Amsterdams mysterie: dit is waar al die groene vogels in Amsterdam vandaan komen
Je hebt hem tijdens een wandelingetje in het Vondelpark vast wel eens voorbij zien (of horen) vliegen: een groene, exotische vogel die een hoop lawaai maakt. Wat is dit voor vreemd exemplaar? En waarom zijn er zoveel in Amsterdam?
Is het een papegaai of weten we het niet? Jawel, het is de halsbandparkiet. Je hoeft geen vogelexpert te zijn om te weten waar hij die naam aan te danken heeft: de vogel heeft een zwarte ring om zijn nek waardoor het lijkt alsof ie een halsband om heeft. Vandaar dus.
Als huisdier naar Europa
Je zou hem eerder verwachten in een tropisch regenwoud of in de dierentuin. Dat is niet onlogisch, want onze groene vriend is ook gewoon een tropische vogel. Je kon hem vroeger alleen in Centraal-Afrika en het zuiden van Azië tegenkomen. Sinds de jaren zeventig komt hij ook in Nederland voor. Is hij hier dan gewoon op een dag naartoe komen vliegen? Nee. De halsbandparkiet is ooit als huisdier naar Europa gehaald. Het houden van parkieten werd steeds populairder. Maar omdat de Halsbandparkiet niet zo spraakzaam is als de papegaai hebben veel mensen hem vrijgelaten in de natuur.
Wilde verhalen
Volgens deskundigen kunnen een paar ontsnapte vogels niet de oorzaak zijn van de huidige populatie in Amsterdam: inmiddels meer dan 4000 stuks. Over de ‘oerknal van de halsbandparkiet’ in Amsterdam gaan tot op heden dan ook de wildste verhalen de ronde. In een artikel van het Parool worden verschillende scenario’s genoemd. Eén daarvan gaat over een oude dame op de Overtoom die een paartje parkieten heeft uitgezet in het Vondelpark. Een ander over een transport van tropische vogels van Den Haag naar Amsterdam, dat eindigde met een gekantelde vrachtwagen en een kolonie ontsnapte parkieten.
Tekst gaat verder onder de foto

Geen Adam en Eva
Dit zijn natuurlijk mooie verhalen die we tot op heden maar gewoon met een korreltje zout moeten nemen. “Een enkel paartje kan broeden tot het een ons weegt, maar voor het onstaan van een gezonde populatie zijn minstens enkele tientallen mannetjes en vrouwtjes nodig”, zegt stadsecoloog Remco Daalder in het Parool. “Bij de eerste waarnemingen van halsbandparkieten in Amsterdam, in de tweede helft van de jaren zeventig, ging het steeds om één broedend paartje in het Vondelpark. Het zal ongetwijfeld groot parkietengeluk zijn geweest, maar het waren niet de Adam en Eva van de Amsterdamse halsbandparkietenpopulatie.”
Kabaal op zolder
Er is nog een andere mogelijke verklaring. In de jaren zeventig bevond zich op de Overtoom een enorm pand van het Amerikaanse bedrijf Sperry Remington. Oud-medewerker Peter Sloothaak vertelt aan het Parool dat een collega een kolonie halsbandparkieten hield op zolder. “In 1977 werd het bedrijf opgesplitst. Het gerucht gaat dat de ramen van de zolder toen zijn opengezet. De vogels vangen was onmogelijk.”
Zo, we weten nu hoe de halsbandparkiet in ons land terecht is gekomen en hoe lang hij ongeveer al in Nederland rondvliegt. De directe oorzaak voor de grote populatie in Amsterdam blijft waarschijnlijk voor altijd een raadsel. Dat de vogel een vertrouwd onderdeel is geworden in het Amsterdamse straatbeeld allerminst.
Loop jij ook rond met een mysterie?
Je hebt het vast wel eens gehad: Je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Amsterdam!