeslagen in 2021. Er is verder geen QR-code voor de optocht vereist.
In onze gids
Populaire rubrieken