Mysterie: waarom hebben sommige huizen in Amsterdam dichtgemetselde ramen?
Tijdens een wandeling in de stad, zie je soms iets opvallends. Zo viel het ons op dat sommige huizen en…
Voor toeristen is het een van de grootste trekpleisters van onze stad, maar Amsterdammers zelf komen er minder graag: de Wallen. Het is het oudste deel van Amsterdam en heeft een rijke historie. Maar waarom heet dit buurtje eigenlijk zo? We vroegen het aan stadshistoricus Peter-Paul de Baar.
De Baar vertelt: “Al rond het jaar 1300 lag er een wal (muur) om de stad heen. Later, rond 1340, werden er veel grotere muren om de stad gebouwd: de burgwallen. Zo kwam er een muur aan de oostelijke kant van de stad (de oude zijde) en aan de westelijke kant (de nieuwe zijde).”
Omdat de stad groeide werden er rond het jaar 1385 opnieuw nieuwe wallen geplaatst. Zo werd de bestaande wal de ‘Voorburgwal’ en de nieuwe wal de ‘Achterburgwal’, en dat aan beide kanten van de stad. Zo ontstonden de Oudezijds Voorburgwal, de Oudezijds Achterburgwal, de Nieuwezijds Voorbugwal en de Nieuwezijds Achterburgwal (de huidige Spuistraat).
Geloof het of niet, maar in de 15e eeuw ontstond de prostitutie al in dit gebied. Het lag dichtbij de haven en was daarom voor zeelieden een plek om vermaak te zoeken. Ook woonden er in die tijd veel weduwes van zeemannen (aangezien slechts een op de drie zeemannen de zeereis overleefde). Om zichzelf en hun kinderen te onderhouden boden ze hun gezelschap aan in ruil voor geld. Weduwes hingen na een lange rouwperiode een rode lantaarn aan de deur om aan te geven dat ze weer klaar waren voor mannelijk contact.
Pas veel later, in de 20e eeuw, werd de beruchte buurt steeds vaker ‘de Walletjes’ genoemd. Dit is later veranderd naar ‘De Wallen’.
In onze gids
Populaire rubrieken