5 x deze bijzondere musea in de stad moet je als Amsterdammer bezocht hebben
Wie aan Amsterdamse musea denkt, komt al snel op The Big Three uit: Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en het Van…
In het hart van Amsterdam zit ergens op zolder een kerk verscholen. Waarom deze kerk, Ons’ Lieve Heer op Solder, zo bijzonder en ‘geheim’ is, is een interessant verhaal.
Ons’ Lieve heer op Solder is tegenwoordig een prachtig museum, algemeen bekend en voor iedereen te bezoeken. Dat was in de zeventiende eeuw zeker wel anders. Deze kerk is namelijk een beetje stiekem gestart. De welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668) woonde met zijn gezin in het grachtenhuis aan de Oudezijds Voorburgwal 38. In die periode waren openbare katholieke vieringen verboden omdat de protestanten in 1578 de macht in de stad hadden overgenomen. Zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking was in die tijd katholiek en kon niet meer terecht in kerken om de mis te volgen. Alle kerken waren bestemd voor protestantse erediensten.
Tekst gaat verder onder de foto’s
Helemaal stiekem gebeurde de bouw van de kerk niet. Het protestante stadsbestuur wist van de bouw af, ze gedoogden het. Ze moesten wel want daar had Willem van Oranje in de zestiende eeuw zijn stinkende best voor gedaan. Door hem kenden burgers vrijheid van geloof en vrijheid van geweten. De zolderkerk is een mooi voorbeeld van hoe katholieken bij elkaar kwamen in die tijd. Er mochten geen openbare missen gehouden worden dus ze werden gedwongen dit in huiselijke kring te doen. De vraag is hoe huiselijk deze zolderkerk eigenlijk was want het was een volwaardige kerk, gebouwd in de nok van een huis.
Tekst gaat verder onder de foto’s
Vandaag de dag is deze kerk dus voor iedereen toegankelijk en nog prachtig in ere gehouden. Het huis waar het gezin woonde is te bezoeken en uiteraard de zolderkerk ook. Met smalle trapjes en gangen is dit met recht een bijzondere belevenis te noemen. Absoluut de moeite waard om hier geschiedenis op te snuiven… én misschien kun je een schietgebedje doen op zolder.
Bron: www.opsolder.nl
In onze gids
Populaire rubrieken